Δεν συνηθίζω να επιλέγω στις διακοπές μου τα μεγάλα νησιά, εκείνα που μπορεί να χρειαστείς και μία ώρα για να βρεθείς από τον ένα οικισμό τους στον άλλον. Όμως, το ηλιοβασίλεμα στον Μόλυβο, τα δρομάκια και τα παραδοσιακά καφενεία στην Αγιάσο, οι θαλασσινοί μεζέδες και αυτό το εκπληκτικό λαδοτύρι που σερβίρουν παντού είναι λόγοι που θα σε κάνουν να μην μετράς τα χιλιόμετρα που έκανες στη Λέσβο. Παράλληλα, στη νότια ακτή του νησιού βρίσκεται το γραφικό Πλωμάρι. Εκεί αποστάζεται για πάνω από έναν αιώνα ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου, με γεύση συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση.
Τοποθετημένο σε έναν ελαιώνα στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη της Λέσβου -μετά την πόλη της Μυτιλήνης- ένα αποστακτήριο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του ούζου να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Πριν επισκεφθείτε το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου κι αν δεν το γνωρίζετε ήδη, η Λέσβος είναι ένα νησί με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή του ούζου και το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του. Το ελληνικό ποτό που έχει ταυτιστεί με το καλοκαίρι ξεκίνησε να παράγεται από οικογένειες της περιοχής και μέχρι σήμερα διατηρείται ο ίδιος, παραδοσιακός τρόπος απόσταξης του.
Εκτός από τη μοναδική ομορφιά του και το μοναδικό του χαρακτήρα που διατηρεί απ’ άκρη σ’ άκρη , το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι προικισμένο με εύφορο έδαφος και εξαιρετικής ποιότητας συστατικά από τη γη και τη θάλασσα. Οι κάτοικοι του Πλωμαρίου, ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, ναυτικοί και έμποροι δέθηκαν με το μυρωδάτο ποτό που τους ταξίδευε μακριά όταν δεν ταξίδευαν με τα καράβια τους. Έτσι αναπτύχθηκε το εμπόριο και οι εξαγωγές του ούζου.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Ισίδωρος Αρβανίτης που έβαλε στόχο να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης κατάφερε να φτιάξει το Ούζο Πλωμαρίου, ένα ποτό που η αναλλοίωτη ποιότητα και η γεύση του και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Μια συνταγή που περιέχει την ιδανική αναλογία εκλεκτών συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, γλυκάνισο.
Μια επίσκεψη στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου μας φέρνει πιο κοντά στην ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και στην πλούσια ιστορία που ακολουθεί το ποτό. 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να μυηθεί στα μυστικά της απόσταξης, αφού εκείνοι οφείλονται για την ίδια μοναδική μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Τα χάλκινα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από την ίδια οικογένεια χαλκουργών από τότε μέχρι και σήμερα.
Η χρήση των αμβύκων επέτρεψε στην ποτοποιία να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής της προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εξαγωγών και να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών. Στόχος ήταν να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η άριστη ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο αποστακτήριο του Πλωμαρίου στεγάζονται κατά κάποιο τρόπο 18 μικρά παραδοσιακά ποτοποιεία, που συμβάλλουν στο να διατηρεί το ούζο τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Φυσικά, η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης και παραγωγής συνδυάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αφού η εμφιάλωση, η συσκευασία και η αποθήκευση γίνονται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και αυτοματοποίηση.
Παράλληλα, στον χώρο, μπορεί κανείς να θαυμάσει μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία και το ταξίδι στο χρόνο. Περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες «ετικετέζες».
Το άρωμά του κυριαρχεί ακόμα και στον εξωτερικό χώρο του αποστακτηρίου. Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου είναι ανώτερης ποιότητας και καλλιεργείται στο Λισβόρι. Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίου θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Η γειτνίαση των κτημάτων με τον κόλπο της καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, αφού τα κτήματα βρέχονται στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος.
Κάθε απόσταξη διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, αρωματική και γευστική ισορροπία, απαλή και εκλεπτυσμένη υφή. Στη συνέχεια, η «κεφαλή» και η «ουρά» του αποστάγματος (το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης) απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό σώμα, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος και σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό.
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι από 100% διπλή απόσταξη όπως και η εταιρεία είναι 100% ελληνική. Προϊόν τριπλής απόσταξης είναι το Ούζο Άδολο, το πρώτο premium ούζο που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την αυθεντική απόλαυση, αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα. Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της εταιρείας, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στην ανάγκη της αγοράς για ένα εκλεκτό, ανώτερης ποιότητας ούζο.
Η συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, κερδίζει τις ξένες αγορές με εφόδια τις διεθνείς και εγχώριες βραβεύσεις. Όμως, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι φέρνει κοντά όλες αυτές τις παρέες που συγκεντρώνονται στα τραπέζια του καλοκαιριού, όλους εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας το καλύτερο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις πιο ηλιόλουστες και ξένοιαστες μέρες του χρόνου.