Φροντίζεις αρκετά τον εαυτό σου αυτές τις μέρες; Ένας από τους τρόπους με τους οποίους δίνω λίγη αγάπη στον εαυτό μου εν μέσω πανδημίας και Σαρακοστής, είναι μέσω της διατροφής. Είναι σημαντικό το self-care μας να περιλαμβάνει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να τα βγάλει πέρα μέσα στη μέρα. Πως θα το κάνουμε όμως αυτό; Σου έχω μια πρόταση τόσο καλή, την οποία δεν θα μπορέσεις να αρνηθείς. Ένας διατροφικός θησαυρός έχει κατακτήσει μια θέση στην καρδιά και την κουζίνα μου εδώ και καιρό και δεν θα ‘πρεπε να λείπει ούτε από τη δική σου, καθώς σε κερδίζει ταυτόχρονα σε τρεις τομείς: γεύση, θρεπτική αξία και ποιότητα.
Ο λόγος για το ταχίνι, ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες μου, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Ακόμη, έχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Με όλα αυτά, μάλλον δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε έρευνά του, το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που περιέχει το ταχίνι, βρέθηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, άρα βοηθούν στην προστασία μας από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα θετικά όμως δεν σταματούν εδώ. Οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες που περιέχει το ταχίνι, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. Γι’ αυτό, σου προτείνω αυτήν την περίοδο της νηστείας να εντάξεις το ταχίνι ως βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική σου, γιατί μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε πολλές νηστίσιμες συνταγές.
Ποιο ταχίνι όμως ξεχώρισα; Το Μακεδονικό Ταχίνι για εμένα κάνει όλη τη διαφορά. Κάθε φορά που το γεύομαι, το απολαμβάνω σαν την πρώτη φορά. Η γεύση αυτή προκύπτει από τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού παγκοσμίως, αλλά και μέσα από το συστηματικό έλεγχο της πρώτης ύλης, εξασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Η άλεση γίνεται σε ειδικούς πέτρινους μύλους, τιμώντας την παράδοση, ακολουθώντας όμως ταυτόχρονα υπερσύγχρονες διαδικασίες. Ακόμη και στο ψήσιμο του σουσαμιού, του πολύτιμου αυτού σπόρου, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες μεθόδους, δείχνοντας έτσι σεβασμό και στο περιβάλλον.
Μα πάνω απ’ όλα, υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί για να απολαύσεις το Μακεδονικό Ταχίνι, αφού κυκλοφορεί σε μία σειρά από αγαπημένες πλέον γεύσεις, όπως με Κακάο, Πορτοκάλι ή Μέλι. Μπορείς να το φας σκέτο για να πάρεις ενέργεια, να το απλώσεις σε φρυγανιές για σωστό πρωινό, ως σνακ, αλλά και για βραδινό, σαν dressing σε σαλάτα, στο πλαίσιο άσκησης, αλλά και σε γλυκά, σε νηστεία, αλλά και σε vegan διατροφή. Μια άλλη πρότασή μου είναι να το προσθέσεις στο γάλα αμυγδάλου ή στο κακάο σου, στον στιγμιαίο καφέ ή το τσάι σου αντί για ζάχαρη. Για το τέλος, σου άφησα την καλύτερη πρόταση. Αν προτιμάς να φτιάξεις ένα δυναμωτικό ρόφημα για να ανταπεξέλθεις στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, πρόσθεσε μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων.
Κι όταν γεύεσαι το Μακεδονικό Ταχίνι, θα απολαμβάνεις τη διαφορά, κάθε φορά!
Ξεκίνα λοιπόν τη μέρα σου με μια κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι και φρόντισε τον εαυτό σου και τη διάθεσή σου!