Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Διατηρώντας από το 1987 το Βαρούλκο, ο πολυβραβευμένος σεφ γνωρίζει όσο λίγοι πως να δώσει εκλεκτή γεύση σε κάθε είδους φρέσκο ψάρι και θαλασσινό έδεσμα. Αυτό που αποτελεί νέο λοιπόν είναι πως εκτός από το φιλόξενο εστιατόριό του στο Μικρολίμανο, άλλος ένας χώρος προσφέρει πιάτα υψηλής γαστρονομίας με την υπογραφή του. Στην παραλία της Κορρησίας και μόλις λίγα βήματα από το λιμάνι, το Porto Kea Suites στην Τζια αναβαθμίζει το εστιατόριο του δίνοντας τα χέρια με έναν από τους πρωτοπόρους του εγχώριου fine dining.
Έπειτα από την πρόσφατη βράβευσή του στα Tourism Awards και στην κατηγορία “360 Guest Relationship Management”, το μέλος των Small Luxury Hotels of the World με τη συνεργασία αυτή ανεβάζει τον γαστρονομικό πήχη ολόκληρου του νησιού.
Δίνοντας προσοχή στην λεπτομέρεια και επιλέγοντας την καλύτερη πρώτη ύλη, ο Λευτέρης Λαζάρου επιμελείται το σύνολο των μενού του Porto Kea Suites – από το πρωινό και τα κρύα πιάτα του pool bar, μέχρι τις προτάσεις των μεσημεριανών και βραδινών καρτών. Έτσι, ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων (σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, να τα λέμε κι αυτά) μετατρέπεται σε γαστρονομικό προορισμό.
Στο ξενοδοχείο που διακρίνεται για την καλαίσθητη διακόσμηση των δωματίων του και για την αύρα που εκπέμπει εκμεταλλευόμενο την κυκλαδίτικη παράδοση, την θέα προς το λιμάνι, το πέλαγος και την γραφική εκκλησία του Άη Γιώργη, φέτος το καλοκαίρι σερβίρονται σαν ορεκτικά πιάτα όπως η μους λευκού ταραμά με παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και παξιμάδι από χαρούπι, μια ρεγγοσαλάτα, μια γραβιέρα Νάξου σε κρούστα από ξηρούς καρπούς, μια σούπα κίτρινης κολοκύθας με μενταγιόν αστακού και κολοκυθόσπορο, ένα carpaccio με λαβράκι, φύκια wakame και φρέσκα μυρωδικά, ένας τραγανός γαύρος με μαγιονέζα curry και κόλιανδρο, oξύρρυγχος καπνιστός με μπρουσκέτες και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ξιφίας -επίσης καπνιστός με ντομάτα φούρνου και λαδολέμονο μουστάρδας.
Από τις σαλάτες που δημιούργησε ο σεφ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια κυκλαδίτικη με φέτα, σπασμένα παξιμάδια, ελαιόλαδο και ντόπια κάπαρη. Όσον αφορά τις υπόλοιπες και εξίσου νόστιμες προτάσεις του καταλόγου, περιλαμβάνουν μια ζεστή σαλάτα με σπανάκι, πολύχρωμα ντοματίνια και βινεγκρέτ από ακτινίδιο, μια -διαφορετική- σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο, γραβιέρα Νάξου και τραγανό μπέικον καθώς και μια δροσερή, ανάμεικτη με καπνιστό σολομό, φινόκιο, πορτοκάλι και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα.
Η μαριναρισμένη τσιπούρα με μοσχολέμονο, πιπεριά chili, αβοκάντο και κόλιανδρο, το φιλεταρισμένο λαβράκι με τριλογία από αγκινάρες Ιερουσαλήμ, πίκλα σινάπι και φύλλα παντζαριού, το χταπόδι μαγειρεμένο στιφάδο με κρέμα σελινόριζας και τρυφερά παντζαρόφυλλα, το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της και φύλλα μιζούνας, η τσιπούρα σερβιρισμένη σαν φιλέτο στην λαδόκολλα με φινόκιο και πορτοκάλι είναι τα δυνατά χαρτιά στο κομμάτι των κυρίως πιάτων. Στην ίδια κατηγορία, έκπληξη αποτελούν τα παϊδάκια γαλλικής κοπής με μους μελιτζάνας, ψητή ντομάτα και σάλτσα γιαουρτιού που σπάνε την παντοκρατορία των ιωδιούχων γεύσεων.
Και για κατακλείδα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο ελαφρύ cheesecake με κρέμα τζιώτικου τυριού, σάλτσα από κόκκινα φρούτα και σορμπέ Κασίς ή με σοκολάτα valhrona σε δύο εκδοχές: σε mousse λευκής σοκολάτας με bisquit αμυγδάλου και σορμπέ βερίκοκο ή σε creme γάλακτος με τραγανή βάση από πραλίνα, πέρλες χρυσού και παγωτό φυσικής βανίλιας.
Τα σέβη μας για πολλοστή φορά κύριε Λαζάρου.
Porto Kea Suites, Κορησσία, Τζια, 22880 22870. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.