Η Monday’s Pilsner είναι μια φρέσκια, μη παστεριωμένη, φιλτραρισμένη μπύρα, με έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου. Στα πρότυπα των Irish Red Ales, η Thursday’s έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και ισορροπημένο στόμα.
Η Friday’s Pale Ale χαρακτηρίζεται από μια μοναδική ποικιλία λυκίσκου, ενώ η Saturday’s Porter αφήνει την αίσθηση ενός ποιοτικού καφέ. Όσο για την Sunday’s Honey Golden Ale, είναι απολαυστική όσο ένα μέλι ανθέων.
Στην πραγματικότητα, χρειάζονται πολλά παραπάνω λόγια για περιγράψουν μερικές μόνο από τις μπύρες μιας μικροζυθοποιίας που -φτιαγμένες από εξαιρετικές λεπτομέρειες και εκλεκτά συστατικά- ξεχωρίζουν. Κάπως έτσι, η ελληνική Septem έχει καταφέρει να ανάγει την παρασκευή μπύρας σε επιστήμη εφάμιλλη με αυτή που απαιτεί ένα καλό κρασί για να γίνει.
Septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Είναι ο αριθμός που συμβολίζει τη δημιουργία και αποτέλεσε έμπνευση για δύο αδέρφια, έναν χημικό – οινολόγο κι έναν οικονομολόγο οι οποίοι σκέφτηκαν να φτιάξουν τη δική τους γαστρονομική και έντονα αρωματική μπύρα, κάτι που έλειπε από την ελληνική αγορά πριν από δέκα χρόνια.
Καθώς πίστευαν και πιστεύουν ότι οι μικρές γαστρονομικές απολαύσεις μπορούν να αποτελούν καθημερινή συνήθεια για όλους, βάφτισαν τις πρώτες τους μπύρες σαν τις μέρες μιας τυπικής εβδομάδας. Και έπειτα ήρθαν κι άλλες και μαζί τους πολλά εγχώρια και διεθνή βραβεία.
Με την έδρα της να βρίσκεται στο Ωρολόγιο Ευβοίας, η μικροζυθοποιία Septem του Σοφοκλή και του Γιώργου Παναγιώτου άνοιξε τις πόρτες της και μας υποδέχτηκε στα δέκατα γενέθλιά της. Όπως εξηγούν οι εμπνευστές της μικροζυθοποιίας, «την εποχή που γεννήθηκε έμοιαζε σαν ένα τρελό όνειρο».
Το 2005 υπήρξε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μικροζυθοποιείου το οποίο θα παράγει μπύρες με την τεχνογνωσία και την λεπτομέρεια που απαιτεί το κρασί. Τότε, δύο βιοκλιματικοί αρχιτέκτονες υλοποίησαν τα σχέδια του ζυθοποιείου σε 15 ημέρες, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 2007. Το 2008 γίνονται οι δύο πρώτες Septem βρασιές και το καλοκαίρι του 2009 οι πρώτες πωλήσεις της Septem ξεκινούν. Θυμάμαι εκείνη τη χρόνια να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες ετικέτες της Septem σε ένα στέκι της γειτονιάς μου.
Τότε ακόμα δεν είχε εδραιωθεί η κουλτούρα του «πίνουμε λιγότερο, πίνουμε καλύτερα», όμως η Septem επέμεινε σε αυτήν. Τα τελευταία δέκα χρόνια -έχοντας πάντα ως γνώμονα την καινοτομία- παρουσιάζει συνέχεια νέα προϊόντα με τα πλέον σύγχρονα μέσα ποιοτικού ελέγχου, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα διατηρώντας τον ξεχωριστό της χαρακτήρα κι έτσι δεν σταματά να διακρίνεται για την ποιότητά της.
Πώς αξιοποιείται όμως η γνώση του ενός εκ των δημιουργών της γύρω από το κρασί σε μια μπύρα; Κατά την περιήγησή μας στις εγκαταστάσεις της Septem συναντήσαμε δρύινα βαρέλια, φρέσκα γαλλικά και μερικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση ουίσκι και ρούμι. Κάποιες από τις πιο πρόσφατες εμπνεύσεις της μικροζυθοποιία παλαιώνονται σε αυτά τα βαρέλια.
Παράλληλα, όπως οι οινολόγοι αναζητούν την τέλεια ισορροπία στο κρασί τους για να αναδείξουν σε ένα ποτήρι τα χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας κάπως έτσι και οι δημιουργοί της Septem αναζητούν διαρκώς μοναδικές ποικιλίες λυκίσκου απ’ όλο τον κόσμο για να πετύχουν το ιδανικό αποτέλεσμα σε μπύρες που έχουν μεγάλη σε διάρκεια επίγευση.
Η ωρίμανση πολλών εβδομάδων, οι αφροζύμωτες μαγιές, τα εντυπωσιακά και πολύπλευρα αρώματα, το πλούσιο στόμα είναι τα υπόλοιπα κοινά χαρακτηριστικά στις μπύρες της Septem, σε προϊόντα που το καθένα διαφέρει έχοντας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του μοναδική γεύση, τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.
Και, εκτός από εκείνες που έχουν το όνομα μιας μέρας της εβδομάδας έχουν γεννηθεί κι άλλες, όπως η Septem 8η Μέρα IPA με τα αρώματα εσπεριδοειδών, πεύκου και mango και η LAVA Imperial Red IPA που μυρίζει καραμέλα, περγαμόντο, άνηθο και lime. Η Wet Hop Pale Ale αποτελεί την πρώτη απόπειρα καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα και η Septem WDay Wheat IPA, η πρώτη ελληνική σιταρένια IPA, είναι απόλυτα καλοκαιρινή.
Η Holy Day Spiced dark ale περιέχει υλικά που δεν συναντάμε στις μπύρες, όπως το μαχλέπι και ο κάρδαμος θυμίζοντας ένα νόστιμο παραδοσιακό τσουρέκι ενώ η Dilemma Barrel Aged Barley Wine αναδεικνύει άψογα το αποτέλεσμα που δίνει το πάντρεμα της επιστήμης της οινολογίας με την παρασκευή μπύρας, αφήνοντας την αίσθηση ενός ποιοτικού κρασιού στον ουρανίσκο. Στην ίδια λογική, η Kleos Barrel Aged Imperial Stout παλαιώνεται τόσο σε φρέσκα βαρέλια όσο και σε βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση ουίσκι και ρούμι, συμπυκνώνει αρώματα μαύρης σοκολάτας, βανίλιας, μπαχαρικών και άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας, στο ποτήρι σας.