Ο πεζόδρομος της Τσαμαδού είναι το «μυστικό πέρασμα» από την Τοσίτσα στην πλατεία Εξαρχείων, ένα πέρασμα που σφύζει καθημερινά από ζωή. Εκεί βρίσκεται το Στέκι μεταναστών και η Κατάληψη Τσαμαδού, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά κοινωνικές δράσεις από αλληλέγγυους. Στον κήπου που έχει διαμορφωθεί δίπλα στο Στέκι, μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να ακούσεις ιστορίες ανθρώπων που έχουν περάσει πολλά. Εκεί άκουσα την ιστορία της Αϊνούρ και του Άπο. Δύο φίλων που εδώ κι ένα μήνα έχουν στήσει μια αυτοσχέδια καντίνα, προσφέροντας στους περαστικούς το παραδοσιακό τούρκικο cig kofte.
Η Αϊνούρ γεννήθηκε στην Άγκυρα, έχει κουρδική καταγωγή και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1992 έκανε μια μικρή στάση στην Ελλάδα κι έπειτα ταξίδεψε στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τίποτα δεν την συγκινούσε όσο το κέντρο της Αθήνας. Εννέα χρόνια πριν, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε μόνιμα εδώ. «Στην Τουρκία, εάν ανήκεις σε κάποια αντιεξουσιαστική οργάνωση ή σε κάποιο αντιπολιτευτικό κόμμα, εάν μιλάς ή γράφεις δημόσια απόψεις εναντίον της κυβέρνησης, μπαίνεις φυλακή. Επειδή εξέφρασα ανοιχτά τις αντικαπιταλιστικές μου απόψεις, βρέθηκα κι εγώ έγκλειστη στις τουρκικές φυλακές για δύο χρόνια. Όταν βγήκα για να δικαστώ, πήρα μια τσάντα με τα απαραίτητα και ήρθα στην Αθήνα. Ποτέ δεν ένιωσα ξένη εδώ. Οι άνθρωποι ήταν πάντοτε ανοιχτοί και φιλόξενοι. Μας μοιάζουν πολύ».
Ο Άπο ζήτησε στην Αϊνούρ να τον βοηθήσει με μια μετάφραση σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας. Ήταν και οι δύο άνεργοι, έτσι άρχισαν να μοιράζονται και να συζητούν επαγγελματικές ιδέες από τις οποίες θα μπορούσαν να βγάλουν κάποια χρήματα για να ζουν. Ο Άπο είχε την ιδέα να γίνουν πλανόδιοι «μάγειρες», όπως εκείνοι που γέμιζαν τους δρόμους της Άγκυρας. Έτσι έγιναν συνέταιροι και άρχισαν να πουλάνε το παραδοσιακό vegetarian τσι κιοφτέ σε μια μικρή καντίνα στον πεζόδρομο της Τσαμαδού. «Αγοράζουμε τα υλικά από την αγορά της Αθηνάς. Το κυρίως υλικό είναι το πλιγούρι η ντομάτα και το κρεμμύδι, ενώ προσθέτουμε πολλά μπαχαρικά για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο. Ρίγανη, πιπέρι, δυόσμο, σος ροδιού και άλλα. Το ζυμώνουμε και είναι έτοιμο». Κάποιοι το τρώνε σκέτο, σαν μικρούς κεφτέδες, χωρίς κιμά, ενώ άλλοι το προτιμούν τυλιγμένο μέσα σε πίτα.
Κοστίζει μόλις 1,50 ευρώ και είναι ιδανικό σνακ για εκείνους που αποφεύγουν το κρέας. Θα συναντήσεις την Αϊνούρ και τον Άπο στο στενό της Τσαμαδού, κάθε μέρα, εκτός από τη Δευτέρα, από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 12:30 το βράδυ.