Ο Βασίλης Σικαλιάς και τα καλύτερα πιάτα της πόλης

  • Το καλύτερο μέρος για φαγητό είναι η αυλή μου. Είτε για κοψίδια, είτε για θαλασσινά ευχαριστιέμαι πραγματικά να ψήνω στην αυλή για φίλους.
  • Το καλύτερο σουβλάκι το έχει στο A la Pita (Νίκης 8, 2104001371) στο Κερατσίνι. Ευφραίνεται η καρδούλα μου με τον ζουμερό γύρο και τις στεγνές-αλάδωτες πίτες.
  • Από μπέργκερ προτιμώ το Just Burgers (Βασιλέως Γεωργίου 10 και Λαοδίκης, 2109680350) στη Γλυφάδα. Αυθεντικό και με ποικιλία μπεργκεράδικο και σε καμία περίπτωση φαστφουντάδικο.
  • Το καλύτερο κρέας νομίζω ότι το έχουν οι χαρντ-κορ ταβέρνες, είτε πρόκειται για «αντικρυστό» στο Ρέθυμνο είτε για «γουρνοπούλα» στη Μεσσηνία. Βέβαια, είναι δύσκολο να βρεις σταθερή ποιότητα, αλλά που θα πάει, κάποια μέρα θα τα καταφέρουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Τηλέμαχος (Φραγκοπούλου 19, 2108074015) στην Κηφισιά έχει πολλά να διδάξει για το πως πετυχαίνουμε στάνταρ ποιότητα στις πρώτες ύλες μας. Το εστιατόριο Ζέπος (Ακτή Κουντουριώτη 42, 2821094100) στα Χανιά στο παλιό λιμάνι εκτός από τη φανταστική θέα που διαθέτει έχει και πολύ ωραία κουζίνα. Ξεχωριστά παραδοσιακά πιάτα και προσεγμένα φιλέτα με το Γιάννη Μοναστιρλή. Αθόρυβο, αλλά σταθερό και δημιουργικό.
  • Για θαλασσινά το μυαλό μου πάει κατευθείαν στο Ιώδιο (Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, 2109884258) γιατί έχουν καλές πρώτες ύλες και ξέρουν να τις δουλεύουν είτε πρόκειται για φούσκες είτε για καραβίδες. Και φυσικά το 25αράκι που μπορείς να βρεις από ταρτάρ τόνου, πεσκανδρίτσα με κολοκύθια και παρμεζάνα, φιλεταρισμένο γαύρο με αϊολί, κουτσομουράκι γούνα με μαρμελάδα ντομάτας, μέχρι ροφό με μπάμιες στη λαδόκολλα. Ευλόγησα τα γένια μου! Επίσης, το Ψάριστον (Καλαβρύτων 16, Ηράκλειο, 210285746) παραμένει πάντα ενδιαφέρον με τα κόλπα του Βασίλη Ακρίβου που ξέρει να επιλέγει υλικά και συνταγές που τραβάνε την προσοχή!
  • Το αγαπημένο μου ταϊλανδέζικο το σερβίρει ο Kru Γιώργος Σενεκίδης στη σχολή Muay Thai Lions Camp στο Κερατσίνι (Γρ. Λαμπράκη 399-401, 211 012 6772).
  • Από κουζίνες άλλων χωρών φυσικά ξεχωρίζω τη γαλλική. Έχουν τις βάσεις για να δημιουργήσεις σε οποιαδήποτε άλλη κουζίνα και πάνω απ’όλα την κουλτούρα και την συνέπεια.
  • Την καλύτερη πίτσα την βρίσκω στα αγαπημένα Χανιά στο Ταρτούφο (Ηρώων Πολυτεχνείου 16, 2821057385). Οι άνθρωποι ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Το ζυμάρι μου αρέσει λεπτό, αλλά όχι χαρτί γιατί δεν επιτυγχάνεται η αρμονία με τα υπόλοιπα υλικά και οι μακαρονάδες τους όμως δεν υστερούν ειδικά η μπολονέζ φούρνου που είναι και η αδυναμία μου!
  • Το ζαχαροπλαστείο του Χατζηνάσσιου (Αμφείας 1, 2106446.582) στο Γκύζη έχει τα πιο ωραία βουτήματα και πολύ καλούς εργολάβους-δείγμα καλού και παλιού μάστορα δηλαδή. Φυσικά, η Ανεμώνη (Αρτέμιδος 6, 2108948018) στη Γλυφάδα για τις υπέροχες τούρτες της, αν και νομίζω ότι τα μπαμπαδάκια με συγκινούν ακόμα περισσότερο.
  • Ο καλύτερος φούρνος είναι του Τσάβου (12ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, Πάρωδος Σωρός 1, 2108145227). Έχει πολλά είδη ψωμιών και αξίζει να τα δοκιμάσεις.

* Ο Βασίλης Σικαλιάς είναι συνιδιοκτήτης και σεφ στο 25αράκι (Αρτέμιδος 3, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, 2108944112).

Σαρδέλα με ντομάτα.

Μπιφτέκια ξιφία.

Ριζότο με θαλασσινά.

Ελένη Κυριακίδου

Share
Published by
Ελένη Κυριακίδου