ΒΙΒΛΙΟ

Heat 2: Η συνέχεια της Έντασης με Ντε Νίρο-Πατσίνο μόλις κυκλοφόρησε σε βιβλίο

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός του καλοκαιριού συμβαίνει στα βιβλιοπωλεία και όχι στα σινεμά. Το “Heat 2”, το σίκουελ της ανυπέρβλητης αστυνομικής περιπέτειας του Μάικλ Μαν που από το 1995 μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς του “υπαρξιακού” σινεμά δράσης με ψυχολογικές προεκτάσεις, κυκλοφορεί σε μορφή βιβλίου, με τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο να το συνυπογράφει και να παίζει με τον χρόνο πηγαίνοντας μπροστά και πίσω, πριν και μετά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ταινία. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η πολυαναμενόμενη έκδοση έχει στεφθεί με επιτυχία: το βιβλίο βρίσκεται στο top 25 του αμερικάνικου Amazon τις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του, ενώ στις θεματικές κατηγορίες του είναι #1. 

Η διαδρομή προς το πάνθεον των κλασικών δεν είναι η ίδια για κάθε ταινία. Κάποιες αποκτούν τη φήμη αυτή στιγμιαία, σε μια τέλεια διασταύρωση πεπρωμένου και συγκυρίας, ενώ κάποιες χρειάζονται χρόνια, κάνουν παρακάμψεις, έχουν ακούραστους θιασώτες ή υπόκεινται σε επανεκτιμήσεις προκειμένου να κερδίσουν το πρεστίζ που τους αναλογεί. Η περίπτωση της Έντασης του Μάικλ Μαν βρίσκεται κάπου στη μέση: η ταινία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1995 στις ΗΠΑ (και τον Φεβρουάριο του 1996 στην Ελλάδα) με σημαντικότερο selling point της την πρώτη φορά που μοιράζονταν την οθόνη οι θρύλοι Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο (και οι φωτεινοί παντογνώστες ήταν έτοιμοι να διορθώσουν όσους αναφέρονταν στο Νονό 2 ως κοινή ταινία τους, υπενθυμίζοντας ότι δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην ίδια σκηνή, εφόσον ο Ντε Νίρο έπαιζε μόνο σε φλασμπάκ), στους ρόλους ενός επαγγελματία εγκληματία και του αστυνομικού που τον καταδιώκει μετά την τελευταία του ληστεία, αντίστοιχα. Υπάρχει αμφιβολία ότι η σκηνή με το τετ α τετ τους στο εστιατόριο αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες και πιο αναγνωρίσιμες που έχουν γυριστεί ποτέ;

Αυτή η συνάντηση αυτομάτως θα ανήγαγε την ταινία σε ιστορικό γεγονός, ωστόσο οι εισπράξεις της στην Αμερική ήταν ένα μέτριο 67άρι εκατομμύρια δολάρια (στον υπόλοιπο πλανήτη έκανε τα διπλάσια). Το όνομα του Μαν, ιερό σε ορισμένους σινεφίλ κύκλους λόγω των νεο-νουάρ πρώτων ταινιών του όπως το Thief και το Manhunter, είχε αποκτήσει και πραγματικό κεφάλαιο, από αυτά που μετράνε στο Χόλιγουντ, χάρη στο ρομαντικό έπος Ο Τελευταίος των Μοϊκανών με το κυρίαρχο soundtrack των 90s, ενώ οι κριτικές για την Ένταση ήταν άριστες, αν και όχι διθυραμβικές. Όμως εκείνη η γενιά των πρώτων θεατών δεν ξέχασε ποτέ την επίδραση της ταινίας (κάποιοι από αυτούς έγιναν σκηνοθέτες και με χαρά την άφησαν να επηρεάσει και τις δικές τους, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκείνα του Κρίστοφερ Νόλαν και το Σκοτεινό Ιππότη και του Μπεν Άφλεκ με το The Town – εν τω μεταξύ η Ένταση είναι στυλιστικά παρούσα σε πολλές άλλες περιπέτειες από το Drive ως το Solo). Και με μια ημι-μόνιμη θέση στο μενού του Netflix, το έδαφος παραμένει πρόσφορο για τη συνεχή ανακάλυψη της ταινίας από νέους φαν.

Η ιδέα για μια συνέχεια τριγύριζε στο μυαλό του Μαν για πολλά χρόνια, με το σκηνοθέτη να έχει αρκετές ιστορίες για το σύμπαν της ταινίας που ήθελε να αφηγηθεί. Έκανε το οριστικό επόμενο βήμα όταν διάβασε το αστυνομικό θρίλερ “Unsub” της Μεγκ Γκάρντινερ, μιας πρώην δικηγόρου που κάνει καριέρα ως σεναριογράφος και βραβευμένη συγγραφέας, από την οποία ζήτησε να συνεργαστούν στη συγγραφή του βιβλίου Heat 2. Αν και οι κινηματογραφικές μεταφορές αποτελούν το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στη σχέση σινεμά-λογοτεχνίας, το αντίστροφο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό. Ο Κουέντιν Ταραντίνο επέκτεινε πέρσι τον κόσμο του Κάποτε στο Χόλιγουντ υπογράφοντας το πρώτο του βιβλίο, το “Once Upon a Time in Hollywood: A Novel” (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Δεκαετίες αφότου το Election έκανε σταρ την Ριζ Γουίδερσπουν, o συγγραφέας Τομ Περότα βρήκε ξανά την τετραπέρατη Τρέισι Φλικ, ενήλικη αυτή τη φορά, στο φετινό του μυθιστόρημα “Tracy Flick Can’t Win”. Στο “Heat 2”, ο Μαν και η Γκάρντινερ κοιτάζουν στο παρελθόν και ανοίγουν ένα μεγαλύτερο παράθυρο στη δράση της συμμορίας του Νιλ Μακόλεϊ (ο Ντε Νίρο στην ταινία) και της ζωής του Βίνσεντ Χάνα (Πατσίνο), ενώ παρακολουθούν και τις συνέπειες των γεγονότων της ταινίας για τους δύο κύριους επιζώντες, την αστυνομία του Λος Άντζελες και τους νέους χαρακτήρες που τους περιβάλλουν.

Για όσους διστάζουν και προτιμούν να περιμένουν την ταινία, το κινηματογραφικό μέλλον του “Heat 2” είναι αβέβαιο παρά την προθυμία του Μαν να προχωρήσει σε μια μεταφορά (ο Πατσίνο είχε αρνηθεί στο παρελθόν). Η δική μας μέχρι στιγμής εμπειρία θυμίζει, άλλωστε, πολύ την ανάγνωση σεναρίου, με το μυαλό να δημιουργεί αναπόφευκτα εικόνες από την ασταμάτητη δράση ή να ακούει τους διαλόγους με το σχεδόν μουσικό ρυθμό που χαρακτηρίζει το ύφος του Μαν.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου