Το Πικρό καρναβάλι του Νάνου Βαλαωρίτη, βραβευμένο με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη της υπερ-ρεαλιστικής ποίησης. Με εικόνες που συνθέτουν ένα καρναβαλικό μοτίβο άχρηστων πληροφοριών, ήχων και παρηχήσεων, μισοτελειωμένων φράσεων σε συνδυασμό με τη στυλάτη ειρωνεία, τον σαρκασμό και το παιχνίδι ο ποιητής αναπόφευκτα νοσταλγεί το παρελθόν, αλλά και εκφράζει ανολοκλήρωτους πόθους και αποτυχημένες προσπάθειες, τα συστατικά της σύγχρονης “πικρής” ποίησης (εκδόσεις Ψυχογιός).
Το ιστορικό μυθιστόρημα Η κατάρα των Ελλήνων της Γεωργίας Γαλάνη μας μεταφέρει στη διάρκεια του Περσικού πολέμου μεταξύ 480-479 π.Χ. Η συγγραφέας ατενίζει την ιστορία από μια διαφορετική οπτική γωνία, έχοντας ως κεντρικό της ήρωα τον Αρταχαίη, έναν Πέρση αυλικό. Η διήγηση της περιπέτειάς του εκτός από μυθιστορηματική επινόηση είναι ταυτόχρονα εμπλουτισμός ιστορικών και αρχαιολογικών γνώσεων (εκδόσεις Πατάκη).
Ο Κώστας Ακρίβος γράφει ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα, με δομή αυτοβιογραφίας αλλά και στοιχεία που θυμίζουν οδοιπορικό και μαρτυρία. Στο Αλλάζει πουκάμισο το φίδι, εναλλάσσονται εικόνες ανάμεικτες με συναισθήματα για να συνθέσουν το ψυχολογικό προφίλ του σύγχρονου, μπερδεμένου ιδεολογικά Έλληνα (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Κυκλοφορεί στα αγγλικά το βιβλίο του Jonathan Cott Susan Sontag: the Complete Rolling Stone Interview από τις εκδόσεις Yale University Press. Πρόκειται για μια συνέντευξη της διάσημης διανοούμενης και κριτικού πολιτισμού Σούζαν Σόνταγκ που στην ουσία είναι η απομαγνητοφώνηση μιας 12-ωρης συζήτησης με τον δημοσιογράφο Τζ. Κοτ του περιοδικού Rolling Stone εν έτει 1978. Η συζήτηση εκδίδεται για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου και όχι ως απόσπασμα στο περιοδικό, με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αναλύονται από την Σόνταγκ, όπως λογοτεχνία, φιλοσοφία, γράψιμο, πόλεμος, σεξ και χρήση ναρκωτικών.
Ο JJ Abrams, γνωστός παραγωγός των ταινιών Star Trek δημιουργεί ένα διαδραστικό μυθιστόρημα, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι αναγνώστες με “χειροπιαστό” τρόπο. Με άλλα λόγια, το βιβλίο γίνεται ένα αντικείμενο-φετίχ του αναγνώστη που θέλει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημιουργική δεινότητα, αλλά και μέθοδο ενός συγγραφικού μυαλού: το βιβλίο με τον μυστήριο τίτλο S εσωκλείει μέσα του ένα άλλο συμβολικό βιβλίο το The Ship of Theseus του V.M. Straka ενός φανταστικού συγγραφέα, ο οποίος θα ιντριγκάρει δύο αναγνώστες που αρχίζουν μια ιδιότυπη “κουβέντα” σε μορφή σχολίων στο περιθώριο του βιβλίου. Καθώς οι φανταστικοί αναγνώστες προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της πλοκής του φανταστικού συγγραφέα, ο αληθινός συγγραφέας Doug Dorst, προμηθεύει τους αληθινούς αναγνώστες με εφήμερα (σημειώσεις, καρτ ποστάλ, αποκόμματα εφημερίδας), “μαγικά” εργαλεία της εξιστόρησης. Δείτε εδώ.