- Για το καλύτερο σουβλάκι δεν θα διαλέξω ένα αλλά δύο μαγαζιά. Το ένα είναι στον τόπο όπου μεγάλωσα, στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης, το ψητοπωλείο Ηλιούπολη (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 7, 2109939365). Το σουβλάκι έχει μια αέρινη γεύση που δύσκολα τη βρίσκεις αλλού. Το δεύτερο βρίσκεται στον τόπο που ζω, στο Χαϊδάρι, Ο Αποστόλης (Φλουτζή 22, 2105820450), ο οποίος συνδυάζει τέλεια ποιότητα και ποσότητα μιας και δεν τσιγκουνεύεται τα υλικά του.
- Στην Τήνο βρήκα το καλύτερο κρέας. Το γεύτηκα στη βάφτισης της κόρης μου Νεφέλης, στη Χώρα της Τήνου στο Ένα μικρό καράβι (Τριών Ιεραρχών, 2283022818). Ο λόγος που το ξεχωρίζω είναι το κατσικάκι με το πληγούρι και ο σιγομαγειρεμένος χοιρινός λαιμός σε μπύρα, που λιώνει στο στόμα.
- Στα βόρεια της Αθήνας συγκεκριμένα στα Χρώματα βυθού (Εκάλης 40, 2106254152) στη Νέα Ερυθραία τρώω το καλύτερο ψάρι. Γιατί; Γιατί εκεί το ψάρι είναι ολόφρεσκο και ψημένο πάντα στα κάρβουνα μόνο με χοντρό αλάτι. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο .
- Την εποχή που δούλευα στη Σαντορίνη βρήκα μια ξεχωριστή ταβέρνα, που καλά καλά δεν φαίνεται ανάμεσα στα clubs και τα μπαράκια. Βρίσκεται στα Φηρά, σε ένα μικρό σοκάκι και ονομάζεται Ο Νικόλας (2286024550). Τις σουπιές με σπανάκι και τον μουσακά στον οποίο έχω και αδυναμία, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Στην Αθήνα ξεχώρισα αμέσως το The Grocery (Σκουφά 46 & Ομήρου, 2103623541) στο Κολωνάκι στη Σκουφά, το οποίο έχει μια νεωτεριστική προσέγγιση στην παραδοσιακή κουζίνα, που σε κάνει να θέλεις να ξαναπάς.
- Στα gourmet εστιατόρια ξεχωρίζω τον Κουκούμαβλο (22860 23807) στα Φηρά Σαντορίνης, του εξαιρετικού σεφ Νίκου Πουλιάση, αν και θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα εστιατόρια σ’ αυτό το εκπληκτικό νησί. Στην Αθήνα ξεχωρίζω το Olive Garden (Πανεπιστημίου 52, 210 3838511) στο ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου δημιουργεί ο ταλαντούχος σεφ με νέες τάσεις Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και ο executive chef του ξενοδοχείου Χρήστος Τσιλήρας.
- Η κουζίνα άλλης χώρας όπου με εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλη, είναι η ιταλική. Την αγαπώ γιατί συνδυάζει απλότητα και φινέτσα με άρωματα Μεσογείου περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και φυσικά γιατί λατρεύω τα φρέσκα ζυμαρικά και νιόκι σε όλες τις μορφές τους.
- Το καλύτερο burger το γεύτηκα στο Κολωνάκι στο It Place (Σκουφά 29, 210 3635773), όπου και επιμελείται το μενού ο εξαιρετικός σεφ και φίλος μου Ανδρέας Λαγός. Το Sunday Βurger συνδυάζει υπέροχα το αυγό μάτι, με φετούλες αβοκάντο και μανιτάρια σοτέ και σου αφήνει μια ευχάριστα ξεχωριστή γεύση.
- Την καλύτερη πίτσα κατά σύμπτωση τη βρήκα ακριβώς κάτω από το σπίτι μου στη Yess Pizza (Ν. Φλυτζή 14, Χαϊδάρι, 210 5812624). Το καλοκαιράκι πολλές φορές φωνάζω από το μπαλκόνι στον Μπάμπη να μου φτιάξει μια γίγας μαργαρίτα με ζύμη σουσάμι. Απλά δεν έχω λόγια.
- Το καλύτερο γλυκό; Στο La Cigale (Λεωφόρος Κηφισίας 322, 210 8013873) στη Νέα Ερυθραία. Δε θα το πω επειδή δουλεύω εκεί, αλλά είναι γεγονός ότι έχουμε υπέροχα γλυκά και ειδικά το παγωτό νομίζω ότι δεν υπάρχει πουθενά. Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να δοκιμάσετε.
- Από τα νέα εστιατόρια ξεχωρίζω το It Place (Σκουφά 29, 2103635773) και το The Grocery (Σκουφά 46 & Ομήρου, 2103623541), τα οποία βρίσκονται και τα δυο στο Κολωνάκι.
* Ο Κωντσαντίνος Τζιτζικάκης εργάζεται ως σεφ στην εταιρία La Cigale (Λεωφόρος Κηφισίας 322, 2108013873), υπό την καθοδήγηση του executive chef Αχιλλέα Πολίτη και ως private chef σε σπίτια.