Categories: ΓΕΥΣΗ

Τι κι αν έχουμε Νοέμβρη, ας δούμε λίγα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το Oktoberfest

Τον μακρινό Οκτώβριο του 1810, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος της Βαυαρίας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζα και σκέφτηκαν να «ανοίξουν» τη λίστα των καλεσμένων καλώντας όλη την πόλη του Μονάχου να γιορτάσει μαζί τους σε ένα λιβάδι που αργότερα πήρε το όνομα της πριγκίπισσας.  

Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία αυτής της αυθόρμητης λαϊκής γιορτής που αποφάσισαν να την επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο με ακόμα περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις. Ιπποδρομίες, εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, ακροβάτες και φαγητό έβαλαν τα θεμέλια για ένα θεσμό ο οποιος σε λίγα χρόνια πήρε και την τελική μορφή του. 

Το 1815 η Paulaner έστησε το πρώτο της beerhall στη γιορτή και το Oktoberfest ήταν πλέον πραγματικότητα. Έκτοτε το ραντεβού όλων των φίλων της μπύρας διεθνώς δίνεται κάθε Οκτώβριο στο Μόναχο. 

Και οι φίλοι της μπύρας είναι πολλοί, πάνω από 6 εκατομμύρια είναι οι επισκέπτες και σχεδόν ένας στους πέντε ερχεται απο το εξωτερικό. Το πλήθος αυτό δίνει στο Oktoberfest τον τίτλο της μαζικότερης γιορτής στον κόσμο με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αναγκάζονται να φέρνουν ειδικές κεραίες τις για αυτές ημέρες ώστε να ενισχύεται το σήμα και οι φεστιβαλιστές να παραμένουν «δικτυωμένοι».

Το είδος της μπύρας είναι ειδικό για την περίσταση καθώς παραδοσιακά πρόκειται για τη Märzen, δηλαδή τη μπύρα που βγαίνει κάθε Μάρτιο σύμφωνα με τον βαυαρέζικο ιστορικό νόμο περί ζύθου του 1553 και η Paulaner τον τηρεί ευλαβικά με την έντονη γεύση του λυκίσκου, το γεμάτο σώμα και το κεχριμπαρένιο χρώμα να κυριαρχούν. Οι έμπειροι σερβιτόροι χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο (!) για να γεμίσουν τα παραδοσιακά κυψελωτά ποτήρια του λίτρου, ένα skull απαραίτητο αφού κατά τη διάρκεια του Oktoberfest καταναλώνονται πάνω από 7 εκατομμύρια λίτρα κι αν δυσκολεύεστε να φανταστείτε έναν τέτοιο όγκο σκεφτείτε τρεις γεμάτες πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. 

Εκτός από μπύρα και παραδοσιακά εδέσματα, με πρωταγωνιστές τα διάφορα λαχταριστά, wurst, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο μεγάλων διαστάσεων λούνα παρκ, να δοκιμάσουν τοπικά γλυκά αλλά και να περιηγηθούν στο Μόναχο, μια από τις λίγες γερμανικές πόλεις που διατηρούν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και παραμένουν παραμυθένιες. 

Αν ζηλέψατε και ανυπομονείτε γιατί ο Οκτώβριος του 2020 σας φαίνεται μακριά δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Με μια Paulaner έχετε το δικό σας Oktoberfest ανά πάσα στιγμή, prost!

Fun fact: Ο Λουδοβίκος που αναφέραμε πιο πάνω ήταν ο πατέρας του Όθωνα και με αφορμή την ενθρόνιση του υιού του ως βασιλιά της Ελλάδας το 1832 πλήθος επιφανών Ελλήνων είχαν επισκεφτεί το Oktoberfest εκείνης της χρονιάς. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στα πλαίσια αυτής της παλλαϊκής γιορτής. 

Η αλήθεια είναι ότι εμείς που το επισκέφθηκαμε δεν κάναμε κάποιο brainstorming που να οδηγήσει σε μια τέτοια ιδέα, αλλά τουλάχιστον τις μπύρες μας τις ήπιαμε, τραγουδήσαμε κιόλας ακολουθώντας τος ρυθμούς της μπάντας στο beerhall της Paulaner και γνωρίσαμε το υπέροχο Μόναχο πρωί και βράδυ, σε μια από τις πιο ζωντανές περιόδους του. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη