«Οι φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ είναι εξαιρετικά ποιητικά τεκμήρια που δείχνουν ότι οι άνθρωποι και το τοπίο, η δύναμη του παρελθόντος και το απρόοπτο της καθημερινότητας είναι κομμάτια του ίδιου ασπρόμαυρου ιστού και της ίδιας πολύπλοκης ενότητας». Τα λόγια ανήκουν στο νομπελίστα λογοτέχνη και κάτοικο Κωνσταντινούπολης, Ορχάν Παμούκ.
Άρχισε φωτογραφίζοντας την Πόλη και τους ανθρώπους της. «Εγώ φωτογραφίζω μόνο ανθρώπους, ποτέ τοπία», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη του στα Νέα με αφορμή τη μεγάλη έκθεση που είχει γίνει στο Μουσείο Μπενάκη. Για να συμπληρώσει πως «είμαι οπτικός ιστορικός, στην πραγματικότητα εμείς οι φωτορεπόρτερ είμαστε οι πιο σημαντικοί ιστορικοί.»
Γεννήθηκε το 1928 στην Κωνσταντινούπολη και από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να φωτογραφίζει. Οι πρώτες εικόνες του μας έρχονται από το μακρινό 1940. Θα είναι ο πρώτος ανταποκριτής του περιοδικού Life στην εγγύς Ανατολή και για χρόνια θα καταγράφει σημαντικές στιγμές της νεότερης τούρκικης ιστορίας.
Πιστός στις αξίες του φωτορεπορτάζ, δεν επέτρεψε στο καλλιτεχνικό του εγώ ν’ αλλοιώσει την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και οι εικόνες του είναι έργα τέχνης. Εκθέσεις του έχουν διοργανωθεί σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίστηκε παντού για την προσφορά του, στο ντοκιμαντέρ Eye of Istanbul μπορείτε τον ίδιο να μιλάει για τη ζωή του και να τρομάξετε, πραγματικά, με τον όγκο του αρχείου του που παραμένει αδημοσίευτο.