Φαίνεται ότι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια να καταρριφθούν οι ανισότητες και η έμφυλες διακρίσεις στους κόλπους της κοινωνίας. Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, δημιουργήθηκε και η ιδέα για το 1ο Φεστιβάλ Ισότητας των Φύλων που θα γίνει το διήμερο 29-30 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα του νεαρού, σε ένα τόσο μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολυάριθμες καλλιτεχνικά δράσεις για όλα τα γούστα με δωρεάν είσοδο. Μεταξύ άλλων σε αυτό θα συμμετέχει ο γνωστός street artist Cacao Rocks με το εικαστικό δρώμενο Ο Καμβάς των Φύλων – gender reflections και στο οποίο μαζί με τον επίσης διεθνούς φήμης graffiti artist ΖΙΕ θα ζωγραφίσουν παρέα με ενήλικους και παιδιά. Του ζητήσαμε να μας πει λίγα περισσότερα για αυτό, για την ίδια την τέχνη και το ζήτημα της ισότητας εντός της.
Στο Φεστιβάλ Ισότητας θα ζωγραφίσεις μαζί με ενήλικους και παιδιά. Τι μηνύματα σχετικά με την ισότητα των φύλων μπορούν και επιδιώκεις να περαστούν μέσα από αυτό; Η τέχνη είναι πολύ σημαντική για την ψυχή των ανθρώπων και πρέπει όλοι να την εξασκούν έστω και λίγο. Όταν η δημιουργία γίνεται μαζί από παιδιά, γυναίκες, άνδρες και άφυλα, καλλιεργείται η ομαδικότητα και όλοι παίρνουν ίσα μέρος σε αυτό. Η ισότητα είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ αγώνα και προσπάθεια για να κατακτηθεί. Έχει φτάσει η ώρα να εκφράσουμε την επιθυμία και τον τρόπο για την αλλαγή σε μια κοινωνία με ίσους όρους για όλους.
Το εικαστικό δρώμενο που θα παρουσιάσεις ονομάζεται «Ο Καμβάς των Φύλων». Έχεις σκεφτεί πως περίπου θα είναι το έργο ή θα δημιουργήσεις με την έμπνευση της στιγμής; Έχουμε διαλέξει κάποια σύμβολα που κόψαμε σε στένσιλ για να μάθουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ πως εφαρμόζεται αυτή η τεχνική στον τοίχο με σπρέι. Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα είναι το αποτέλεσμα γιατί κυρίως οι επισκέπτες θα το δημιουργήσουν, το σημαντικό είναι να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας και την σκέψη μας όλοι μαζί.
Μιας και μιλάμε για το ζήτημα των φύλων, υπάρχουν αρκετές γυναίκες graffiti artists; Υπάρχουν γυναίκες graffiti artists αλλά είναι σαφώς λιγότερες από τους άνδρες. Αυτό τον χρόνο είχα την ευκαιρία να διδάξω την τέχνη του graffiti στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Καβάφης Πάει Σχολείο» σε σχολεία και είδα πως τα κορίτσια είχαν μεγάλη διάθεση να μάθουν την τέχνη αυτή. Το στερεότυπο της γενιάς μου που απαγόρευε τις γυναίκες να κάνουν graffiti τείνει να εξαφανιστεί από αυτό που είδα στην συμπεριφορά των μαθητών. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Είμαι σίγουρος πως οι γυναίκες που θα κάνουν graffiti στο μέλλον θα είναι περισσότερες και με δράσεις σαν αυτές δίνεται η ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή με αυτή την τέχνη ώστε να αποκτήσουν το θάρρος και την γνώση για να την εφαρμόσουν.
Θα ήθελες να δεις περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με αυτή την τέχνη; Θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να ασχολούνται με την τέχνη γενικότερα ανεξάρτητα από το φύλο τους ισότιμα και ομαδικά. Σίγουρα οι γυναίκες που εξασκούν την τέχνη του graffiti αυτή την στιγμή είναι λιγότερες αριθμητικά σε σχέση με τους άνδρες και σίγουρα θα ήταν καλύτερο να βλέπουμε στους δρόμους περισσότερα έργα γυναικών ώστε να ακουστεί και η δική τους φωνή.
Πόσο επιτακτική ανάγκη θεωρείς ότι είναι η τέχνη να τοποθετείται για ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων; Η τέχνη έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο σε έναν βαθμό, να μας κάνει πιο ευαίσθητους απέναντι στην αδικία, να μας κάνει πιο ειρηνικούς, καλούς και αλληλέγγυους. Το θέμα της ισότητας των φύλων είναι ένα μείζον ζήτημα στους καιρούς μας και η τέχνη πρέπει σίγουρα να βάλει το λιθαράκι της για έναν πιο δίκαιο κόσμο.
Υπάρχει τελικά ανισότητα μέσα στα χωράφια της τέχνης; Σίγουρα υπάρχει ανισότητα στα χωράφια τις τέχνης μεταξύ των φύλων όπως σε όλα τα επαγγέλματα νομίζω. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.