ΓΕΥΣΗ

Όταν το πιο εμβληματικό Ασύρτικο βρίσκει το ιδανικό του ταίρι

Διασχίζουμε τον ιστό της πόλης μέχρι να βρούμε την απόλυτη απλωσιά – αρχικά την Ποσειδώνος και μετά το μεγάλο μπλε. Υπάρχει στόχος και σκοπός. Και μεγάλο πλάνο. Να δούμε στο βάθος τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, να κάνουμε στάση στα δεξιά, εκεί που το Σαρδελάκι λικνίζεται με γευστική χάρη στη θέα της θάλασσας, και να παίξουμε διασκεδαστικά με τον ουρανίσκο. Σε ένα παιχνίδι-κυνήγι του πιο απρόβλεπτου συνδυασμού. Ανάμεσα σε ένα πιάτο γεμάτο εκπλήξεις και ένα μπουκάλι κρασί σε απαλό και κρυστάλλινο ανοιχτό αχυρένιο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Γιατί ξέρουμε τι θέλουμε. Και πώς να παίξουμε αυτό το παιχνίδι: Και πως αν δεν βουτήξεις στα δύσκολα -πέρα δηλαδή από τα γαλαζοπράσινα νερά που απλώνονται μπροστά σου- τι νόημα έχει;

Το Σαντορίνη Μπουτάρη ψάχνει το ιδανικό του ταίρι σε μοναδικά πιάτα στο Σαρδελάκι

Το game of thrones του ουρανίσκου πάει ως εξής: Προσπαθούμε να βρούμε το σωστό match, το σωστό καλοκαιρινό ταίρι στο κλασικό Ασύρτικο της καρδιάς μας. Αυτό δηλαδή που μόνο ένα έδαφος τόσο απρόβλεπτο, όσο αυτό της Σαντορίνης, μπορεί να παράγει.

Είπαμε απρόβλεπτο; Το είπαμε. Όταν ο  Άλντο, σεφ στο Σαρδελάκι, την πιο φημισμένη ψαροταβέρνα της περιοχής και ξεναγός του καταλόγου της, μας σύστησε τα δύο πιάτα που θεωρεί πως ταιριάζουν άριστα στη αίσθηση της αλμυρότητας και τη μεταλλική γεύση του Σαντοριναίικου Ασύρτικου, ξαφνιαστήκαμε. Ώσπου τα δοκιμάσαμε.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαρινάτο γαύρο και φρέσκο ζουμερό ντοματίνι. Δένει άρτια με την υψηλή οξύτητα και τη μακρά ζεστή επίγευση του εξαίρετου Ασύρτικου.

Φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μαρινάτο γαύρο και φρέσκο ζουμερό ντοματίνι. Δένει άρτια με την υψηλή οξύτητα και την επίγευση του εξαίρετου ασύρτικου Σαντορίνη Μπουτάρη.

Και εκεί που ίσως θα περίμενες ένα φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα με λαδολέμονο και θυμάρι, κάποιο φρέσκο οστρακοειδές, μια γαρίδα λεμονάτη, μια μακαρονάδα με θαλασσινά και φρέσκο μαύρο πιπέρι ή έστω μια σαλάτα με σως vinaigrette και κατσικίσιο τυρί, έρχεται η απίθανη αντιπρόταση και σε αφήνει άφωνο μέσα στην γευστική σου απορία: Τραχανότο. Ξινός τραχανάς με χέλι, σε νέα, ανανεωμένη μορφή, να διεκδικεί μαζί με το Σαντορίνη Μπουτάρη την τέλεια συνεργασία. Ή αλλιώς την τέλεια αρμονία και ισορροπία. Γιατί τελικά, νικητής σε αυτό το κυνήγι του δροσερού παιχνιδιού είναι αυτός που τολμά και ρισκάρει.

Ο ξινός τραχανάς με χέλι διεκδικεί μαζί με το Σαντορίνη Μπουτάρη την τέλεια συνεργασία.

Σαντορίνη Μπουτάρη : Eνα κρασί, μια ιστορία

Και όσο εσύ θα κάθεσαι και θα απολαμβάνεις, κάτσε να σου βρούμε τις λέξεις που κρύβει ένα όμορφο κρασί στις σελίδες της ζωής του γιατί δεν ξέρουμε αν το ξέρεις, αλλά οι καιρικές συνθήκες που το συνοδεύουν οφείλουν να είναι ιδιαίτερες και έξω από τα συνήθη δεδομένα. Και στην περίπτωση του Σαντορίνη Μπουτάρη ήταν. Βροχοπτώσεις λιγοστές, άνοιξη ασταθής, κυρίως όταν τα βλαστάρια ξεμυτούσαν για να κοιτάξουν πρώτη φορά τον ήλιο. Καλοκαίρι θερμό, με δύο καύσωνες να τρεμοπαίζουν στην έξαρση του μπρα-ντε-φερ τους και, τέλος, ανομβρία στον χειμώνα που ακολουθεί, έτσι, για να χτίσει μια ακολουθία μοναδική και αξεπέραστη.  

Μην ψάχνεις άλλο πίσω από τις λέξεις, για να βρεις απαντήσεις στο γιατί η αξιολόγηση του Σαντορίνη Μπουτάρη παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Μείνε στο ξεχωριστό παιχνίδι που κάνει ο ουρανίσκος με το πλούσιο αρωματικό προφίλ, τη σωστή  οξύτητα και τη μακρά επίγευση. Αυτός, αν μη τι άλλο, ξέρει τι τον ξεκουράζει και τι τον ενθουσιάζει.


Μπορείς να βρεις το “Σαρδελάκι με θέα” στην Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη 166 71 | insta 

Μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση από τα Boutari Wines στις σελίδες του στο insta και στο facebook 

POPAGANDA