Categories: ΓΕΥΣΗ

Οι 15 λόγοι που το καλοκαίρι πρέπει να παραγγέλνουμε ούζο

Ήλιος, θάλασσα, αεράκι, λευκό και μπλε. Αυτά είναι τα συστατικά που συνθέτουν την ιδανική εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά το σκηνικό ολοκληρώνεται με μια έντονη, χαρακτηριστική γεύση, το ούζο που όλοι αγαπάμε. Με πάγο, νερό ή σκέτο, με μεζέ και με παρέα, για κέφι ή για χαλάρωση, το ούζο είναι το παραδοσιακό -από κάθε άποψη- ποτό του καλοκαιριού. Ακολουθούν 15 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να σκεφτόμαστε δεύτερη φορά πριν σηκώσουμε το χέρι μας και πούμε «ένα Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου παρακαλώ!». 

  1. Γιατί είναι το ποτό της παρέας. Το «πάμε για ούζα» είναι κλασσική καλοκαιρινή ατάκα που υπόσχεται γέλια, τσουγκρίσματα, και αξέχαστες στιγμές γύρω από ένα τραπέζι.
  2. Για την ατμόσφαιρα. Γιατί κανένα άλλο ποτό δε συμπληρώνει τόσο ιδανικά την εικόνα του καλοκαιριού, από ένα μπουκαλάκι ούζο με μεζέ δίπλα στο κύμα.
  3. Για τον μεζέ. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για ένα ποτό, αλλά για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία με ετερόκλητες γεύσεις που συγκεντρώνονται σε μικρές ποσότητες σε ένα πιατάκι. Άλλωστε, ο στόχος είναι το γευστικό παιχνίδι και όχι ένα πλήρες γεύμα.
  4. Γιατί είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα υψηλής ποιότητας. Ένα απόλυτα καθαρό ποτό, από 100% απόσταξη που το απολαμβάνεις χωρίς να ανησυχείς αλλά πάντα υπεύθυνα.
  5. Γιατί είναι παράδοση και ιστορία. Σφραγίζοντας τη μακρά παράδοση της Λέσβου στην παραγωγή ούζου, ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα το 1894 να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο- μετά από πολλούς πειραματισμούς, δημιούργησε το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, δημιούργησε μια μοναδική, μυστική συνταγή που ακολουθείται πιστά μέχρι σήμερα.
  6. Γιατί η απόλαυσή του είναι μια τελετουργία. Ανοίγεις το χαρακτηριστικό μπουκάλι και προσθέτεις στο ποτήρι το ούζο. Στη συνέχεια δροσερό νερό  και στο τέλος τον πάγο, παρατηρώντας το χαρακτηριστικό «θόλωμα» που προκαλείται από το γλυκάνισο.
  7. Γιατί η παρασκευή του είναι μια πραγματική ιεροτελεστία. Η απόσταξη του Ούζου Πλωμαρίου γίνεται σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που αποτελούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής. Μετά από 9 ώρες για την κάθε μία από τις 2 αποστάξεις, σύνολο 18 ώρες, επιλέγεται η «καρδιά» που αποτελεί το καλύτερο και πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος.
  8. Γιατί είναι μοναδικό στον κόσμο και σφραγίζει την ελληνικότητα. Το ούζο έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και το όνομά του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο ποτό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι τουρίστες αποχαιρετούν την Ελλάδα με ένα μπουκαλάκι ούζου στις βαλίτσες τους!       Μάλιστα, στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, έχει απονεμηθεί το Ελληνικό Σήμα, το επίσημο Σήμα του Ελληνικού Κράτους, ως πιστοποίηση της ελληνικότητάς του, μιας και η Ποτοποιία Πλωμαρίου είναι μια 100% ελληνική οικογενειακή εταιρία, που παράγει το εκλεκτό της ούζο, εξ’ολοκλήρου στο Πλωμάρι της Λέσβου, την πατρίδα του Ούζου.
  9. Για τη διάθεση. Λίγες γουλιές και η αίσθηση του χαρακτηριστικού του αρώματος αρκούν για να απογειώσουν την κάθε στγμή!
  10. Γιατί έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Διαχρονικά, από το 1930 μέχρι σήμερα, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρωβανίτου έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις σε διαγωνισμούς αποσταγμάτων, διεθνείς και τοπικές εκθέσεις. Συγκεκριμένα, το 2015, ο καταξιωμένος διεθνής οργανισμός αποσταγμάτων World Spirits Award, με έδρα την Αυστρία, απένειμε στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου το διπλά χρυσό μετάλλιο, που αποτελεί τη μέγιστη διάκριση, χαρακτηρίζοντας το απόσταγμα ως « world class, extraordinary product».
  11. Γιατί η γεύση και το φινετσάτο άρωμά του δε μοιάζει με κανένα άλλο. Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Η συνταγή συμπληρώνεται μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθο από την Εύβοια και αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου που δένουν σε μια ιδανική γευστική συμφωνία.
  12. Γιατί μπορεί να συντροφεύσει πολλές στιγμές της παρέας! Το μεσημέρι πριν το φαγητό, νωρίς το απόγευμα χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα, στο μπαλκόνι πριν τη βραδινή έξοδο ή το βράδυ στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι με αγαπημένους φίλους.
  13. Γιατί η λιτότητά του ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μας. Ένα ψηλόλιγνο ποτήρι με παγωμένο ούζο και ένα μικρό πιατάκι με λαχταριστούς μεζέδες μας θυμίζουν ότι η απόλαυση βρίσκεται στα απλά πράγματα.
  14. Γιατί πλέον έχει δικό του μουσείο! Γιορτάζοντας περισσότερα από 120 χρόνια παράδοσης και ιστορίας, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εγκαινιάζει τον «Κόσμο του Ούζου» ανοίγοντας στο κοινό, το παραδοσιακό αποστακτήριο στο γραφικό οικισμό Πλωμάρι της Λέσβου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του αποστάγματος και να ακολουθήσουν τα χνάρια του Ισιδώρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών, να αγγίξουν τις πρώτες ύλες της παραδοσιακής γης, όπως το γλυκάνισο, να περιπλανηθούν στο χώρο της απόσταξης και να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας. Στο τέλος φυσικά θα απολαύσουν το εκλεκτό, από 100% απόσταξη, Ούζο Πλωμαρίου σε μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας.
  15. Γιατί, πώς θα μπορούσαμε αλήθεια να φανταστούμε το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ούζο;
POPAGANDA