TIMELINE

Η Μικρή Γοργόνα αποκτά σκούρο δέρμα και βάζει κάθε ρατσιστή «στη θέση του»

Είναι λυπηρό που πρέπει να διαφωνήσουμε ακόμη και για το γιατί η Άριελ από τη νέα ταινία «Μικρή Γοργόνα» έχει σκούρο δέρμα – κι όμως συμβαίνει. Από το 1989, η Άριελ έχει παρουσιαστεί σε τρεις ταινίες της Disney, σε παραστάσεις on-ice, μιούζικαλ και σε πολλά spinoff shows, ως λευκή γοργόνα. Αυτή τη φορά, η 22χρονη τραγουδίστρια και ηθοποιός Halle Bailey πρόκειται να ενσαρκώσει τον ρόλο της εμβληματικής γοργόνας στην επερχόμενη live-action ταινία της Disney που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις στις 26 Μαίου του 2023.

Αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησε ένα δυνατό και ιδιαίτερα συναισθηματικό trailer, που απεικονίζει την ηθοποιό ως Άριελ, να ερμηνεύει το iconic τραγούδι της ταινίας “Part Of Your World”, που τραγουδήθηκε αρχικά από τη Jodi Benson (η οποία, παρεμπιπτόντως, έμεινε μαγεμένη και βαθιά συγκινημένη από το casting της Halle, του οποίου «όμοιο δεν υπήρξε κανένα», όπως δήλωσε). Αφού οι θαυμαστές της Disney πήραν μια γεύση από το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Bailey ως Ariel, πολλοί επεσήμαναν τον θετικό αντίκτυπο που πρόκειται να έχει ο νέος ρόλος της ηθοποιού στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την ταινία. 

Στον αντίποδα, υπήρξαν κι εκείνοι που άφησαν το μίσος τους να πάει πάνω από την αγάπη, σχολιάζοντας αρνητικά το γεγονός ότι η «νέα» Άριελ δεν έχει λευκό δέρμα και κόκκινα μαλλιά, όπως «παραδοσιακά» είχε. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που διαβάζουμε αντίστοιχα σχόλια για μαύρους ηθοποιούς οι οποίοι υποδύονται κλασικούς ρόλους που αρχικά είχαν υποδειθεί λευκοί. Το πολυαναμενόμενο prequel του Game of Thrones, για παράδειγμα, στο οποίο ο μαύρος ηθοποιός Steve Toussaint υποδύεται τον Λόρδο Corlys Velaryon, πυροδότησε τον αρνητικό και ρατσιστικό σχολιασμό των χρηστών στα social media.

Στην περίπτωση της Halle, αρκετοί χρήστες έβαλαν στα posts τους το hashtag #NotMyAriel, το οποίο συνοδευόταν από πληθώρα ρατσιστικών σχολίων. Ακόμα κι αν αγνοήσουμε το φαινομενικά προφανές γεγονός, ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος από οποιαδήποτε φυλή έχει το δικαίωμα να παίξει μια γοργόνα της οποίας το χρώμα του δέρματος δεν έχει καμία επίδραση στην ιστορία του ρόλου, η γνώμη των ειδικών έρχεται να κλείσει το στόμα κάθε ρατσιστή. Σύμφωνα με τους υδροβιολόγους – και λαμβάνοντας υπόψη ότι στον κόσμο της μεγάλης οθόνης, η Άριελ είναι ένα πλάσμα που ζει στον βυθό – πηγαίνοντας βαθιά στον ωκεανό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετό φως, είναι σύνηθες να βλέπουμε ψάρια που στα ρηχά έχουν κόκκινο χρωματισμό, ως καφέ. Πηγαίνοντας ακόμα πιο βαθιά, τα ψάρια αυτά φαίνονται σχεδόν μαύρα και φτάνοντας ακόμη βαθύτερα, τα ψάρια φαίνονται ακόμη πιο μαύρα. 

Στους «κανόνες» της θάλασσας λοιπόν, το να είσαι μαύρος αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς είναι ένα πολύ καλό καμουφλάζ όταν κάτω από τα 300 μέτρα, όπου επικρατεί το βαθύ σκοτάδι, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που παράγουν το δικό τους φως που εξυπηρετεί στην αναζήτηση θηράματος.

Το καλό πάντα θα νικάει και το καλό στην προκειμένη έρχεται από την άλλη πλευρά του διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν διάφορα βίντεο στα οποία απεικονίζονται μαύρα παιδιά, ιδιαίτερα νεαρά κορίτσια, που βλέπουν το τρέιλερ της Μικρής Γοργόνας για πρώτη φορά. Οι αντιδράσεις τους έχουν αφήσει τους πάντες συγκινημένους, καθώς τα μικρά παιδιά ενθουσιάζονται βλέποντας την αγαπημένη τους ηρωίδα να τους μοιάζει.

Ένα βίντεο δείχνει χαρακτηριστικά δύο κοριτσάκια να εκπλήσσονται καθώς βλέπουν τη Χάλι στην οθόνη, ενώ ένα άλλο δείχνει μια τρίχρονη να λέει: «Νομίζω ότι είναι μελαμψή! Η Brown Ariel είναι χαριτωμένη». Ένα ακόμη δείχνει δύο αγόρια να αντιδρούν στο τρέιλερ, λέγοντας: «Είναι όμορφη. Και είναι Μαύρη!». 

Ανεξάρτητα από το πώς μοιάζουμε εξωτερικά, ανεξάρτητα από τη φυλή μας, το έθνος μας, το χρώμα του δέρματός μας, τη διάλεκτό μας, από το αν είμαστε ψηλοί ή αδύνατοι, αν είμαστε υπέρβαροι ή λιποβαρείς, έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε τη δική μας πινελιά στην ιστορία (της Άριελ) και να γίνουμε κομμάτι της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μικρής Γοργόνας, η εκπροσώπηση κερδίζει έδαφος, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου, πιο συμπεριληπτικού κεφαλαίου της.

Λουίζα Σολομών-Πάντα