Categories: ΓΕΥΣΗ

Σεφ με καφετιέρα

Αντλώντας έμπνευση από τον ανιψιό της και τα παράπονα του για το άσχημο φαγητό που τους σέρβιραν στο στρατόπεδο στο Αφγανιστάν όπου υπηρετούσε, η –συνταξιούχος πλέον- φωτογράφος Jody Anderson βρήκε μια πρωτότυπη ιδέα αναπτύσσοντας ένα νέο τρόπο μαγειρέματος. Η πολυμήχανη φωτογράφος έγραψε ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής βασισμένες στις ιδιότητες μιας καφετιέρας (δεδομένου ότι επιτρέπεται στους στρατιώτες να έχουν μαζί τους τη συγκεκριμένη συσκευή). Όσο αστείο ή παράξενο και ακούγεται, η καφετιέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαγειρικό σκεύος παρασκευάζοντας υγιεινά γεύματα (για λαχανικά ή αυγά). Καθαρίζεται εύκολα, και τα διαφορετικά επίπεδα της μπορούν να προσφέρουν διαφορετικούς παράλληλους τρόπους μαγειρέματος (είτε μέσω της σχάρας είτε βρασμού ή μέσω του ατμού). Το βιβλίο μέσα παρέχει χρήσιμα πράγματα για αυτούς που ταξιδεύουν συχνά (και είναι πιο εύκολο να έχουν μαζί τους μια καφετιέρα) αλλά και για αυτούς που τους αρέσει να πειραματίζονται με τη μαγειρική στη καθημερινότητα τους- σίγουρα πάντως νικάει το παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος όπως πχ. του σολομού. Ξέρετε αυτόν που μαγειρεύεται σε τρία στρώματα αλουμινόχαρτου και ψήνεται μέσω του ατμού-και χρόνια αργότερα, μπορεί και να ναι έτοιμος.

Όπως λέει η ίδια η Anderson, η καφετιέρα μας δίνει τρεις βασικούς τρόπους μαγειρέματος: ατμός, βρασμός και σχάρα. Ο ατμός είναι πολύ καλός για τα  λαχανικά που μαγειρεύονται μέσω αυτού όπως για παράδειγμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι ενώ για το κοτόπουλο και το ψάρι μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο του βρασμού (ενδιαφέρουσα τρόπος επίσης αν θέλετε να κάνετε κουσκούς  ή πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και σούπα – να υπάρχει και ποικιλία). Τέλος η σχάρα είναι ίσως ο πιο χρονοβόρος τρόπος από τους τρεις, αλλά αν ρε παιδί μου έχετε όρεξη για ένα τοστ την ώρα που βρίσκεστε σε ένα πχ. δωμάτιο ξενοδοχείου και βαριέστε να βγείτε, τότε η σχάρα  μπορεί να λειτουργήσει σαν μίνι τοστιέρα. Δε πρόκειται για κάτι εξαιρετικά περίπλοκο ούτε αφορά gourmet πιάτα. Αλλά παρόλα αυτά είναι κάτι ιδιαίτερα υγιεινό, εύκολο και γρήγορο στη προετοιμασία και στο καθάρισμα ενώ έχει και περισσότερο fun.

Για επιπλέον συνταγές και πληροφορίες μπείτε στο facebook της Jody Anderson.

Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου