TIMELINE

Η Madonna απαντά: Υποκλιθείτε Σκύλες!

«Πρέπει να ξέρετε ότι η αφοβία σας δεν περνάει απαρατήρητη».

Η Madonna προλογίζοντας τη ζωντανή εμφάνιση των Sam Smith και Kim Petras με το Unholy -«σατανικό περφόρμανς» έσπευσε η Χριστιανική Αμερική να το χαρακτηρίσει- βρήκε μια ακόμη καλή ευκαιρία να πει τα δικά της. Αυτά που την απασχολούν αιώνες τώρα. Για την επαναστατικότητα, τη ρήξη, την αντίδραση, την ορατότητα, την αποδοχή, την εκτίμηση, την αγάπη. Και το χρόνο που περνά και πίσω δεν γυρνά.

Το κοινό, που κάτι τέτοια τα παίζει στα δάχτυλα και τα ‘χει λύσει προφανώς χρόνια τώρα, προτιμά το αντίθετο. Να ξεχνά αυτά που ακούει και να μένει σε αυτά που βλέπει. Τις πλεξούδες, το μαύρο στενό κοστούμι, τα διχτυωτά γάντια, τα μεγάλη χείλη, τα «τσιμεντωμένα» μάγουλα, το, οκ, εμφανώς πειραγμένο πρόσωπο.

Η Madonna δεν κάθεται ήσυχη. Συνεχίζει να «εξερευνά» τη σεξουαλικότητα της, να βάζει τη γλώσσα της όπου βρει, να πιάνει το κριντζάρισμα και να το διακωμωδεί, να ενοχλεί τον νεοσυντηρισμό με μια ακαθόριστη «αιώνια νεότητα», να διαγράφει όλο της το instagram για να κάνει restart, να ανακοινώνει παγκόσμια περιοδεία και να την κάνει όλη sold out μέσα σε μισή ώρα. Και, βεβαίως, να πειράζει την εμφάνιση της κόντρα σε όλα αυτά που θα «όφειλε» να κάνει μια γυναίκα της ηλικίας της.  Ο μισογυνισμός, σταθερά εναντίον της όλα αυτά τα χρόνια και ο ηλικιακός ρατσισμός ως new entry στην φαρέτρα των «απέναντι», είναι βουτυράκι στο ψωμί της.

Σκασιλάρα της, και μάλιστα μεγάλη. Μην ανησυχείς για το insanity της ποπ σταρ. Με αυτό μας οδήγησε σε απολαυστικούς προορισμούς δεκαετίες τώρα, μας άνοιξε τα μάτια, μας απελευθέρωσε τα πόδια, μας γαλήνεψε τις κρίσεις ευπρεπισμού – σταθερός παρλαπίπας στην άκρη των στραβοπατημάτων μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Και έσκαψε, όργωσε και άνθισε τις σκέψεις μας με τρόπους που κανείς ποπ σταρ ως τώρα δεν είχε και δεν έχει καταφέρει.

Σήμερα κυκλοφορεί στα inbox του πλανήτη, λίγες ώρες μετά από τον εμπνευσμένο της λόγο στη χθεσινή «γιορτή της μουσικής» (βαθύ χα), το νέο της «μανιφέστο» πάνω στο σοκ των «ακόλουθων» της για τη νέα της εμφάνιση

Και όπως είναι και πάλι αναμενόμενο, όλοι ακούν με προσοχή.

«Ήταν τιμή για μένα να σας παρουσιάσω την Kim Petras και το Sam Smith στα Grammys. Ήθελα να δώσω το τελευταίο βραβείο που ήταν το άλμπουμ της χρονιάς, αλλά θεώρησα ότι ήταν πιο σημαντικό να παρουσιάσω την πρώτη τρανς γυναίκα που βρέθηκε στα Grammy – μια στιγμή που γράφει ιστορία!! Και συν τοις άλλοις, κέρδισε το Grammys!! 

Αντί να εστιάσουν σε αυτό που είπα στην ομιλία μου, το οποίο αφορούσε το να ευχαριστήσω για την αφοβία τους καλλιτέχνες όπως το Sam και η Kim, πολλοί επέλεξαν να μιλήσουν μόνο για τις κοντινές φωτογραφίες μου τραβηγμένες με τηλεφακό από έναν φωτογράφο που θα παραμόρφωνε το πρόσωπο οποιουδήποτε!!

Για άλλη μια φορά με καταπίνει η θολούρα του ηλικιακού ρατσισμού και του μισογυνισμού που διαποτίζει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έναν κόσμο που αρνείται να γιορτάσει τις γυναίκες μετά τα 45 και νιώθει την ανάγκη να τις τιμωρήσει αν συνεχίσουν να είναι ισχυρές, εργατικές και περιπετειώδεις.

Ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη για καμία από τις δημιουργικές επιλογές που έχω κάνει, ούτε για τον τρόπο που φαίνομαι ή ντύνομαι και δεν πρόκειται να ξεκινήσω. Έχω εξευτελιστεί από τα media από την αρχή της καριέρας μου, αλλά καταλαβαίνω ότι όλο αυτό είναι μια δοκιμασία και είμαι χαρούμενη που κάνω την πρωτοπορία ώστε όλες οι γυναίκες μετά από μένα να περάσουν πιο εύκολα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα λόγια της Beyonce “You won’t break my soul”.

Ανυπομονώ για πολλά ακόμη χρόνια ανατρεπτικής συμπεριφοράς – να σπρώχνω τα όρια, να αντιστέκομαι στην πατριαρχία και, πάνω από όλα, να απολαμβάνω τη ζωή μου.

Υποκλιθείτε σκύλες!»

Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος