Το βιβλίο Ο κόσμος μου είναι μια συζήτηση μεταξύ του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Ντάριο Φο (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997) και της Τζουζεπίνα Μανίν, δημοσιογράφου επί 20 χρόνια του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα Corriere della Sera. Οι απόψεις του 80χρονου “νεανία” Φο ξεχωρίζουν για την αυτοβιογραφική και εξομολογητική τους φωνή. Οι ιδέες του για την πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η αντισυμβατική του στάση, μέσω της επίμονης σάτυρας που άσκησε καθόλη την δημόσια δράση του, επιβεβαιώνουν την ακλόνητη αισιοδοξία του. Την έκδοση στολίζουν τα σχέδια του συγγραφέα. (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Καστανιώτη)
Η ποιητική συλλογή Υπερώον του Γιάννη Ρίτσου είναι μια από τις σχεδόν 50 συλλογές που ο ποιητής είχε ετοιμάσει προς έκδοση πριν τον θάνατό του. Η κόρη του Έρη στο σημείωμά της εξηγεί γιατί τα ποιήματα που επιλέχθηκαν προς έκδοση είναι επίκαιρα: γράφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν ξεκινούσε η ηθική κρίση που οδήγησε στην οικονομική κρίση των ημερών μας. (εκδόσεις Κέδρος)
Ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό βιβλίο για το πώς η ιστορία της τέχνης συγκροτείται ως επιστημονικό πεδίο, ταυτόχρονα με την ανάδυση του έθνους-κράτους: Ιστορία της Τέχνης. Η γέννηση μιας νέας επιστήμης από τον 19ο στον 20ο αιώνα του καθηγητή Νίκου Δασκαλοθανάση. Για όσους θέλουν να ανατρέξουν στις απαρχές της συζήτησης για την καταγωγή του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, εδώ θα βρουν λεπτομέρειες, αναφορές και θεωρίες. (εκδόσεις Άγρα)
Το Ρόζα του Τζόναθαν Ραμπ είναι ένα ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο το σκοτεινό, δαιδαλώδες Βερολίνο τις τελευταίες μέρες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ήρωας Νικολάι Χόφνερ βρίσκεται στα χνάρια ενός κατά συρροήν δολοφόνου που κατακρεουργεί γυναίκες στις φτωχογειτονιές. Ένα από τα θύματα είναι και η γνωστή επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Τι σημαίνουν οι τελετουργικά σημαδεμένες χαρακιές στην πλάτη της; Ο αστυνομικός επιθεωρητής προσπαθεί να το ανακαλύψει, όμως υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν το παν για να μην τον αφήσουν. (μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, εκδόσεις Πόλις)
On Resistance: A Philosophy of Defiance του Howard Caygill είναι μια ιστορική αναδρομή αφιερωμένη στο πνεύμα της Αντίστασης. Η θεωρία της εξέγερσης δεν έχει επαρκώς αναλυθεί. Οπότε στις μέρες μας, η Αραβική Άνοιξη, οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας και της Ελλάδας και κάθε λογής κινήματα έχουν τις καταβολές τους στην υγιή και δικαιολογημένη παρόρμηση του ανθρώπου για ξεσηκωμό όταν δεχτεί υπέρμετρη καταπίεση. Προσωπικότητες της επανάστασης όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Γκάντι και άλλοι, συγκεντρώνονται στην έκδοση αυτή μέσα από τις φιλοσοφικές και πολιτικές τους σκέψεις: τι γίνεται όταν η εξέγερση παραδοθεί στη ηττοπάθεια, ή όταν αποδειχθεί ουτοπική; (εκδόσεις Bloomsbury Academic)