TIMELINE

Ramsay Hunt: Τι είναι το σύνδρομο που παρέλυσε το μισό πρόσωπο του Justin Bieber

Την απρόσμενη ακύρωση μιας σειράς από προγραμματισμένες συναυλίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του “Justice”, διαδέχτηκε η αποκάλυψη του Justin Bieber στους fans του, πως έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Ramsay Hunt. Μία από τις συνέπειες της συγκεκριμένης ασθένειας για τον τραγουδιστή, ήταν η παράλυση του μισού προσώπου του.

Ο Bieber αρχικά απέφυγε να πει στους θαυμαστές του τον ακριβή λόγο για τον οποίο χρειάστηκε να ακυρώσει έναν μεγάλο αριθμό συναυλιών του Justice Tour, με τον κόσμο να ψιθυρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντιμετώπιζε μια «ασθένεια που δεν σχετίζεται με τον Covid». Σε σχετική του δήλωση μέσω Instagram Story, ο Justin Bieber ανέφερε την περασμένη Τρίτη ότι «η ασθένειά του επιδεινώνεται», προσθέτοντας πως κατόπιν εντολής γιατρού, αναγκάστηκε να αναβάλλει τα shows του. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, ο pop star επέστρεψε στο Instagram για να αποκαλύψει την πραγματική διάσταση του βιώματός του.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τι μου συμβαίνει. Προφανώς, όπως μπορείτε να δείτε από το πρόσωπό μου, έχω αυτό το σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο Ramsay Hunt και προκαλείται από έναν ιό ο οποίος επιτίθεται στα νεύρα του αυτιού, αλλά και στα νεύρα του προσώπου, με αποτέλεσμα να μου έχει προκαλέσει παράλυση στη μία μεριά του προσώπου μου», ήταν τα λόγια του. Καθώς ο Bieber μιλάει στο βίντεο, είναι εμφανές ότι η μία πλευρά του προσώπου του δεν κινείται. «Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το μάτι δεν ανοιγοκλείνει», προσέθεσε. «Δεν μπορώ να χαμογελάσω, το ρουθούνι μου δεν μπορεί να κουνηθεί, αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης παράλυση σε αυτή την πλευρά του προσώπου μου».

Ο τραγουδιστής είπε ακόμη ότι ένιωθε ανήμπορος να πραγματοποιήσει τις συναυλίες του και υποσχέθηκε στους θαυμαστές πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει καλά και να συνεχίσει την περιοδεία του. «Θα αξιοποιήσω αυτόν τον χρόνο για να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω, ώστε να επιστρέψω απόλυτα υγιής και δυνατός και να μπορέσω να κάνω αυτό για το οποίο έχω γεννηθεί», τόνισε. «Θα γίνω καλά, θα ακολουθήσω όλες τις απαραίτητες ασκήσεις προσώπου για να επαναφέρω το πρόσωπό μου στη φυσιολογική λειτουργία του». Μετά τη δημοσίευση του εν λόγω βίντεο, ο Bieber φέρεται να ζήτησε από τους θαυμαστές του να προσευχηθούν για αυτόν, αποκαλύπτοντας ακόμη ότι «σταδιακά μου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φάω εξαιτίας της παράλυσης».

Το σύνδρομο Ramsay Hunt  (έρπης ζωστήρας oticus) είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα (VZV). Ο ιός μπορεί να είναι αδρανής για χρόνια και να ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου. Το σύνδρομο Ramsay Hunt εμφανίζεται όταν μια εστία έρπητα ζωστήρα επηρεάζει κάποιο νεύρο του προσώπου κοντά σε ένα από τα αυτιά μας, προκαλώντας φλεγμονή στα νεύρα στο εσωτερικό του αυτιού και στο πρόσωπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο αυτό είναι σε θέση να αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Εκτός από τη μερική παράλυση, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει έντονο ίλιγγο, μόνιμη μυϊκή αδυναμία του προσώπου και απώλεια ακοής στο προσβεβλημένο αυτί, η οποία, σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να γίνει μόνιμη. Η έγκαιρη θεραπεία του συνδρόμου Ramsay Hunt μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το σύνδρομο δεν είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, η επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ανεμοβλογιά σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως ή δεν έχουν εμβολιαστεί γι’ αυτήν. Ακόμη, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικού τους σύστημα.

Οι γιατροί συχνά μπορούν να αναγνωρίσουν το σύνδρομο Ramsay Hunt με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, μιας σχετικής εξέτασης, αλλά και βάσει των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από μια από τις φουσκάλες του εξανθήματος που εμφανίζονται στο αυτί τους ασθενούς, ενώ στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τα συνηθέστερα φάρμακα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα αντιικά, τα κορτικοστεροειδή, αλλά και τα παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλούν τα συμπτώματα.

Λουίζα Σολομών-Πάντα