Categories: SPIRITS

Το νέο wine bar της Αθήνας αγαπάει τις φυσαλίδες

Πριν τρία περίπου χρόνια το Warehouse στα Εξάρχεια στέγασε το όνειρο κάποιων ανθρώπων που αγάπησαν τον καφέ, τα cocktails, τις ωραίες γεύσεις και το κρασί. Πολύ γρήγορα η «αποθήκη» της οδού Βαλτετσίου, με τα μεταποιημένα έπιπλα και αντικείμενα, μετατράπηκε σε αγαπημένο στέκι τόσο αυτών που μοιράζονταν το ίδιο πάθος με τους ιδιοκτήτες, όσο κι εκείνων που ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά του speciality καφέ, τάση η οποία τελικά καθιερώθηκε, αλλά και να απολαύσουν εξαιρετικές ετικέτες κρασιών από τον παγκόσμιο αμπελώνα, σε συνδυασμό με δημιουργικά πιάτα. Ο καιρός πέρασε γρήγορα και ήρθε η στιγμή για το νέο Warehouse CO2 που μόλις άνοιξε στα όρια Συντάγματος-Πλάκας, σε μια πιάτσα όπου τα wine bars έχουν την τιμητική τους. Κι όμως αυτό διαφέρει. Το Warehouse CO2 είναι αποφασισμένο να κάνει την καθημερινότητα πιο γαργαλιστική, φεύγοντας από την πεπατημένη, δίνοντας έμφαση στα αφρώδη κρασιά, αλλά και τις premium επιλογές.

H κάβα του Warehouse CO2 περιλαμβάνει περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σε αφρώδη by the glass και σε μπουκάλι από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα

Ο wine expert Γιώργος Κανόπουλος εξήγησε στην Popaganda ότι με τον όρο αφρώδες κρασί εννοούμε οποιοδήποτε κρασί με ικανή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη σύστασή του, το οποίο δημιουργεί τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Αυτό το φυσικό αέριο είναι που ενεργοποιεί την αίσθηση αφής στο στόμα και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μια άνοδος στις πωλήσεις του αφρώδους κρασιού, καθώς το κοινό δείχνει να το προτιμά για το γευστικό του προφίλ και τα αρώματά του, βγάζοντάς το μάλιστα από τη σκιά της σαμπάνιας – χωρίς βέβαια αυτό να πλήττει το γόητρό της. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή η προτίμηση θα βρει θαυμαστές και στην Ελλάδα. Οι αφρώδεις οίνοι, δροσιστικοί από τη φύση τους μπορούν να κάνουν καλή παρέα στις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν θαλασσινά και ελαφριά γεύματα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.


Το μενού στο Warehouse CO2 περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σε αφρώδη by the glass και σε μπουκάλι από τον ελληνικό αμπελώνα, Prosecco, Moscato d’Asti και Franciacorta από την Ιταλία, σαμπάνιες από τη Γαλλία, αλλά και φινετσάτη ισπανική Cava. Έκπληξη αποτελούν τα αφρώδη με καταγωγή από την Αγγλία και την Τασμανία, ενώ για τους λάτρεις των «ήσυχων» κρασιών, η λίστα περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκδοχές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρωταγωνιστούν στον κατάλογο magnum φιάλες, vintage ετικέτες και βραβευμένα κρασιά.

Μια ποικιλία από εξαιρετικά τυριά συνοδεύει άψογα ένα αφρώδες κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην κουζίνα ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής έχει επιστρατεύσει τη φαντασία του προκειμένου να συνδυάσει αρμονικά τα delicatessen προϊόντα που διαθέτει το Warehouse CO2 με τα ξεχωριστά κρασιά. Αλλαντικά και τυριά, gourmet εκδοχές σε σάντουιτς, καρπάτσιο μοσχαριού με flakes μαύρης τρούφας, αλλά και φρέσκα οστρακοειδή σε special guest εμφανίσεις, ταιριάζουν ιδανικά με τις φυσαλίδες των κρασιών. Την ημέρα που η Popaganda επισκέφθηκε το Warehouse CO2 στο τραπέζι έφτασε για το καλωσόρισμα φρέσκο ζυμωτό ψωμί σε φέτες μαζί με ένα ντιπ από πικάντικες πιπεριές και στη συνέχεια μια μαλακή, γλυκιά buratta που μοσχοβολούσε βούτυρο, στολισμένη με αυγοτάραχο και περιτριγυρισμένη με μια σως από μαρμελάδα σύκο και τσίλι.


Τη σκυτάλη κατόπιν ανέλαβε ένα πιάτο με ένα μη αναμενόμενο δίδυμο: βελούδινη ρικότα με μαριναρισμένο γαύρο. Ακολούθησε μια signature γευστική πρόταση best seller του Warehouse των Εξαρχείων, ο σολομός με πληγούρι και μια μπάλα τυριού με σχοινόπρασο, τσίλι και βασιλικό, χορταστικός ανάλαφρος και άκρως δυναμωτικός. Τα ποτήρια γέμισαν αρχικά με Crémant de Loire, από το Langlois-Chateau, ένα αφρώδες κρασί του Λίγηρα σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα, με ντελικάτες φυσαλίδες που γεμίζει το στόμα με ροδάκινο και γκρέιπφρουτ κι έχει μαλακό τελείωμα. Η σαμπάνια τιμήθηκε εξίσου επιλέγοντας μια Goussard Delagneau από το ομώνυμο γαλλικό μικρό οινοποιείο (την οποία φέρνει στην Ελλάδα το Warehouse CO2), με εξαιρετικό αφρισμό από μικρές ζωηρές φυσαλίδες που ανέβαιναν προς το χείλος του ποτηριού, σχηματίζοντας μια λεπτή χαρακτηριστική στήλη. Στο τέλος ένας μονοποικιλιακός εσπρέσο από τη Νικαράγουα, ο οποίος ψήθηκε στη Wisecup, απαλός με σωματώδη γεύση ήρθε να κλείσει ιδανικά το γεύμα.

Πάνω σε ένα πλακόστρωτο τρίγωνο, στη σκιά δυο πανύψηλων δέντρων, που μοιάζουν να ορίζουν τα όρια μεταξύ πλατείας Συντάγματος και Πλάκας, το Warehouse CO2 ανοίγει το πρωί για καφέ με κρουασάν και μάφιν κι έτσι στήνει από νωρίς ένα παιχνίδι με τις ζυμώσεις και τη μαγιά. Με την ίδια διάθεση συνεχίζει το μεσημέρι και το απόγευμα, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα αφρώδη κρασιά και στα προσεγμένα συνοδευτικά, στις ίδιες εξαιρετικές τιμές που έχει το μεγάλο αδερφάκι του στα Εξάρχεια.

Ο καφές είναι σοβαρή υπόθεση: στο Warehouse CO2 ψήνεται καθημερινά από την Wisecup.


Λιτό, χαλαρό, έχοντας ακόμη πιο νεανική διάθεση, το αυστηρά αντικαπνιστικό Warehouse CO2 βρίσκεται στη διαρκή αναζήτηση της φυσαλίδας που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ουρανίσκο. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μάλιστα, ετοιμαζόταν και η λίστα με τα aperritivo cocktails και πιο συγκεκριμένα μια πρόταση που θα ονομαστεί Aegean Μέθεξις, με βάση το τσίπουρο από το Κτήμα Λαζαρίδη και το artisanal προσέγγισης Aegean Tonic από την Three Cents. Υιοθετώντας μια λογική που δεν απαντά σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης, το Warehouse CO2 προσφέρει κάθε τι που βρίσκεται στα ράφια του, είτε πρόκειται για τα κρασιά είτε για τα ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά σε ειδική συσκευασία για το σπίτι. Κι επειδή είναι φιλόξενο σαν τους ιδιοκτήτες του, γεμίζει με κόσμο και γέλια.

Warehouse CO2, Υπερείδου 1, τηλ 210 3247048/ Ωράριο λειτουργίας: 10:00 το πρωί – 12:00 το βράδυ

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου