Categories: ΓΕΥΣΗ

Πώς να φτιάξετε κοκορέτσι για πολλά likes

 Το κοκορέτσι δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί ακόμα και από ένα άτομο. Θέλει όμως καλή οργάνωση, κέφι και μεράκι. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και τα likes θα έρθουν μόνα τους.

1. Τι θα χρειαστείτε από εξοπλισμό:

  • Μία ψησταριά περίπου 1,5-1,8 μέτρα μήκος.
  • Μία λεπτή σούβλα περίπου 2 μέτρα και 2 δακτυλίδια προστασίας. Γυαλόχαρτο αν είναι ήδη χρησιμοποιημένη.
  • Ένα χωνί- αναπνευστήρα  για τα κάρβουνα.
  • Μία σακούλα κάρβουνα.
  • Οινόπνευμα, βαμβάκι, σπίρτα για το άναμμα κι ένα χαρτόνι μεγέθους  Α3.
  • Ένα φύλλο λαμαρίνας 20 εκατοστά πλάτος και μήκος όσο η ψησταριά. Μία λαβίδα.
  • Ένα κοφτερό μαχαίρι, μία ξύλινη επιφάνεια κοπής, ένα πιρούνι, ένα πιάτο, ένα στρογγυλό ταψί, μία λεκανίτσα, ένα μεγάλο βαθύ τάπερ και ένα σουρωτήρι. Οδοντογλυφίδες.
  • Smartphone ή tablet με σύνδεση Wi-Fi ή 4G και τα mobile apps των facebook, twitter και instagram. Επίσης vine και meerkat  ή periscope για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

2. Υλικά για 4-8 άτομα που τρώνε λογικές ποσότητες:

  • Δύο συκωταριές αρνίσιες, μικρές.
  • Δύο αντεριές.
  • Έξτρα γλυκάδια (μισό κιλό τουλάχιστον).
  • Μία μπόλια.
  • Αλάτι, πιπέρι.

3. Προετοιμασίες:

Παραγγέλνετε τα κρέατα το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα γιατί τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας οι περισσότεροι κρεοπώλες δεν δίνουν σκέτες συκωταριές. Ενημερώνετε το χασάπη σας ότι θα τα πάρετε Μεγάλη Παρασκευή για να μη φορτώσετε το ψυγείο ή χρειαστεί να βάλετε τις συκωταριές στην κατάψυξη.

Τσεκάρετε ότι έχετε όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Προσοχή, αν η βρύση της κουζίνας σας δεν μπορεί να δεχτεί έντερο προς πλύση γιατί έχει χοντρό στόμιο, ζητήστε από το χασάπη να σας τα πλύνει ή κοιτάξτε να έχετε διαθέσιμο χοντρό καλαμάκι του καφέ.

Μεγάλη Παρασκευή πρωί πηγαίνετε και παίρνετε τα υλικά από τον κρεοπώλη. Πίνετε ούζο με μεζέ νηστίσιμο σε κοντινό καφενείο. Ανεβάζετε φώτο στο instagram τους μεζέδες με χαρακτηριστικό σχόλιο και hashtags. Κάνετε share twitter και  facebook.

Πηγαίνετε σπίτι και τοποθετείτε αμέσως τα υλικά στο ψυγείο. Προσοχή: Φυλάσσετε ξεχωριστά τις συκωταριές, την μπόλια με τα γλυκάδια και τα άντερα.

Το απόγευμα θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες. Βάλτε κάτι πρόχειρο χωρίς μακριά μανίκια, μία ποδιά κουζίνας και τοποθετήστε τα έντερα στον νεροχύτη. Απομακρύνετε τυχόν κατοικίδια, η μυρωδιά προκαλεί αμόκ σε γάτες και σκύλους. Ενημερώστε σχετικά με ένα απλό tweet – όχι pics,το θέαμα είναι αηδιαστικό.

Και τώρα χρειαζόμαστε λίγο την προσοχή σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλύνετε καλά τα έντερα. Για να το κάνετε εύκολα και αποτελεσματικά, πρέπει πρώτα να τα ξεμπλέξετε, για παράδειγμα, στο διπλανό νεροχύτη – αν έχετε διπλό –  ή στο ταψάκι που λέγαμε. Προς θεού: Όχι στη λεκανίτσα, εκεί θα τα φυλάξουμε! Τα ξεμπλέκετε από άκρη σε άκρη, χωρίς να τα κόψετε, καθώς έχει σημασία να είναι μακριά. Τα τοποθετείτε απαλά το ένα πάνω στο άλλο.

Τώρα ήρθε η ώρα να τα πλύνετε. Αν σας βρωμάνε, κάντε λίγη υπομονή και σκεφτείτε τι στόχο έχετε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Παίρνετε τη μία άκρη και τη βάζετε στο στόμιο της βρύσης, ώστε να μπορεί το νερό να περνάει από μέσα – πώς θα βάζατε ένα μπαλόνι για να το γεμίσετε νερό; Έτσι ακριβώς. Το νερό, χλιαρό κατά προτίμηση, αρχίζει να τρέχει άφθονο κι εσείς, με μια μαεστρική κίνηση, σπρώχνετε τις ακαθαρσίες – ex τροφές, το νεράκι και ό,τι παρασύρει αυτό προς τα κάτω ξετυλίγοντας απαλά το αντεράκι, μέχρι να φτάσει στο τέλος του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα χοντρό καλαμάκι του καφέ για να βοηθήσετε ακόμη περισσότερο την είσοδο του νερού και το σπρώξιμο των ανεπιθύμητων υλικών.
  • Επαναλαμβάνετε από την ανάποδη και στο ίδιο έντερο μπρος – πίσω, τουλάχιστον δύο φορές ακόμη, μέχρι να το βλέπετε υπόλευκο, σχεδόν διαφανές και να μη σας μυρίζει. Μόλις τελειώσετε με το πρώτο, το τοποθετείτε απαλά σε κυκλική στάση στη λεκανίτσα που λέγαμε. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα ως άνω. Τελειώστε, πλύνετε καλά νεροχύτη, σκεύη και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσατε.
  • Σκεπάστε καλά τα έντερα που θα κλείσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και κάντε ένα καλό μπάνιο. Τώρα μπορείτε να πάτε και Επιτάφιο.

Μεγάλο Σάββατο θα χρειαστείτε μισή ωρίτσα. Καλύτερα το πρωί, πριν τα μεσημεριανά ούζα, ή κάπου στο αμήχανο δίωρο πριν την Ανάσταση, την ώρα που η τηλεόραση παίζει το τελευταίο επεισόδιο του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Εκείνη τη φορά:

  • Επιθεωρήστε τη σούβλα και όλο τον εξοπλισμό, γυαλίστε την αν είναι αχρησιμοποίητη από πέρσι και τοποθετήστε τα απαραίτητα στους σωστούς χώρους.
  • Βγάλτε τις συκωταριές και τα έξτρα γλυκάδια από το ψυγείο. Πλύντε τα, όχι σχολαστικά, μία σχολή λέει ότι το αρνί δεν πλένεται. Αφαιρέστε όμως καλά τα κομμάτια αίματος και τις αρτηρίες.
  • Αφαιρέστε το ένα συκώτι εντελώς – μπορείτε να το βάλετε στη μαγειρίτσα ή να το κάνετε την επόμενη τηγανιτό σε πλεξούδες, μαζί με τα αντεράκια που θα περισσέψουν για μεζέ όση ώρα σουβλίζετε. Η αναλογία συκωτιού και λοιπών υλικών που θα χρειαστούν είναι 1:4. Δηλαδή, μάλλον θα αφαιρέσετε συκώτι κι από τη δεύτερη συκωταριά – αλλιώς το κοκορέτσι δε γίνεται αφράτο και πικρίζει.
  • Ξαναβάλτε τα υπόλοιπα στο ψυγείο – σκεπασμένα σε τάπερ.
  • Αν είχατε τα έντερα στην κατάψυξη, βγάλτε τα έξω να ξεπαγώσουν (αργούν). Άντε και Καλή Ανάσταση!

Κυριακή του Πάσχα ανήμερα. Χρόνια πολλά σε όλους!

Πρώτα τα κάρβουνα και μετά το κοκορέτσι.

Προσέξτε: Πρέπει να ξεκινήσετε τέσσερις με πέντε ώρες πριν από την ώρα που θέλετε να φάτε! Ακόμη:

  • Τοποθετείτε την ψησταριά σε υπήνεμο και ιδανικά σκιερό μέρος.
  • Βάζετε τόσα κάρβουνα όσα θα χρειαστούν για να την καλύψουν πλήρως κατά μήκος και στο 1/3 του πλάτους της.
  • Βάζετε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι, το τοποθετείτε πάνω στα κάρβουνα κι ανάβετε με προσοχή. Μόλις τα κάρβουνα πάρουν φωτιά, τα αφήνετε για λίγο, αν χρειάζεται κάνετε λίγο αέρα με το χαρτόνι και μετά βάζετε το χωνί πάνω τους και τα αφήνετε να γίνουν. Δηλαδή από μαύρα να γίνουν σταχτιά και να καίει ο αέρας γύρω από την ψησταριά. Έχετε το νου σας, ε;

Όσο αυτά γίνονται, πάτε στην κουζίνα και βγάζετε τις συκωταριές, γλυκάδια, μπόλια, έντερα και απομακρύνετε (ξανά) τους τετράποδους φίλους μας.

4. Το σούβλισμα

  • Κόβετε με το μαχαίρι συκώτια, πνευμόνια, γλυκάδια, καρδιές, σπλήνα σε τετράγωνα κομμάτια – υπολογίστε ότι θα περάσει η σούβλα ανάμεσα, η διάμετρος κάθε κομματιού πρέπει να είναι περίπου όσο τρία δάχτυλα. Πάνω στην ξύλινη επιφάνεια κοπής, σύμφωνοι;
  • Τα βάζετε στο νεροχύτη και τα πλένετε στα γρήγορα. Τα αφήνετε στο σουρωτήρι για λίγο και μετά τα βάζετε στη λεκανίτσα τους και τα αλατοπιπερώνετε. Πολλοί βάζουν ρίγανη. Μην το κάνετε, πικρίζει.
  • Φέρνετε μέσα τη σούβλα. Τοποθετήστε την ανάποδα στο ταψί που έχετε στήσει στα τέσσερα στο δάπεδο, κοντά στο νεροχύτη για να μπορείτε να ακουμπάτε εκεί. Ανάποδα σημαίνει η μύτη πάνω και ο έλικας κάτω μέσα στο ταψί. Βάλτε τα έντερα στο ίδιο ταψί με προσοχή για να μην τα μπερδέψετε.
  • Ξεκινήστε να περνάτε το κοκορέτσι. Πρώτα βάλτε ένα δακτυλίδι στο κάτω μέρος της σούβλας. Μετά μισή ή μία καρδιά. Και μετά εναλλάξ πνευμόνι, γλυκάδι και κάθε 5-6 τέτοια λίγο συκώτι ή σπλήνα. Κλείνετε πάνω στη μύτη πάλι με καρδιά και δακτυλίδι.
  • Τώρα το δύσκολο κομμάτι. Το τύλιγμα του εντέρου. Παίρνετε ένα μακρύ έντερο και το τρυπάτε στη σούβλα, πάνω, από τη μύτη. Αρχίζετε και τυλίγετε από τα πάνω προς τα κάτω διαγώνια και περιμετρικά, κατά μήκος των υλικών, σκεπάζοντάς τα όλο και καλύτερα, κρατώντας τη σούβλα και στριφογυρίζοντας τη σιγά σιγά, για να μην πέσει και σας κάνει μούσκεμα. Μόλις τελειώσει το έντερο, χώνετε την άκρη ανάμεσα σε δύο κομμάτια υλικού. Συνεχίζετε σιγά-σιγά με τα υπόλοιπα έντερα, φροντίζοντας να καλύψετε όλα τα υλικά κατά μήκος της σούβλας. Αν είστε δύο – συνθήκη ιδανική αλλά όχι αναγκαία – ο ένας είναι κάτω και τυλίγει τα έντερα από κάτω προς τα πάνω και ο άλλος, εσείς, ο αφέντης, γυρίζετε τη σούβλα για να μπορεί αυτός να τυλίγει.
  • Όταν έχετε καλύψει πλήρως τη συκωταριά, δέστε την άκρη του τελευταίου εντέρου κόμπο, γύρω από τη σούβλα.
  • Αφήστε τη σούβλα να στραγγίξει εκεί μέσα στο ταψί και βγάλτε φώτο. Φίλτρο instagram κατά βούληση. Share!
  • Ρίξτε μια ματιά στα κάρβουνα. Ώρα για μπύρα. Φέτος, πιθανόν θα χρειαστεί να φοράτε αδιάβροχο κατά τη διάρκεια του σουβλίσματος.
  • Μόλις γίνουν τα κάρβουνα – είναι σαν τους άντρες, γίνονται όταν πάρουν χρώμα γκρι-ανθρακί ανοικτό – ήγγικεν η ώρα!
  • Πάρτε σκαμπό, λοιπά αξεσουάρ (τσιγάρα, κινητό, μπύρα και τα ρέστα) σε διπλανό, μακριά από τη φωτιά τραπεζάκι και βάλτε τα κάρβουνα με τη λαβίδα στη μία  άκρη της ψησταριάς κατά μήκος της. Βάλτε τη λαμαρίνα να τα σκεπάσει.
  • Αλατοπιπερώστε καλά το κοκορέτσι – τα έντερα δηλαδή – χαϊδεύοντάς τα με τα χεράκια σας γύρω-γύρω, τυλίξτε την μπόλια κατά μήκος του κοκορετσιού, στεριώστε με οδοντογλυφίδες, πάρτε προσεκτικά τη σούβλα και τοποθετείστε τη στη χαμηλή εγκοπή της ψησταριάς, με τον έλικα από τη μεριά που θα κάθεστε και τα δακτυλίδια πριν τις διχάλες, από την εσωτερική μεριά της ψησταριάς. Instagram au naturel!

5. Το ψήσιμο

  • Αρχίστε να γυρνάτε τη σούβλα πολύ αργά στην αρχή, για να αρπάξει το κοκορέτσι απ’έξω-απ’έξω και να κρατήσει τα ζουμιά του. Selfie και μπουμπούνισμα με share ανάλογα τη διάθεση. Ενδείκνυται χρήση εφαρμογών τύπου meerkat ή periscope για μεγαλύτερη φιγούρα.
  • Μόλις γίνει καστανό, συνεχίστε όλο και πιο γρήγορα, σαν να κάνετε σεξ.
  • Περίπου μιάμιση με δύο ώρες αργότερα, ανάλογα πόσα κιλά ήταν η συκωταριά, αυτό θα αρχίσει να βγάζει ζουμιά και αφρούς, λες και λυσσάει.
  • Σημειώνουμε ότι, όση ώρα ψήνετε, πρέπει να τσεκάρετε με το χεράκι σας αν η φωτιά καίει ομοιόμορφα κατά μήκος της ψησταριάς, για να δείτε μήπως κάπου θέλει λίγο κάρβουνο και γενικά αν όλα βαίνουν καλώς. Ακόμη, μάλλον θα χρειαστεί να βγάλετε τη λαμαρίνα. Με ένα γάντι κουζίνας, ας πούμε;
  • Αφού το κοκορετσάκι σας αρχίσει να αφρίζει, γυρνάτε όλο και πιο γρήγορα.

Κάποια στιγμή αυτό, σαν τις γυναίκες, αρχίζει να σκουραίνει. Και πολύ μάλιστα.

Σας έφαγε η καρέκλα. Πάρτε πιάτο, πιρούνι και μαχαίρι. Βάλτε τα κάπου δίπλα.

  • Σηκώστε το κοκορέτσι σε ψηλή εγκοπή στην ψησταριά. Προσοχή μην τσουρουφλιστήτε.
  • Με το ένα χέρι κρατάτε το πιάτο κάτω από τη μέση του κοκορετσιού. Με το άλλο κάνετε μία τομή γύρω γύρω και μία εγκάρσια. Είναι καστανό και μέσα; Αν ναι, τα πάμε πρίμα! Κόψτε να πέσει μέσα στο πιάτο. Δοκιμάστε αλάτι, πιπέρι, ψήσιμο και δράστε ανάλογα. Instagram φίλτρο toaster.

Ήρθε η ώρα; Κόβετε και τρώτε λίγο-λίγο, πρώτα κυκλικά και μετά εγκάρσια ώστε να τρώγεται σαν μεζές, αργά, βασανιστικά, καυτό. Σερβίρετε το κοκορέτσι σε πιατέλα, όσο ακόμα ζεματάει, και συνοδέψτε το ιδανικά με μπύρα ή ροδίτη οίνο.

Όταν τελειώσετε, αφήστε την ψησταριά να χωνέψει κάπου με ηρεμία και κατά την Τρίτη του Πάσχα την πλένετε και την φυλάσσετε. Άντε και του χρόνου.

Προτεινόμενα hashtags: #kokoretsi, #free_kokoretsi, #GreekEaster, #GoKokoretsiGo, #Greece, #traditional, #greek, #cuisine, #Foodporn.

Καλό Πάσχα σε όλους και καλή επιτυχία!

Αθηνά Μικροπούλου

Share
Published by
Αθηνά Μικροπούλου