Nomikos Estate: Παραδοσιακά προϊόντα made in Santorini

Ιανουάριος στη Σαντορίνη. Γύρω σου συνομήλικοι προετοιμάζονται για τη «μεγάλη τουριστική σεζόν» που πλησιάζει, νέοι περιμένουν με ανυπομονησία τις Πανελλήνιες για να αποδράσουν από το νησί και άλλοι, πιο συνειδητοποιημένοι, έχουν επιλέξει τη Σαντορίνη ως μόνιμη βάση τους και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτή.

Κάποιος θα αναρωτηθεί: σε ένα νησί που ο τουρισμός είναι το Α και το Ω, είναι δυνατόν να υπάρχουν επαγγελματικές επιλογές που δεν σχετίζονται με αυτόν; Οι άνθρωποι του κτήματος Nomikos Estate σου απαντούν πως ναι, υπάρχουν. Ο Γιάννης Νομικός καλλιεργεί τη σαντορινιά γη παράγοντας προϊόντα που παραδοσιακά καλλιεργούσε και η οικογένεια του, έχοντας ωστόσο, προσαρμόσει τις καλλιέργειες στις απαιτήσεις του σήμερα. «Η Σαντορίνη θα ήταν μισή χωρίς την ιστορία της και αυτό ακριβώς το κομμάτι της προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό, μέσα από τη δραστηριότητα μας στις καλλιέργειες και την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων», μας λέει.

Επισκέφτηκα το κτήμα και η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από θερμή∙ παρόλο που τους πέτυχα σε νεκρή περίοδο, όπως είπαν και οι ίδιοι, ήταν πρόθυμοι να με περιηγήσουν με πολλά χαμόγελα στο χώρο και να με μυήσουν στα προϊόντα τους, εποχικά ή μη. Στη διάρκεια της κουβέντας, τονίζουν συνεχώς πως «Σαντορίνη δεν είναι μόνο ο τουρισμός και η Οία». Και πράγματι, όσο απίστευτο και αν είναι να το σκεφτείς, η Σαντορίνη έχει ουσιαστικό πρωτογενή τομέα.

«Καλλιεργώ αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 στρέμματα φάβας, στρέμματα αμπελιών και ντομάτας καθώς επίσης και φιστικιών. Έχω καταφέρει έτσι να είμαι ο μοναδικός παραγωγός φάβας στο νησί της Σαντορίνης που παράγει, επεξεργάζεται και συσκευάζει το προϊόν του. Να καλλιεργεί κανείς σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Έχουμε πάντα σύμμαχο και ανταγωνιστή τον τουρισμό. Έχουμε ακόμα να παλέψουμε με αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως πολύ δυνατό αέρα, έλλειψη βροχών και πολύ ζεστά καλοκαίρια».


Από την πλευρά του, ο κ. Νομικός δείχνει να αντιλαμβάνεται απόλυτα την σπουδαιότητα της σωστής επεξεργασίας των προϊόντων – ο ίδιος έχει ολοκληρώσει σπουδές βιομηχανικού σχεδιασμού – και επισημαίνει ότι: «Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων και την προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες . Η βιοτεχνία μας έχει πιστοποίηση ISO2200. Η αναβάθμιση των μηχανημάτων της βιοτεχνίας μας δεν σταματάει ποτέ. Μόλις ολοκληρώσαμε ένα επενδυτικό σχέδιο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πετύχαμε την επέκταση της βιοτεχνίας».

Η ιδιαιτερότητα, συνεπώς, του Κτήματος Νομικού έγκειται σε αυτό ακριβώς, πως οι ίδιοι αναλαμβάνουν και την επεξεργασία των προϊόντων τους βασιζόμενοι σε παραδοσιακές συνταγές αλλά και δημιουργώντας νέες δικές τους. Σάλτσα και μαρμελάδα από ντοματάκι, κάπαρη και καπαρόφυλλα και διάφορα ακόμα προϊόντα συγκαταλέγονται στο brand του Nomikos Estate. «Ένας από τους στόχους μας η αναβίωση των παραδοσιακών συνταγών καθώς και η δημιουργία νέων, χρησιμοποιώντας πάντα οτιδήποτε προέρχεται από τη γη του νησιού μας. Για παράδειγμα, πρόσφατα εκτελέσαμε μία παραδοσιακή συνταγή του νησιού και φτιάξαμε πράσινο ντοματάκι τουρσί. Επίσης, ένα καινούριο και πολλά υποσχόμενο προϊόν είναι η σάλτσα με μελιτζάνα, ντοματάκι και κάπαρη που έχουμε φτιάξει. Και τα δύο αυτά νέα μας προϊόντα δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά από τους επισκέπτες της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 και η υποδοχή που τους επιφύλαξαν ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Η παράδοση για μας είναι μία ζώσα πραγματικότητα και θέλουμε να συμβάλουμε στη διατήρησή της».

Είναι πολύ σημαντικό να συναντάς ανθρώπους που έχουν όρεξη για δημιουργία, σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το πώς να υλοποιήσουν την σκέψη τους. Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους πιο «σκληρούς» επαγγελματικής δραστηριότητας και ειδικά όταν πρόκειται για νησί. Και όμως, ο Γιάννης Νομικός έχει δείξει πως όταν έχεις θέληση, όλα γίνονται. Πράγματι, η Σαντορίνη δεν είναι μόνο τουρισμός. Και ευτυχώς που δεν είναι.

Το Κτήμα Νομικού αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στο ταξίδι και αλήθεια, αξίζει να το επισκεφτείς, να δεις από κοντά τις καλλιέργειες, να ακούσεις την ιστορία τους και να δοκιμάσεις το περίφημο ντοματάκι σε όλες τις εκδοχές του.

Nomikos Estate
www.madeinsantorini.gr
Γεωργία Αλεξίου

Share
Published by
Γεωργία Αλεξίου