Categories: ΓΕΥΣΗ

Ο πορτοκαλί ήλιος της Μεσογείου στο ποτήρι σου

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στα αθηναϊκά μπαρ η γοητευτική ιταλική συνήθεια του απεριτίφ. Θα ‘χεις δει κι εσύ, στο διπλανό σου τραπέζι το όμορφο κορίτσι να φέρνει το ποτήρι με το πορτοκαλί ποτό στα κόκκινα του χείλη, ίσως έχεις δοκιμάσει κι εσύ μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ένα από τα Aperol cocktail, όπως για παράδειγμα το Spritz, που έχει βάση το prosecco, μια στάλα Aperol, σόδα και μια φέτα από πορτοκάλι, cocktail που αναδεικνύει άψογα τη γλυκόπικρη γεύση του Aperol, μια γεύση μοναδική που προκύπτει από το μίγμα πορτοκαλιού, λουλουδιών και βοτάνων.

Δεν είναι όμως το Spritz το μόνο cocktail που φτιάχνεται με Aperol αλλά υπάρχει μια πληθώρα άλλων, καθώς το ελαφρύ σε αλκοόλ πορτοκαλί απεριτίφ μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα ποτά. Μερικά από τα Aperol cocktail που μπορείς να απολαύσεις είναι το Adriatique με Aperol, λικέρ amaro και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το Aperol Gin Punch με Αperol, τζιν, λικέρ Yellow Chartreuse, φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, φρεσκοστυμμένο χυμό γκρέιπφρουτ, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, orange bitters, αφρώδες κρασί, πάγο και μια φέτα πορτοκάλι. Τα παραπάνω cocktail, όπως και άλλες ευφάνταστες προτάσεις, μπορείς να τα απολαύσεις στα αγαπημένα σου στέκια, εκεί που θα βρεθείς για ένα ποτό με τους συναδέλφους ώστε να χαλαρώσεις μετά το κουραστικό 8ωρο, με τους φίλους ή με το άλλο σου μισό. Άλλωστε η συνήθεια των cocktail έχει εισβάλλει για τα καλά στην αθηναϊκή νύχτα ανεξαρτήτως εποχής και μπορείς να δοκιμάσεις στην ίδια εξόρμηση δύο διαφορετικές προτάσεις με κοινή βάση.

Το πρώτο που θα προσέξεις στο Aperol είναι το έντονο πορτοκαλί χρώμα του, αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι όλος ο ήλιος της Μεσογείου κλείστηκε σε ένα μπουκάλι. Δεν έχεις πέσει έξω. Γεννήθηκε στην Ιταλία του Μεσοπολέμου, και συγκεκριμένα το 1919, αλλά έγινε πολύ δημοφιλές μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανήκει στην κατηγορία των απεριτίφ, δηλαδή στα ποτά εκείνα που σερβίρονται πριν το γεύμα, πιθανόν μαζί με έναν ελαφρύ μεζέ, και που ανοίγουν την όρεξη. Έτσι το πίνουν στην Ιταλία, την πατρίδα του αλλά όχι μόνο. Eίναι ιδανικό για cocktail ενώ ταυτόχρονα περιέχει μόνο 11% αλκοόλ. Έτσι είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον πάει για ένα ποτό νωρίς, μετά το γραφείο και θέλει να πιεί κάτι αλκοολούχο που όμως δε θα του αφήσει βαρύ κεφάλι, ούτε θα τον νυστάξει με την πρώτη γουλιά. Τη νέα, για τα εδώ δεδομένα, τάση και γεύση του Aperol μας συστήνει η πάντα πρωτοπόρος Coca-Cola Τρία Έψιλον που εδώ και 46 χρόνια παράγει και προσφέρει προϊόντα που ταιριάζουν στο ταπεραμέντο και το γευστικό γούστο των Ελλήνων.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επιθυμήσεις να νιώσεις μια αίσθηση καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα, που θα θελήσεις να πιεις κάτι ελαφρύ αλλά γευστικό, κάτι αλκοολούχο που δε θα σε επιβαρύνει με μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε κλείσε τον ήλιο της Μεσογείου στο ποτήρι σου και απόλαυσε υπεύθυνα ένα Aperol cocktail.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή
Tags: Aperol