Οι 12 στιγμές (ανάμεσα σε πολλές άλλες) για τις οποίες θα θυμόμαστε τον Τζον Στιούαρτ

Στις αρχές του Φλεβάρη, ο παρουσιαστής του Daily Show with Jon Stewart, Τζον Στιούαρτ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο σύντομα να βάλει ένα δύσκολο αλλά γλυκό τέλος στη δεκαεπτάχρονη πορεία της πολιτικής σατυρικής του εκπομπής. Η μεγάλη ώρα για να πέσουν οι τίτλοι τέλους έφτασε, καθώς την προσεχή Πέμπτη ο Στιούαρτ θα αποχαιρετήσει για τελευταία φορά το πιστό κοινό του από το στούντιο του Daily Show. Αν και κυριαρχεί πλήρης μυστικότητα για το ποιος θα είναι ο τελευταίος καλεσμένους, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Στίβεν Κόλμπερτ, που έγινε γνωστός ως ανταποκριτής της εκπομπής.

Ο Τζον Στιούαρτ ανακοινώνει πως σύντομα η εκπομπή του θα ολοκληρώσει τον δεκαεπτάχρονο κύκλο της

Μέχρι το 1999, το Daily Show ήταν μία αμερικανική εκπομπή ανάμεσα σε πολλές. Όταν παρουσιαστής της έγινε ο Τζον Στιούαρτ, το Daily Show with Jon Stewart δεν θα ήταν ποτέ πια μία οποιαδήποτε εκπομπή. Επρόκειτο, στα επόμενα 15 και πλέον χρόνια, να γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα σόου πολιτικής σάτιρας στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης και του καναλιού Comedy Central. Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι 12 αστείες – και αν όχι αστείες σίγουρα συναισθηματικά φορτισμένες – στιγμές που βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε:

1. Πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ποτέ η σάτιρα του Στιούαρτ δεν ήταν απολαυστικότερη από τις στιγμές που ο παρουσιαστής ξεδίπλωνε το ταλέντο του στα «ατοπήματα» των άλλων καναλιών και εκπομπών. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η κριτική που άσκησε στον τρόπο με τον οποίοι το CNN προσπάθησε να ανακαλύψει τα αίτια εξαφάνισης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών πριν από ενάμιση χρόνο. Μήπως, τελικά, το CNN είχε δίκιο και για την εξαφάνιση του αεροπλάνου έφταιγε κάποια μαύρη τρύπα ή το τρίγωνο των Βερμούδων; Μήπως να προσλάβουμε μέντιουμ για να βρούμε το χαμένο αεροσκάφος;

2. Σκάνδαλο του πρίγκιπα Καρόλου. Αν και ο τίτλος της εκπομπής ήταν Daily Show with Jon Stewart, ο Στιούαρτ φαίνεται ότι απολάμβανε ιδιαίτερα τις στιγμές που μοιράζονταν την εκπομπή του με τους ανταποκριτές του. Το καλύτερο παράδειγμα έρχεται από μία εκπομπή του 2003 και αφορά το σκάνδαλο γύρω από την προσωπική ζωή του πρίγκηπα της Αγγλίας, Καρόλου.

3. Τζιμ Κράμερ και μίντια. Ο Στιούαρτ είχε ένα πάθος να «πυροβολεί» ενάντια στα μίντια. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η συνέντευξη με τον Τζιμ Κράμερ, παρουσιαστή της εκπομπής Mad Money στο CNBC. Αν και πολλοί είπαν ότι ο Τζον το «παράκανε» στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οικονομική κρίση του 2008 και ο τρόπος με τον οποίο κερδοσκοπούσαν για χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν τον Στιούαρτ να μην «μασήσει» τα λόγια του απέναντι σε έναν πρώην μάνατζερ hedge fund.

4. Gitmo. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Στιούαρτ αποφάσισε να βγάλει στον αέρα τον Gitmo – επρόκειτο για το muppet Elmo με γένια – για να συζητήσουν για τη ζωή του δεύτερου ως παράνομα φυλακισμένου τρομοκράτη. Αν και το σενάριο δεν εξέπληττε πάντοτε, ήταν αρκετά διασκεδαστικό να βλέπεις τον Στιούαρτ να προσπαθεί να παίξει τους δύο ρόλους ταυτόχρονα, με τον Gitmo χωμένο στο δεξί του χέρι.

5. Μπαράκ Ομπάμα και οι προκλήσεις στον 21ο αιώνα. Αν και το Daily Show with Jon Stewart είχε κατά βάση σατυρικό χαρακτήρα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η συζήτηση περνούσε σε ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας του 21ου αιώνα. Ανάλογης κοπής ήταν και η πρόσφατη συνέντευξη στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γύρω από τη μεταρρύθμιση της αμερικανικής διοίκησης και της εκτελεστικής εξουσίας, την προστασία των βετεράνων και το σύστημα δημόσιας υγείας.

6. Αστεία με τον πρόεδρο. Όμως η συνέντευξη με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είχε μόνο σοβαρά. Είχε και καλαμπούρι για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αμφιλεγόμενο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Βέβαια, ο Ομπάμα δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Στιούαρτ αποχωρεί από το Daily Show πριν εκείνος αφήσει το Λευκό Οίκο.

7. Όταν το γέλιο μπλέκει με τα δάκρυα στην πρώτη μετά την 11/9 εκπομπή. Σε λιγότερο από 10 έντονα συναισθηματικά λεπτά, ο Τζον Στιούαρτ έπιασε το σφυγμό ενός έθνους.

8. Comedians In Cars Getting Coffee. Ο παρουσιαστής του Daily Show παραμένει απολαυστικός ακόμη και όταν εμφανίζεται σε άλλες εκπομπές. Καλύτερο παράδειγμα η συνέντευξή του στη διαδικτυακή σειρά Comedians In Cars Getting Coffee, αφενός για να μάθετε κάτι παραπάνω για τον Στιούαρτ, αφετέρου για να δείτε την «ακούραστη» φύση του, στην οποία θα αποδώσει λίγο αργότερα την απόφασή του να σταματήσει την εκπομπή του.

9. Αμερικανικές εκλογές 2004. Ο σχολιασμός του Στιούαρτ για τις εκλογές που ανέδειξαν για δεύτερη φορά πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζόρτζ Μπους υπήρξε μνημειώδης. Η σάτιρά του θα λείψει από την εκλογική μάχη του 2016.

10. Ούτε ο πρόεδρος γλιτώνει από τη σάτιρα O Τζον Στιούαρτ σατιρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα για την στάση του απέναντι στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στο σατιρικό απυρόβλητο δεν μένει ούτε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν

11. Ο Στιούαρτ «παίρνει στο ψιλό» τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Βόρεια Κορέα, ασκώντας κριτική στην παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας των Αμερικανών πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

12. Crossfire. H σχέση του Τζον Στιούαρτ με το CNN υπήρξε τρικυμιώδης. Αυτό ισχύει και για την εκπομπή Crossfire, η οποία είχε κατά κανόνα δύο καλεσμένους με αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις, για να γίνεται φασαρία και να ανεβαίνουν τα νούμερα. Κάποια στιγμή, το 2005, η εκπομπή αποφάσισε να κάνει μία εξαίρεση και να καλέσει ένα πρόσωπο. Και το όνομα αυτού Τζον Στιούαρτ. Ο παρουσιαστής του Daily Show «πήγε κόντρα» σε ό,τι υποστήριζε η εκπομπή. Και το έκανε τόσο καλά, που λίγο αργότερα η εκπομπή θα σταματούσε να μεταδίδεται, μετά από 23 χρόνια στον αέρα. Κατά πολλούς, ακριβώς για αυτό το επεισόδιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος