Στάνη: το καλύτερο γιαούρτι των τελευταίων 80 χρόνων στην Αθήνα

Στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, όλα έχουν αλλάξει, κι από τα 1600 γαλακτοπωλεία που υπήρχαν (σε όλη την Αττική) μόνο η Στάνη φαίνεται να παραμένει «ηρωίδα», πουλώντας 300 γιαούρτια την ημέρα, εδώ και 80 χρόνια.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1931, τότε που ο Νικόλαος Καραγεώργου με καταγωγή από το χωριό Αθανάσιος Διάκος, μαζί με τη γυναίκα του, Ζωή Διάκου παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν στον Πειραιά και να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επιχείρηση αναπτύσσεται με επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής αλλά οι βομβαρδισμοί στον Πειραιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάζουν τη «Στάνη» να εγκατασταθεί το 1949, μόνιμα πια, στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη.

Μερικά χρόνια μετά, τα ηνία της επιχείρησης δίνονται στον εγγονό του «μπάρμπα Νίκου» Θανάση Καραγεώργο και στο θείο του, που παρόλες τις δυσκολίες, ανακαινίζουν το μαγαζί και κρατούν αυθεντικές, τις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας μέχρι σήμερα.

Στις βιτρίνες του μαγαζιού, το σκηνικό κρατιέται αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, φρέσκο ανθόγαλο, κρέμες βανίλιας και σοκολάτας, ρυζόγαλα και φυσικά σε πρώτη θέα το αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι τους που έχει βραβευτεί με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωταγωνιστές στα ψυγεία του είναι τα γλυκά ταψιού -γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ραβανί σε γενναίες μερίδες- οι φρέσκες πάστες -ποντικάκι, μιλφέιγ για «ήρωες», σοκολατοκέικ που μοιάζει με σκακιέρα- και ένα παγωτό παρφέ –χάρμα οφθαλμών. Καθημερινά στα τραπέζια του, σερβίρει ελληνικό καφέ στη χόβολη, ζεστούς λουκουμάδες αλλά και πρωινό από αυτά που θα έτρωγες στην αυλή κάποιου χωριού (φρέσκο χυμό, αυγά, χειροποίητο τσουρεκάκι και βούτυρο με μέλι στο ψωμί) προσδίδοντας την αθωότητα αλλοτινών εποχών, σε μία περιοχή που έχει χάσει -ελπίζω όχι ανεπιστρεπτί- την ταυτότητά της.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό που τους βοήθησε να κρατηθούν τόσα χρόνια σταθεροί σε μία δυσπρόσιτη πλέον περιοχή σαν την Ομόνοια; ρωτάω τον εγγονό του ιδρυτή κ. Θανάση Καραγεώργο «Οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές» μου απαντάει «αλλά με την αγάπη του κόσμου μπορέσαμε να τα ξεπεράσουμε όλα. Βλέπαμε σταδιακά τη γειτονιά μας που έσφυζε από ζωή, να μεταλλάσσεται σε κάτι ξένο αλλά δεν σκεφθήκαμε ούτε στιγμή να αφήσουμε το πόστο μας. Το συναισθηματικό δέσιμο ήταν μεγάλο και έτσι ένιωθαν και οι θαμώνες του μαγαζιού που καθημερινά μας γέμιζαν με χαρά και κουράγιο. Με τους παραγωγούς μας που βρίσκονται σε διάφορους τόπους ανά την Ελλάδα -τα μέλια μας έρχονται από την Λακωνία, τα αυγά από μία μικρή οικογενειακή φάρμα στα Μέγαρα και το γάλα (150 κιλά ημερησίως) από μία φάρμα στο Μαρκόπουλο με 150 προβατάκια – έχουμε χτίσει σχέσεις ζωής που συνεχίζουν ακόμη πάππου προς πάππου. Αυτή η εμπιστοσύνη μας κράτησε πιστούς στις αρχές μας και δεν μας επέτρεψε να παρασυρθούμε από νέες μόδες (frozen yogurt, ντονατσάδικα και cupcakes) που έκαναν πάταγο στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Θέλαμε να έχουμε 15 προϊόντα αλλά να είναι αξιομνημόνευτα γιατί το να παράγεις υγιή τρόφιμα ήταν, είναι και θα είναι για εμάς, πάνω από όλα θέμα ηθικό. Έτσι πορευόμαστε ακόμη με συνταγές 80 χρόνων χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εξελισσόμαστε προς το καλύτερο, για παράδειγμα τα γλυκά μας πια δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη και παρασκευάζονται με φιλτραρισμένο νερό για να είναι πάνω από όλα διατροφικά υγιεινά χωρίς να χάνουν την παραδοσιακή τους ποιότητα».

«Το μεγάλο μυστικό όμως του γιαουρτιού στη Στάνη είναι πως έχει βακίλλους που συμβάλλουν στην μακροζωία και κάνουν το γιαούρτι πιο εύπεπτο σε άτομα που έχουν σχετική δυσανεξία στην λακτόζη (σε αντίθεση με τα βιομηχανικά γιαούρτια που δεν τους περιέχουν για να διαρκούν περισσότερο στην αγορά) ενώ όλες οι παρτίδες γιαουρτιών στο μαγαζί μας πήζουν ακόμη με ένα μέρος από τη μαγιά που είχε φτιαχτεί 50 χρόνια πριν, λεπτομέρεια που όπως καταλαβαίνετε αρκεί για να κάνει τη διαφορά».

Η επιμονή στην ελληνική παράδοση, τους έκανε ξακουστούς σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς έχουν βραβευτεί από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας, το Βήμα Gourmet, το Maison francaise ενώ έχουν φιλοξενηθεί και στο National Geographic channel, στο Lonely Planet και στο γαλλικό Yahoo σαν αντίλογος στο greek style yogurt που «εξαπατά» τις διεθνείς αγορές.  Επιτυχίες που -κατά τη γνώμη μου- τους αξίζουν με το παραπάνω γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν χωρίς να παρασύρονται από «μοντερνιές» της εποχής που σε βάθος χρόνου θα χάσουν τη μάχη ενώ η Στάνη θα παραμείνει σταθερή, εκεί που την συνάντησα,  στην πλατεία Ομονοίας, με μυρωδιές από ρυζόγαλο, γιαούρτι και φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες.

Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 210 5233637

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου