Από τη Σουηδία φερμένα (που τoυς έχει ορίσει και της δική τους ημέρα εορτασμού, την 4η Οκτωβρίου), τα ρολά κανέλας ή cinnamon rolls έχουν μπει δυναμικά και στα αθηναϊκά καφέ, τουλάχιστον στη νέα τους εκδοχή. Πλέον τα απολαμβάνουμε αφράτα, με πραγματική γεύση στη ζύμη και χωρίς υπερβολικό γλάσο.
Πολύ πρόσφατα, στην περιοχή του Χαλανδρίου, η φήμη ενός νέου χώρου άρχισε να διαδίδεται χάρη στη δική του εκδοχή αυτής της γλυκιάς λιχουδιάς. Όμως το κρυφό σημείο στην οδό Αγίας Παρασκευής (μη μπερδευτείτε, στο Χαλάνδρι παραμένουμε) δεν προσφέρει μόνο λαχταριστά ρολά. Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε στέκι.
Είναι γνωστό ότι «τα Βόρεια στηρίζουν τα Βόρεια», η Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι συναντιούνται σε μαγαζιά που κάνουν τις περιοχές τους προορισμούς εξόδου. Τουλάχιστον το Χαλάνδρι είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ταυτισμένο με την έξοδο εκτός κέντρου, φιγουράρει σταθερά στις περιοχές με τα πολλά μέρη για brunch ραντεβού και ποτά.
Για το μαγαζί που μιλάμε σήμερα, όλα ξεκίνησαν όταν εκεί που κάποτε βρισκόταν η πρώτη εκδοχή του Speakeasy Βar της Αθήνας δημιουργήθηκε το The Blind Dandies από τον Πάνο Σαγιά το 2017.
Το «μυστικό» μπαρ κατέβηκε στο κέντρο και ο χώρος του μεταμορφώθηκε σε new age μπαρμπέρικο που γνωρίζει και προσφέρει όλες τις τρέχουσες τάσεις του σύγχρονου αντρικού grooming. Είναι από αυτά τα μέρη που έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν το δικό τους πιστό κοινό, τόσο που αν περάσετε απ΄έξω και δεν πετύχετε τη διαδικασία ενός κουρέματος θα νομίζετε ότι πρόκειται για hip καφέ παρά για χώρο που ασχολείται με την περιποίηση.
Τρία χρόνια μετά και με αφορμή τις ανάγκες των ήδη μυημένων “Dandies” που επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, ο Πάνος Σαγιάς μαζί με τον Μάριο Σαγιά, τον Γιάννη Χαρισιάδη και τον Χρήστο Τσουλφά δηλώνουν «εθισμένοι σε ωραίες συζητήσεις» κι γι’ αυτό έφτιαξαν -ακριβώς απέναντι από τον πρώτο- έναν ακόμα χώρο προκειμένου να τις ενισχύσουν, να τις τροφοδοτήσουν με καλό καφέ, ελαφρά γεύματα και cinnamon rolls που δεν αναφέρθηκαν τυχαία, φημίζονται ήδη γι’ αυτά.
Αν και βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο, The Blind Spot κρύβει στο πίσω μέρος του ένα πλεονέκτημα, ένα κρυμμένο από την κίνηση των αυτοκινήτων αίθριο που αποτελεί μέρος ενός εμπορικού κέντρου.
«Ξεκινήσαμε προσελκύοντας κόσμο με τα κουρέματα κι έπειτα σκεφτήκαμε: Αν οι Dandies ήθελαν να απολαύσουν ένα brunch, πού θα πήγαιναν; Τι είδους καφέ θα έπιναν; Ο νέος μας χώρος είναι η απάντησή μας σε αυτά ερωτήματα, θέλουμε να είναι η τέλεια επιλογή για όσους θα πάρουν έναν καφέ στο χέρι πριν από το κούρεμα τους, θα συναντηθούν για ποτά με τους φίλους μετά τη δουλειά ή απλά θέλουν να ανακαλύψουν την άλλη πλευρά του Χαλανδρίου», όπως περιγράφει η ομάδα του The Blind Spot την ιδέα της.
Ο specialty καφές του The Blind Spot έχει την εγγύηση της Area 51 Coffee Roasters, έρχεται από τη Βραζιλία και την Ινδία ενώ δεν λείπουν οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies.
Στη νέα άφιξη με τα vintage έπιπλα και τις instagraμικές μίνιμαλ γραμμές (που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Πεπόνης, πρώην creative & art director σε μεγάλες διαφημιστικές), πίσω από την ανοιχτή κουζίνα θα βρείτε τον Χρήστο Τσουλφά, τον σεφ και συνδημιουργό του που έχει περάσει από το μισελενάτο Jordnær της Κοπεγχάγης και πλέον ψήνει καθημερινά τα γλυκά ρολάκια (δοκιμάστε τα σκέτα ή με γέμιση όπως είναι η φιστίκι), ζυμώνει και ανοίγει φύλλο. Βγάζει καθημερινά πίτες όπως μια κοτόπιτα με κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και μυρωδικά, μια παραδοσιακή σπανακόπιτα και λαδένια Κιμώλου.
Το μενού του The Blind Spot είναι σύντομο αλλά πολύ νόστιμο.
Ο σεφ του έχει κάνει ήδη περιζήτητο το roast beef σάντουιτς σε ψωμί αργής ωρίμανσης, με φιλέτο μοσχάρι μαγειρεμένο σε sous vide, με πίκλα αγγουριού, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντοματάκι κονφί, τσένταρ και σπιτική μαγιονέζα.
Με έμπνευση από τη παγκόσμια street food σκηνή, ο Χρήστος Τσουλφάς φτιάχνει ένα λευκό μπέιγκελ με μαριναρισμένο σολομό σε στυλ gravlax, με γουακαμόλε, αγγούρι, φινόκιο και κρέμα τυριού αλλά και soba noodles με κοτόπουλο ή σολομό, αγγούρι, σέλερι, καρότο, “east side” σάλτσα και μυρωδικά.
Πιο «πράσινες» προτάσεις είναι το σπανάκι, με ρεβίθια, κουνουπίδι, ανθότυρο, ψίχα πορτοκαλιού, σάλτσα ταχίνι με μέλι καθώς και το Happy-Go-Vegan bagel ολικής άλεσης, με πράσινη πιπεριά, κολοκυθάκι, μανιτάρια πορτομπέλο και χούμους κόκκινης πιπεριάς.
Όσο για το ψυγείο της θρυλικής εταιρείας Izola που θα συναντήσετε στον χώρο του, δεν πρόκειται απλά για ένα διακοσμητικό στοιχείο αλλά διαθέτει κάνουλες με μπύρες από την Ζυθοποιία Αναστασίου, επιβεβαιώνοντας ότι στα Βόρεια επικρατεί το δόγμα “locals support local(s)”.
Το πιο ευχάριστο κομμάτι του The Blind Spot είναι πως χάρη στην απόλυτα σύγχρονη αισθητική και τις μετρημένες αλλά ποιοτικές επιλογές σε φαγητό και ποτό έχει διαμορφώσει ήδη τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα, είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δει και να δοκιμάσει κανείς στο Χαλάνδρι.
Παρότι είναι κρυμμένο, ένα τυφλό σημείο μέσα σε ένα σύμπλεγμα καταστημάτων, είναι άνετο, ηλιόλουστο όταν ο καιρός το επιτρέπει, η απρόσμενη urban τοποθεσία του είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του.