Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

POP 14: Τι φάγαμε φέτος

Υπόθεση «μαγειρείο». Το Ριφιφί των Εξαρχείων είναι ένα σύγχρονο μαγειρείο στην καρδιά της πόλης, κατάλληλο για καθημερινές επισκέψεις και φυσικά με ολόφρεσκα υλικά. Από τα κυρίως σίγουρα ξεχωρίζουν το αρνάκι που ψήνεται σε κενό αέρος για είκοσι ώρες με σάλτσα από λιαστή τομάτα και ο χοιρινός λαιμός επίσης ψημένος για είκοσι ώρες σε κενό αέρος με σάλτσα από πατζάρι και πουρέ σελινόριζας. Μεταξύ των λοιπών πλεονεκτημάτων του είναι οι καλές τιμές, τα διάφορα μεγέθη σε σαλάτες και η προθήκη που φιλοξενεί τα ζεστά φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση.

Εμμανουήλ Μπενάκη 69 & Βαλτετσίου, 210 3300237

 

Τι να έτρωγαν άραγε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Στο βιβλίο Αθηναίου Δειπνοσοφισταί παρατίθενται σκηνές από συμπόσια που διοργάνωνε ο Ρωμαίος Λαρήνσιος και βάσει εκείνων ο Χρήστος Μπάος στο Αρχαίων Γεύσεις πίσω από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, μπορούμε να δοκιμάσουμε συνταγές βασισμένες στην αρχαία ελληνική διατροφή, όπως την εικονιζόμενη σαλάτα φριγαδαία με μαρούλι, μανιτάρια, κάπαρη, ψιλοκομμένο τυρί, κόκκους παπαρούνας, λεπτές φέτες χοιρινού, τηγανισμένα κομματάκια ψωμί, λαδόξιδο και σάλτσα μουστάρδας. Για να μπούμε και πλήρως στο κλίμα, τα πιρούνια απουσιάζουν διότι αν και είχαν ανακαλυφθεί, δε χρησιμοποιούνταν ως σκεύος στο τραπέζι αλλά στην κουζίνα ως εργαλείο. Αντ’ αυτού, θα βρούμε στο τραπέζι κουτάλι.

Αρχαίων Γεύσεις, Κοδράτου 22, Πλ. Καραϊσκάκη, 210 5239661

Εδώ στην Popaganda έχουμε έφεση στα καλά κρυμμένα μυστικά. Ας μεταφερθούμε λοιπόν στο Παλαιό Φάληρο και στους σαντορινιούς μεζέδες της κυρίας Ντίνας με υλικά από τα μποστάνια της στο νησί που κάνουν τα εικονιζόμενα σουτζουκάκια λαχταριστά, φρέσκα και πολύ δελεαστικά. Όταν δε δεν έχει πανσέληνο, την παράσταση κλέβουν τα φρέσκα ψαρικά τους – μπαρμπουνάκια, σαρδέλες, γαύρος και γαριδάκι Συμιακό. 

Παλιά Φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994
Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι. 12 έως 15 ευρώ το άτομο, με κρασί. Σαββατοκύριακο καλύτερα με κράτηση.

Στο νούμερο 5 της Ευφρονίου θα συναντήσεις το «Φάτσιο» που βρίσκεται εδώ «χρόνια και ζαμάνια» από το 1948. Η ιστορία του κρατάει βέβαια από το 1869 στα Πριγκιποννήσια και τον παππού Φάτσιο. Διατηρεί την οικογενειακή παράδοση με πολίτικες γεύσεις και συνταγές που παραμένουν ίδιες στο πέρασμα των χρόνων. Και όπως αναφέρει η Σοφία Αλεξίου που βρέθηκε και δοκίμασε και γνωμοδότησε: «καθημερινά στη βιτρίνα του θα βρείτε νοικοκυρεμένα μαγειρευτά -μοσχαράκι τυλιγμένο στην μελιτζάνα, ρεβίθια μικρασιατικά, λαχανοντολμάδες με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδα, ανεπανάληπτο μοσχαράκι ρολό εσκαλόπ, μια κολοκυθοτυρόπιτα όνειρο με χοντρό χωριάτικο φύλλο, μπριζόλα κρασάτη και φυσικά φρέσκα ψάρια -σαρδέλα, γαύρο με λαδορίγανη, μπαρμπούνια και ξιφία. Στις αξέχαστες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και η φρέσκια αθηναϊκή σφυρίδα με σπιτική μαγιονέζα που είναι οι μόνοι που τη σερβίρουν ακόμη στην Αθήνα».

Φάτσιο, Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, Καθημερινά από τις 12.00 μέχρι τις 18.00, τηλ.210 7217.421. Παραμένει κλειστό το 4ήμερο του Πάσχα, 10 έως 20 Αυγούστου και Χριστούγεννα. Κάνουν και delivery στις γύρω περιοχές (Παγκράτι, Ιλίσια, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Μετς, Βύρωνα, Καισαριανή).

 

Σε μία στοά καλά κρυμμένη στην Πανεπιστημίου, είναι το Υποβρύχιο, η οικογενειακή, βαλκανική ταβέρνα του Βούλγαρου Milen κλέβει τις εντυπώσεις για το νόστιμο φαγητό του, τις καλές τιμές και το κλίμα κουτουκιού που αυθόρμητα δημιουργεί. Τα πιάτα ημέρας αλλάζουν συνέχεια αφού τα επιλέγουν έχοντας κατά νου γιορτές, προσωπικές επιθυμίες και καιρικές συνθήκες (αν την προηγούμενη είχε πανσέληνο, ας μην αναζητήσεις καθόλου ψάρι στο Υποβρύχιο δηλαδή). Στόχος του Milen και της οικογένειάς του είναι να μπορεί ο καθένας να απολαύσει σπιτικό φαγητό χωρίς να χρειαστεί να χαλάσει μία περιουσία.

Υποβρύχιο, Αιόλου 102, Αθήνα. Καθημερινά (εκτός Κυριακής) 08.00 – 20.00, τηλ. 210 3239960

Το παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου μεταμορφώθηκε σε καφενείο και γαλλικό μπιστρό και έγινε η πιο όμορφη φετινή άφιξη στην περιοχή των Εξαρχείων. Από τη 1 το μεσημέρι και έπειτα, στο Άμα Λάχει η κουζίνα ανοίγει και τρομεροί μεζέδες φτάνουν στο τραπέζι, όπως το παραπάνω μαύρο πιλάφι με καλαμαράκια, κουκουνάρι, σταφίδες και μαυροκούκι. Ειδικά όταν ο καιρός το επιτρέπει, η αυλή του φιλοξενεί ευχάριστα από τον πρωινό καφέ μέχρι το βραδινό κρασί, σε μία όαση μέσα στην καρδιά της Αθήνας.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, Εξάρχεια, Κάθε μέρα από τις 11.00 μέχρι τη 1.00, τηλ. 210 3845.978
Άμα Λάχει στης Βιολέτ, καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 20.00, τηλ. 210 3845.974

Page: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Λήδα Αδαμάκη - Τράντου

Share
Published by
Λήδα Αδαμάκη - Τράντου
Tags: POP 14