Categories: ΓΕΥΣΗ

Που να φας (αφροδισιακά) νηστίσιμα θαλασσινά στην Αθήνα

Ταξιδεύοντας
Στα νότια στην Ευγένεια Κερατσινίου και στα βόρεια στη Νέα Ερυθραία, πρόκειται για μαγαζί value for money.  Πολλά ορεκτικά και μεζέδες, αξίζει να πάρετε όστρακα- υπάρχουν διαθέσιμα κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, πετροσωλήνες, ανάλογα με την ψαριά. Έχει ωραία μύδια καπνιστά, καραβιδόψιχα με απαλή σάλτσα, καλαμάρι, και καβούρια. Διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες λίστες ούζων που υπάρχει σε αθηναϊκό εστιατόριο. Κερασμένο το γλυκάκι – πολύ αξιόλογα επιδόρπια για ψαροταβέρνα. Υπολογίστε 20- 25 € το άτομο. 
Ταξιδεύοντας, Πλάτωνος 72, Κερατσίνι,  2104324368
Ταξιδεύοντας στα βόρεια, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 2106201572


Καπετάνιος
Είναι εδώ και πολλά χρόνια κρυμμένη μέσα σε ένα αδιέξοδο στενό, κάθετα στην Θηβών, απέναντι από την υψικάμινο στο πάρκο του Δηλαβέρη. Στο πάρκινγκ θα δείτε πολυτελή αυτοκίνητα. Καμία διακόσμηση, τραπέζια με την επιθυμητή απόσταση το ένα από το άλλο και μια βιτρίνα με ψάρια. Στο Καπετάνιο πρέπει να δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τηγανητές κουτσομούρες και την ψαρόσουπα, η οποία ετοιμάζεται με τηλεφωνική προ-παραγγελία. Γαρίδες, καραβίδες, καλαμαράκια κ.λπ. μαλάκια, σαλάτα με βραστά λαχανικά, τα βασικά όλα φρέσκα και περιποιημένα.  Πληρώνετε περίπου 26 € το άτομο, με φρέσκο ψάρι παρακαλώ.
Καπετάνιος, Τενέδου 4, Πειραιάς, 2104206539


Τραβόλτα
Έμπνευση και καλές πρώτες ύλες με έμφαση το ψάρι, από το γνωστό δίδυμο των Base Grill-άδων. Είναι γνώστες του ψαριού (έχουν μεγαλώσει δίπλα στη θάλασσα, στη Χαλκίδα) παρά το γεγονός ότι έγιναν γνωστοί ως βασιλιάδες στην κρεοφαγία. Θα πάτε για το άψογο σέρβις, τα πολύ φρέσκα ψαρικά, το καλό ψήσιμο και τους πιο περίεργους μεζέδες. Σερβίρουν το ταρτάρ του ψαριού με το κόκαλο, λουκάνικα σουπιάς, χέλι με φάβα, κριθαράκι με σουπιές στο μελάνι τους. Υπολογίστε περί τα 35 € το άτομο, με ψαράκι. [Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Τραβόλτα από την Κατερίνα Ι.Ανέστη]
Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 και Αρκαδίας, Περιστέρι, 2105719222


Θαλασσινός
Ψαρο-εστιατόριο με στυλ, στις Τζιτζιφιές. Οι ιδιοκτήτες κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να το κάνουν στέκι των καλοφαγάδων. Ξιδάτο χταπόδι, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή πολύ νόστιμη, αραβικά πιτάκια με γαρίδες, μακαρονάδα θαλασσινών, ταραμοσαλάτα, χόρτα με κυδώνια, ντολμάδες. Πιάτο μεγάλης έμπνευσης είναι το κοκορέτσι με θαλασσσινά, ζητήστε το. Περί τα 40 € το άτομο. 
Θαλασσινός, Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 2109404518


Άργουρα. Φωτό: Αναστασία Σιώμου

Άργουρα
Ψαροφαγία περιωπής από τον μερακλή και δημιουργικό Νίκο Μιχαήλ. Ασυνήθιστες μαγειρικές με όστρακα και θαλασσινά, όπως γιουβέτσι με όστρακα, χέλι με μελιτζάνες και διάφορα τέτοια. Όσοι έχουν πάει έστω μια φορά, θυμούνται στην ταραμοσαλάτα του. Το μενού ανανεώνεται συχνά, η ποιότητά του παραμένει σταθερά υψηλή. Περί τα 23 € το άτομο. [Διαβάστε εδώ την παρουσίαση των Άργουρων από τη Σοφία Αλεξίου]
Άργουρα, Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 2177173200


Ηλίας
Οι Πειραιώτες τιμούν χρόνια την ταβέρνα του Ηλία. Στο τιμόνι είναι οι γιοι του, άσοι στην εξυπηρέτηση. Ενώ είναι νέοι, κινούνται σαν παλιάς κοπής σερβιτόροι, κόβει το μάτι τους αμέσως αν σου λείψει κάτι από το τραπέζι. Έχει πάντα φρέσκο ψάρι, καλοψημένο. Θα φάτε γαρίδες, μύδια αχνιστά (καλή ποσότητα για 2-3 άτομα), ωραίο καλαμάρι τηγανητό και ψητό, σαλάτα και πατάτες τηγανητές. Περίπου 24 € το άτομο. 
Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, Πειραιάς, 2104511261


Πεζούλας
Στις Τζιτζιφιές, δίπλα στο νέο κολυμβητήριο της Καλλιθέας, ο Πεζούλας είναι μια παλιά, τίμια ψαροταβέρνα. Ta best seller είναι τα αχνιστά μύδια και η ψαρόσουπα. Πολύ δυνατή ταραμοσαλάτα, μικρό γαριδάκι στο τηγάνι, μαυρομάτικα με χταπόδι. Φρούτο για το ξεψάρισμα. Όλα φίνα. Περί τα 25 € το άτομο. 
Πεζούλας, Πεισίστρατου 11, Τζιτζιφιές, 2109422684


Ψαροκόκκαλο
Ωραία ταβέρνα νέας γενιάς, μερίδες αρκούντως χορταστικές. Μικρόψαρα, βραστή σαλάτα, μεζεδάκια για το ούζο, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, φάβα με χταποδάκι, αλλά και ριζότο θαλασσινών, κ.λπ. άλλα, νόστιμα. Θα πληρώσετε περίπου 16 € το άτομο.
Ψαροκόκκαλο, Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, 2108077535 


Ο κατάλογος στο Υπερωκεάνειον. Φωτό: Νεφέλη Καραφυλλάκη

Υπερωκεάνειον
Στο Χατζηκυριάκειο, σε ένα δρόμο που για χρόνια υπήρχαν οι κλασικές πειραιώτικες ψαροταβέρνες, όταν αγκυροβόλησε το Υπερωκεάνειο, τάραξε κάπως τα νερά της περιοχής. Έχει διακόσμηση παλιού καφενέ- παντοπωλείου, και καλή εξυπηρέτηση. Στο μενού ωραία μικρομεζεδάκια για να ξεκινήσεις και αρκετά όστρακα (μύδια τηγανητά, στρείδια και λοιπά ωμά ή μαγειρεμένα). Το πιάτο σουξέ τους είναι η γαριδομακαρονάδα και το χταπόδι στιφάδο. Στο τέλος κέρασμα χαλβαδάκι ή καταΐφι με παγωτό. Περίπου 23 € το άτομο. [Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Υπερωκεάνειου από την Μελίνα Σιδηροπούλου]
Υπερωκεάνειον, Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 2104180030


Δουράμπεης oyster
Με πρώτο λιμάνι το εστιατόριο του Πειραιά, ο Δουράμπεης άνοιξε στα βόρεια ένα χώρο με ίδια κατεύθυνση, σε άλλο concept. Συνεχίζει την παράδοσή του στο ψάρι, ωστόσο έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στα όστρακα. Πίνες και φούσκες, πετροσωλήνες, μύδια, στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια και χάβαρα, όλα μπορείτε να τα δοκιμάσετε φρέσκα, ωμά. Υπάρχουν όλα τα θαλασσινά, γαρίδες, καλαμάρια και φυσικά η γνωστή καραβιδόψιχα, συνταγή κληρονομιά από το μαγαζί του Μικρολίμανου. Υπολογίστε περί τα 50 € το άτομο.
Δουράμπεης oyster, Αδριανείου 37, Νέο Ψυχικό, 2106710100

Νένα Δημητρίου

Share
Published by
Νένα Δημητρίου