Η ποπ φιγούρα της Twiggy σε αφίσα της Olivetti με το νέο μοντέλο γραφομηχανής Studio45 προς επίδοξους συγγραφείς
Η Ιδιοπάθεια είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βρετανού Sam Byers. Ο συγγραφέας με μια γραφή χιουμοριστική, μέσα από τους τριαντάρηδες ήρωές του, ψυχογραφεί την παθολογία της γενιάς του. Η Κάθριν είναι καταθλιπτική και κυνική, ο Ντάνιελ διχασμένος, ο Νέιθαν πρώην τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής-οι δύο πρώτοι πρώην ζευγάρι που ξαναβρίσκονται λόγω του κοινού τους φίλου Νέιθαν. Ευχάριστη σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας με φόντο μια μυστηριώδη επιδημία βοοειδών στην Αγγλία. (μετάφραση-σημειώσεις Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδόσεις Ίκαρος)
Η Ζωή μετά τη ζωή πρόκειται για το μυθιστόρημα φαντασίας της Βρετανίδας Kate Atkinson, όπου η ζωή της ηρωίδας Ούρσουλα παρουσιάζεται ως διαφορετικές εκδοχές, που θα μπορούσαν να υπάρξουν ή να μην υπάρξουν ξεκινώντας από τη γέννησή της το 1910 και τελειώνοντας με τη συνταξιοδότησή της το 1967. Σημαντικά γεγονότα, όπως ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και η γνωριμία της Ούρσουλα με τον Χίτλερ και την Εύα Μπράουν θα ήταν μια από τις εκδοχές που θα την οδηγούσαν στον θάνατο από απελπισία. Αν όμως δεν είχε υπάρξει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τότε μια άλλη μοίρα θα την περίμενε. Κι αυτή η μοίρα περιλαμβάνει μια εξίσου εντυπωσιακή ζωή. (μετάφραση Μυρσίνη Γκανά, εκδόσεις Μεταίχμιο)
Η Επικίνδινη οικογένεια (Μαλαβίτα) του Tonino Benacquista είναι μια φαρσοκωμωδία σχετικά με έναν Αμερικάνο μαφιόζο και “καρφί” ονόματι Τζοβάνι Μαντζόνι που καταφέρνει να ξεκάνει πέντε μαφιόζικες οικογένειες, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταφύγει με την οικογένειά του στην Νορμανδία, σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI. Το βιβλίο έγινε και ταινία το 2013 με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τη Μισέλ Πφάιφερ και τον Τόμμυ Λη Τζόουνς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ταινία και βιβλίο αναδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν την διασκεδαστική πλευρά του “επαγγελματία” εγκληματία που πέραν των μακάβριων συνήθειών του σκιαγραφείται ως ένας πνευματώδης αντιήρωας, με σαφή και ολοκληρωμένη “φιλοσοφία”. (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλλη, εκδόσεις Άγρα)
Στο βιβλίο Στις πηγές της Τρομοκρατίας. Από τον κλεφτοπόλεμο στις επιθέσεις αυτοκτονίας της Ελέν Λεγιέ. Στην μελέτη αυτή παρουσιάζεται μια ιστορική διαδρομή της τρομοκρατίας, ξεκινώντας από τους Ρώσους αναρχικούς του Νιχιλισμού του 19ου αιώνα και καταλήγοντας στην Αλ Κάιντα. Η συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης εξηγεί, με εργαλείο την ψυχανάλυση, πώς το φαινόμενο αυτό είναι μια μορφή πολέμου ηθικά κατακριτέα. (μετάφραση Ρένη Παπαδάκη, εκδόσεις Πόλις)
Το Virtues of the Table του pop φιλόσοφου Julian Baggini μας διδάσκει ότι το φαγητό που βάζουμε στο πιάτο μας έχει σχέση με το τι άνθρωποι είμαστε. Όπως για παράδειγμα, το να νηστεύεις μπορεί να σε κάνει αυτόνομο ή το “να τολμάς να γνωρίζεις” το τυρί, μπορεί να παραπέμπει σε μια Καντιανή οπτική των πραγμάτων που σε χαρακτηρίζει. (εκδόσεις GRANTA BOOKS)