TIMELINE

Έρχεται το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην punk rock σκηνή

Το Punk Rock Museum ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Ιανουαρίου 2023 στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα των ΗΠΑ. 

Εμπνεύστηκε και διευθύνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για όλη την ιστορία που εκτίθεται εκεί. Είναι μια μεγάλη ομάδα μουσικών, φίλων, roadies, μάνατζερ, δισκογραφικών και πολλών ακόμα που έχουν εμπλακεί όλα αυτά τα χρόνια στην punk rock σκηνή. 

Και ενώ πολλά άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα συνήθως παρουσιάζουν εκθέματα μόνο από διάσημα ονόματα, το συγκεκριμένο μουσείο υπόσχεται ότι δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο σε πανκ μπάντες που έχουν μεγάλη απήχηση ή έχουν πουλήσει πολλούς δίσκους. Θα συμπεριλάβει κάθε πανκ συγκρότημα που έχει μπει ποτέ σε κάποιο πόστερ, έχει παίξει σε ένα υπόγειο ή ηχογράφησε ένα ντέμο.

Αυτό σημαίνει ότι για να στηθεί χρειάζεται πολλή δουλειά και άπλετος χρόνος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η προετοιμασία του ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο frontman των NOFX, Mike “Fat Mike” Burkett είχε μια ιδέα για ένα κατάστημα punk rock που θα παρουσίαζε σπάνια αντικείμενα τα οποία ο ίδιος έχει συλλέξει.

Η Gibson κιθάρα του Johnny Thunders του ’59. Από τη συλλογή του Bryan Ray Turcotte. ©The Punk Rock Museum

Τελικά οι ιδέες, το ενδιαφέρον και τα αντικείμενα ήταν τόσα πολλά, που η πρώτη προσπάθεια εξελίχθηκε και τώρα εξαπλώνεται σε 1.115 τμ. Πολλοί ταλαντούχοι, ομοϊδεάτες μουσικοί και επαγγελματίες του κλάδου, συγκεντρώθηκαν με την προτροπή του Fat Mike για να σχεδιάσουν και να ετοιμάσουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «Εκκλησία του punk rock». 

Ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο

Το Μουσείο φιλοδοξεί να καταγράψει πολλές ιστορίες της punk σκηνής αλλά και τη βαθιά πολιτιστική επίδρασή της τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της σκηνής (έμεσα ή άμεσα) είναι επίσης σημαντικοί επενδυτές του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων του κιθαρίστα Pat Smear (The Germs, Foo Fighters, σεσιονίστας στους Nirvana) και του (ανάμεσα σε άλλα) βασικού κιθαρίστα των Bad Religion και ιδιοκτήτη της Epitaph Records, Brett Gurewitz.

Ή του διοργανωτή συναυλιών και φεστιβάλ όπως το Warped Tour, Kevin Lyman και του διάσημου σκέιτερ Tony Hawk, ο οποίος όχι μόνο έχει αναδείξει μέσα από το παιχνίδι του Tony Hawk’s Pro Skater την punk μουσική αλλά έχει συμμετάσχει και ο ίδιος στο πρώτο single ‘In the City’, του σούπερ γκρουπ Punk Rock Karaoke.

Ο Vinnie Fiorello, πρώην ντράμερ των Less Than Jake και ιδρυτής των δισκογραφικών Fueled by Ramen και Paper + Plastick, μιλώντας στο Spin περιγράφει το μουσείο σαν «Ένα γράμμα αγάπης για το punk rock» και συμπληρώνει «Θέλουμε να δείξουμε αυτό το κοινό πάθος μεταξύ τόσων διαφορετικών ανθρώπων για αυτό το είδος μουσικής».

To T-Shirt της Debbie Harry (Blondie) ©Kristin Callahan

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων, όπως το εμβληματικό μπλουζάκι ‘Vultures’ της Debbie Harry, την ακουστική κιθάρα που χρησιμοποίησαν οι Rise Against για να γράψουν μερικά από τα πρώτα τους τραγούδια, το φόρεμα που έβαλε ο H.R. των Bad Brains στο σόου με τους Beastie Boys στο Verdun Auditorium το 1995 ή το ζωγραφισμένο στο χέρι ‘Brigade Rosse’ μπλουζάκι του Joe Strummer που φορούσε στο φιλμ ‘Rude Boy’.

To T-Shirt του Joe Strummer (The Clash) ©The Punk Rock Museum

Πολλά χειρόγραφα, στίχοι, κιθάρες (ακόμα και κάποιες σπασμένες), ενισχυτές, παπούτσια, ένα σωρό αναμνηστικά από πέντε δεκαετίες γεμάτες οργή, ιδρώτα, μοϊκάνες και μουσική. Το μουσείο θα διαθέτει επίσης διαδραστικά εκθέματα, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου μπορεί κάποιος να παίξει την κιθάρα του αγαπημένου του punk μουσικού αλλά και ένα παρεκκλήσι για όσους θέλουν να τους παντρέψει κάποιος αγαπημένος τους μουσικός.

Τα εισιτήρια διατίθενται ήδη και μπορείτε να τα βρείτε στο site του Punk Rock Museum.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά