Η ζύμη θα έπρεπε να φιγουράρει στα λεξικά ως έννοια κι όχι απλά ως λέξη. Η ιστορία της ταυτίζεται με εκείνη του ανθρώπινου είδους, καθώς μοιάζει να υπάρχει από πάντα. Αυτή είναι η ακαδημαϊκή προσέγγιση βέβαια. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Η συναισθηματική. Εκείνη που μιλάει απευθείας στην καρδιά. Αυτή που ξυπνάει μνήμες αρχέγονες. Δυνατές όπως η ζωή. Κι όλα αρχίζουν από την ξινή μυρωδιά του προζυμιού, από τη μαλακή αίσθηση του πλασίματος στο χέρι, από την πάχνη του αλευριού που στέκει για λίγο στον αέρα πριν πέσει στον πάγκο και κυρίως από την ξεσηκωτική μυρωδιά την οποία αφήνει στο χώρο η ζύμη, όταν ψήνεται στη ζεστή αγκαλιά του φούρνου.
Αυτό το άρωμα πλανάται στην ατμόσφαιρα σε ένα κομμάτι της οδού Κειριαδών, στα Κάτω Πετράλωνα. Υπεύθυνο για αυτή τη χαρά είναι το εργαστήριο σφολιάτας και προϊόντων ζύμης ΠΟΠΑΫ, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Γωνιακό, με τζαμαρίες στην πρόσοψη δε προετοιμάζει τον επισκέπτη για την έκπληξη, που κρύβεται στο εσωτερικό του. Μια πρώτη θετική εικόνα, βέβαια, σχηματίζεται από την υποδοχή που σου επιφυλάσσουν οι ιδιοκτήτες, ο Γιώργος Τακόπουλος και η Κωνσταντίνα Τακοπούλου, μπαμπάς και κόρη αντίστοιχα. Θερμή και χωρίς προσποίηση. Η ιστορία του ΠΟΠΑΫ, εξομολογούνται, ξεκινά το 1990, αλλά στο σημερινό πόστο εγκαταστάθηκαν το 2011. Το κατάστημα οφείλει την επωνυμία αφενός μεν στην αγάπη του Γιώργου για τα κόμικς αφετέρου στο γεγονός ότι παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο να «βαφτίζονται» τέτοιου είδους στέκια με ονόματα όπως Σεραφίνο, Τιραμόλα κ.α. Ακόμη και τώρα όμως που αυτή η μόδα πέρασε, κανείς τους δε θέλησε να το αλλάξει, καθώς το παρελθόν τους το σέβονται.
Με την ίδια έγνοια, εδώ και αρκετά χρόνια, ζυμώνουν και ψήνουν καθημερινά τυρόπιτα με φέτα Π.Ο.Π και μυρωδικά ή την εκδοχή της με regato Ιρλανδίας, λουκανικόπιτα με λουκάνικο Φραγκφούρτης και σως μουστάρδας, ζαμπονοτυρόπιτα (που γίνεται ανάρπαστη) με χοιρινή ωμοπλάτη, τυρί γκούντα και σάλτσα ντομάτας και μοναδική μανιταρόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές και μπέικον. Μεγάλη ζήτηση έχουν η κοτόπιτα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, η παραδοσιακή πρασοκιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά και μυρωδάτο πράσο, η κλασική σπανακοτυρόπιτα με μπόλικο άνηθο και χωριάτικο φύλο και η αιθέρια μπουγάτσα με γλυκιά χειροποίητη κρέμα ζαχαροπλαστικής, σε τραγανό φύλλο αέρος, πασπαλισμένη με μπόλικη άχνη και κανέλλα.
Εξίσου περιζήτητα είναι το πεινιρλί (ζαμπόν, τυρί γκούντα και μπέϊκον) που τα Σάββατα «βγαίνει» και στην οριεντάλ εκδοχή του με παστουρμά, η σκεπαστή πίτσα με τη σπιτική σάλτσα, η οποία κρύβει στη γέμισή της αυγό βραστό, καθώς και το «βαρύ πυροβολικό»: ένα πουγκί ζύμης, που οι ιδιοκτήτες αποκαλούν special Ποπάϋ και περιέχει μπιφτέκι ή μπουκιές παναρισμένου στήθους κοτόπουλου, μια μυστική σως, μπέικον και τυρί γκούντα. Ανάμεσα στα νέα προϊόντα ξεχωρίζουν η τάρτα μανιτάρι και η τάρτα με ζαμπόν τυρί και ανανά, ενώ σύντομα ο φούρνος θα ψήνει και την «εναλλακτική», με γλυκιά κολοκύθα. Έμφαση έχει δοθεί και στον καφέ, καθώς ο espresso τους, για παράδειγμα, είναι ένα χαρμάνι 100% Arabica της εταιρίας Samba, από καφέδες τριών διαφορετικών χωρών (Βραζιλία, Κολομβία, Κοστα Ρίκα), το οποίο καβουρδίζεται σε μικρές ποσότητες, ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα του.
Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ΠΟΠΑΫ είναι ότι δεν καταφεύγει σε κατεψυγμένες ζύμες- τα πάντα παρασκευάζονται και ψήνονται επιτόπου, ενώ ο Γιώργος χρησιμοποιεί στη σφολιάτα του μόνο premium ποιότητας βούτυρο κι όχι κακής ποιότητας λιπαρά, που προκαλούν καούρες. Το δεύτερο δεν είναι ακριβώς μυστικό, αλλά παραμένει μοναδικό: πρόκειται για το χαμόγελο της Κωνσταντίνας και την καλή της διάθεση. «Το καφεδάκι είναι κερασμένο από μένα, γιατί σ’ αγαπώ» φώναξε, την ημέρα που την επισκέφθηκε η popaganda, σε μια κυρία καθώς εκείνη διάλεγε μια τυρόπιτα από τη βιτρίνα. Και της φώτισε το πρόσωπο.
Εργαστήριο Σφολιάτας ΠΟΠΑΫ, Κειριαδών 50, τηλ. 213-00.44.491