Η Τζουτζούκα συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό τον Απρίλιο του 2021 ως μια μοντέρνα γαστροταβέρνα, που επικεντρωνόταν στις κλασικές ελληνικές γεύσεις, που ξυπνούσαν μνήμες από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Την Άνοιξη του 2022, η Τζουτζούκα αλλάζει μενού και γεύσεις, χωρίς όμως να χάνει τον βασικό της προσανατολισμό, που είναι το comfort φαγητό, αυτό που μαζεύει τις παρέες γύρω από ένα τραπέζι. Οι άνθρωποί της συνεχίζουν να ψάχνουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και να χτίζουν πιάτα που θα θέλετε να ξαναφάτε.
Περνώντας κανείς την πόρτα της Τζουτζούκα, αυτό που παρατηρεί πρώτο είναι η ανοιχτή κουζίνα και τα φυτά που δίνουν μια νότα πράσινου και φύσης στον χώρο. Το μεγάλο μπαρ σε προσκαλεί να απολαύσεις εκεί ένα ποτό ή και κάποιο πιάτο που μόλις θα έχει βγει από την κουζίνα, ενώ το μωσαϊκό του πατώματος θυμίζει την ιστορία του κτιρίου. Εκεί που κάποτε βρισκόταν ένα παλιό καφενείο και ένα παρατημένο ψιλικατζίδικο, βρίσκεται πια ένας τόπος συνάντησης, για όλους εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό. Το Ρουφ μπορεί να μην είναι η πρώτη περιοχή που σου έρχεται στο μυαλό όταν ψάχνεις που θα βγεις, αλλά είναι πια μια από εκείνες τις γειτονιές της Αθήνας που κρύβουν μέσα τους διαμάντια.
«Η περιοχή αυτή είναι πολύ όμορφη, με παλιά σπίτια και αίσθηση παλιά Αθήνας. Ήθελα να είμαι από τους πρώτους που θα άνοιγαν ένα τέτοιο μαγαζί εδώ, για να συστήσω την περιοχή και στον κόσμο που δεν την ξέρει. Όταν έλεγα Ρουφ, μου έλεγαν ταράτσα», λέει ο ιδιοκτήτης της Τζουτζούκα, Αντώνης Λιώλης, που έχει αναλάβει και τον ρόλο του οικοδεσπότη και είναι εκεί για να σας καλωσορίσει. «Κράτησα πολλά από τα στοιχεία του χώρου άθικτα, γιατί ήθελα να είναι ένας χώρος καθαρός. Διατηρήσαμε τις τζαμαρίες περιμετρικά και ανεβάσαμε ξανά το ταβάνι, το οποίο είχε κλείσει με τσιμεντοκονία».
Όσο για τις γεύσεις του νέου μενού, τις έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και παραμένουν μεσογειακές, χωρίς να λείπουν και οι πιο έθνικ, διεθνείς πινελιές, όπως είναι για παράδειγμα το λαχματζούν, γνωστό ως αρμενική πίτσα, αλλά και τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως είναι το φρικασέ και το γιουβετσάκι με χοιρινό λαιμό. Τις εντυπώσεις στον καινούργιο κατάλογο κλέβουν τα μοσχαρίσια μάγουλα με πίκλες σέλερι και ξινό τραχανά.
Όσο αφορά στα ψαρικά, αυτά είναι συνήθως έκπληξη, αφού ο head chef Παναγιώτης Αμοργίνος, αναζητά πάντα το πιο φρέσκο ψάρι ημέρας που θα βρει στην αγορά. Οι πρώτες ύλες στη Τζουτζούκα προέρχονται από μανάβηδες της περιοχής, ενώ συνεργάζονται και με συγκεκριμένα αγροκτήμα. «Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε τα καλύτερα υλικά. Τα καλύτερα αυγά, τα καλύτερα μαρούλια, το καλύτερο κρέας», τονίζει ο Αντώνης Λιώλης.
Στα ορεκτικά ξεχωρίζει η ταραμοσαλάτα με πατάτα και αυγοτάραχο ξιφία, η μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με πορτοκάλι και χέλι, αλλά και το ταρτάρ μόσχου με καπνιστή μαγιονέζα, λάδι τρούφας, chives και γραβιέρα Κρήτης. Και στις σαλάτες όμως οι επιλογές είναι αρκετές με την πατατοσαλάτα με πικάντικο λουκάνικο, πίκλα κρεμμύδι, αγκινάρα, κρέμα λεμόνι και καπνιστή μαγιονέζα, να τραβά κατευθείαν το μάτι στον κατάλογο. Και επειδή κάθε γεύμα πρέπει να κλείνει γλυκά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στη μηλόπιτα μιλφέιγ με καραμέλα και κανέλα και στο παραδοσιακό εκμέκ με αμύγδαλα. Αν πάλι είστε λάτρεις της σοκολάτας, η ganache σοκολάτας 65% με σάλτσα από κόκκινα φρούτα και crumble φουντουκιού, είναι ιδανική επιλογή για εσάς.
Ο Αντώνης Λιώλης, με χρόνια εμπειρίας στα μπαρ, καθώς μεταξύ άλλων είχε ανοίξει και το θρυλικό Circus της Ναυαρίνου, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην λίστα με τα κρασιά, αλλά και στα κοκτέιλ που μπορείτε να απολαύσετε όσο περιμένετε το φαγητό σας ή αφού φάτε. Αυτά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε είναι το Bloody Mary με vodka, spicy χυμό τομάτας, σόγια σως & πίκλα σέλερι, αλλά και την ροζ Paloma με φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ.
Όσο για τα κρασιά που θα συνοδεύσουν τα πιάτα οι επιλογές είναι πολλές τόσο στον ξένο, όσο και στον ελληνικό αμπελώνα. Στα κόκκινα ξεχωρίζει το Οργίων του οινοποιείου Σκλάβος από την Κεφαλονιά και ο Τσαπουρνάκος από τους αμπελώνες Καμκούτη στην Κοζάνη. Στα ροζέ, μπορείτε να διαλέξετε ενδεικτικά ανάμεσα στο Mythic River του κτήματος Γκόφα από τη Νεμέα και στο Roseus Bio από την Λήμνο. Αν πάλι, το γεύμα σας απαιτεί κάποιο λευκό κρασί η Μαλαγουζιά από το κτήμα Βάτιστα της Λακωνίας και η Ελιά από τους Αμπελώνες Καραβιτάκη της Κρήτης, είναι δύο μόνο από τις 11 επιλογές που προσφέρει η λίστα.
Στην Τζουτζούκα η διάθεση είναι πάντα χαλαρή και κουλ, με τζαζ και funk μουσικές να παίζουν από την ώρα που ο πρώτος πελάτης θα περάσει την πόρτα, μέχρι και την ώρα που θα κλείσει. Μια «ξεχασμένη» γειτονιά της Αθήνας, γίνεται και πάλι προορισμός και τόπος συνάντησης για όσους αναζητούν έναν καθαρό και προσεγμένο χώρο που τους προσφέρει καλό φαγητό και chill vibes από το μεσημέρι, μέχρι το βράδυ.