Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde ανοίγει τις νέες του εγκαταστάσεις στο κοινό στις 18 Ιουνίου και προσκαλεί τους λάτρεις τις γαστρονομίας να δοκιμάσουν γευστικά εδέσματα, να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών, να γνωρίσουν από κοντά τους καθηγητές της σχολής και φυσικά να κάνουν μια βόλτα στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις των 5.500 τ.μ. στο Μοσχάτο και στους εκσυγχρονισμένους πλέον εργαστηριακούς χώρους του ομίλου. Μιας που η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι διαφορετικών λαών και ηπείρων, είναι λογικό να βασίζει την οικονομική της δραστηριότητα στον τουρισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (U.N.W.T.O.), ο τουρισμός καλύπτει το 18% του ΑΕΠ της Ελλάδος. Συνεπώς, μήπως το να σπουδάσει κανείς την αγάπη του για τη γαστρονομία δεν είναι τελικά τόσο ουτοπικό όσο νομίζουμε;
Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα εργασιακό μέλλον. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες βάσεις που πρέπει να τεθούν στην ποιότητα των σπουδών και τις οποίες πρέπει ο σπουδαστής πάντα να εξετάζει προτού κάνει την εκλογή του. Το παράδειγμα της σχολής Le Monde είναι χαρακτηριστικό ακριβώς γιατί πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Πρώτο και βασικότερο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη σχολή στην Ελλάδα που να εξειδικεύεται αποκλειστικά στην τουριστική και ξενοδοχειακή εκπαίδευση. Μεγάλο κρίμα, δεδομένου ότι 963.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 20,9% του συνόλου των εργαζομένων. Άλλο παράδειγμα. Τα προγράμματα σπουδών του Ι.Ι.Ε.Κ. Le Monde βασίζονται στις προδιαγραφές του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) του Υπουργείου Παιδείας. Τί σημαίνει αυτό με λίγα λόγια για τους φοιτητές; Σημαίνει ότι οι σπουδές αναγνωρίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου, αν κάποιος ενδιαφέρεται για επαγγελματική αποκατάσταση στο Δημόσιο Τομέα, μπορεί απλώς να δώσει τις εξετάσεις του Ο.Ε.Ε.Κ. και να αποκομίσει το λεγόμενο «Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης».
Εξίσου απρόσκοπτη είναι και η μετάβαση σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών σε ανάλογα Ιδρύματα του εξωτερικού. Μάλιστα, ένα βασικό πρόβλημα που συναντούν οι Έλληνες φοιτητές είναι η έλλειψη πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του κύκλου σπουδών τους. Γενικώς είναι γνωστό ότι η ακαδημαϊκή γνώση προσφέρει μεν ένα υπόβαθρο, αλλά είναι ίσως ανεπαρκής να προετοιμάσει για την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα σπουδών είναι εμπλουτισμένο με εργαστήρια και με αυτό το κριτήριο επιλέγονται άλλωστε και οι διδάσκοντες με εμπειρία σε σχετικές επιχειρήσεις, εντός κι εκτός Ελλάδος. Η ουσιαστική γνώση της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής τέχνης δεν αποκτάται αγκαλιά με τα βιβλία μόνο. Πρέπει να λερώσει τα χέρια του κανείς, όπως συμβαίνει με κάθε τέχνη. Όσον αφορά στις ειδικότητες, τα βασικά προγράμματα σπουδών είναι τέσσερα: Chef, Pastry Chef, Hotel Management και Tourism Management. Υπάρχουν βέβαια και περαιτέρω επαγγελματικές εξειδικεύσεις σε ειδικότητες όπως Sommelier, Bar & Restaurant Management και Bartender, αλλά και σεμιναριακές προσεγγίσεις για ειδικά θέματα. Βέβαια, υπάρχει και το εναγώνιο ερώτημα του δυνάμει σπουδαστή που δεν είναι άλλο από το «ποια πορεία να διαλέξω;». Κατανοητό μεν, δύσκολο όμως στην απάντηση. Πάντως το Ι.Ι.Ε.Κ. Le Monde έχει ένα επιτελείο ειδικών συμβούλων με τους οποίους μπορεί να συζητήσει κανείς την κατεύθυνση που του ταιριάζει, αν έχει αποφασίσει ότι οι σπουδές αυτές τον ενδιαφέρουν. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή για ενδιαφερόμενους στις 18 Ιουνίου και πρόκειται για μια ευκαιρία να λύσει κανείς όλες του τις απορίες, να περιπλανηθεί στην τεράστια εγκατάσταση και να επιστρατεύσει όλες του τις αισθήσεις προκειμένου να βγάλει ένα συμπέρασμα. Η συμβουλή της Popaganda είναι να αφήσετε την αίσθηση της γεύσης να σας καθοδηγήσει με ορμητήριο το μπουφέ, κι έπειτα οι υπόλοιπες αισθήσεις θα σας ξεναγήσουν στον κόσμο των τουριστικών σπουδών.
Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE
Οpen Day – 18 Ιουνίου, ώρα 17:30 (Είσοδος ελεύθερη-Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά)
Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο
τηλ.: 210-4830500