Categories: ΓΕΥΣΗ

Mochi: Τα ξεχωριστά ιαπωνικά γλυκά που έχουν κατακτήσει τα social media

Από τα μέσα του 20ου αιώνα, που έγινε και πιο εξωστρεφής ως προς την Δύση, η Ιαπωνία προσφέρει απλόχερα στον πλανήτη τους θησαυρούς της κουλτούρας της. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φημίζεται για την ευγένεια των κατοίκων της, τις φυσικές ομορφιές της που την κάνουν να μοιάζει σαν βγαλμένη από καρτ ποστάλ άλλης εποχής, την πίστη στην παράδοση, τον κινηματογράφο της που μας έχει χαρίσει τον Akira Kurosawa και τον Kenji Mizoguchi, τα manga και τα anime που λατρεύουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες και φυσικά την κουζίνα της, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλες τις γωνίες της Γης. Με καπετάνιο της το σούσι, η αρμάδα της ιαπωνικής κουζίνας μας μαθαίνει κάθε τόσο και κάτι νέο. Πριν μερικά χρόνια ήταν το τσάι μάτσα, που ήρθε να αντικαταστήσει τον καφέ για πολλούς από εμάς, μετά σειρά είχαν τα ράμεν και τώρα φαίνεται πως ο πλανήτης έχει πάθει τρέλα με τα mochi, τις μικρές πολύχρωμες μπάλες από αλεύρι κολλώδους ρυζιού, που μέσα τους κρύβουν πάντα μια έκπληξη.

Το ρύζι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατροφή των Ιαπώνων και ανά τους αιώνες έχουν τελειοποιήσει τους τρόπους με τους οποίους το χρησιμοποιούν, ενώ μπορούν κάθε φορά να του δίνουν εντελώς άλλη μορφή, γεύση και υφή. Έτσι και τα mochi δεν προδίδουν καθόλου ότι το κυριότερο υλικό τους είναι το ρύζι, ενώ η «λαστιχωτή» υφή τους δεν θυμίζει τίποτα που να έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. 

Mochi παγωτό με γέμιση τσάι μάτσα.

Η ιστορία τους στην Ιαπωνία είναι μακρά, παρόλα αυτά δεν είναι γνωστό από πότε ακριβώς αποτελούν μέρος της γαστρονομίας της χώρας. Αρχαιολόγοι όμως, έχουν βρει εργαλεία που μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των mochi, τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο του Kofun, που διήρκησε από το 300 έως 538 μ.Χ. Στη λαϊκή παράδοση, η πρώτη τελετή mochitsuki συνέβη μετά την Κάθοδο των Kami στη Γη, η οποία ακολούθησε τη γέννηση καλλιέργειας ρυζιού στο Yamato κατά την περίοδο Yayoi. Mochitsuki ονομάζεται η παραδοσιακή τελετή παραγωγής των mochi, τα οποία αν και καταναλώνονται όλο τον χρόνο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον εορτασμό του Ιαπωνικού Νέου Έτους.

Πολλές φορές τα mochi κρύβουν μέσα τους ολόκληρα κομμάτια φρούτων.

Τα mochi παραδοσιακά γεμίζονται με γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια ή πράσινο τσάι μάτσα, αλλά η δημοφιλία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και εκτός Ιαπωνίας, μας έχει χαρίσει και γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια, καρύδα και φράουλα. Μάλιστα, πολλές φορές μέσα σε ένα mochi μπορείς να βρεις και ολόκληρα κομμάτια φρούτων, ενώ την δεκαετία του 1980 δημιουργήθηκε και το πρώτο mochi παγωτό. Στην εξάπλωση της δημοφιλίας τους μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα mochi είναι κατεξοχήν φωτογενή γλυκά εκτός από πεντανόστιμα. Το στρογγυλό τους σχήμα, αλλά και τα ζωντανά τους χρώματα τα κάνουν ιδανικό #foodporn, για όλους εμάς που μας αρέσει να βλέπουμε φωτογραφίες φαγητών, όσο αναζητούμε την επόμενη γεύση που θα μας συναρπάσει. Στις ΗΠΑ η εταιρεία “Little Moons” που πουλά mochi στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας, είδε τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται, όταν τα προϊόντα της άρχισαν να εμφανίζονται σε βίντεο στο Tik Tok. Για την ακρίβεια, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, το #littlemoonsmochi έχει σχεδόν 194 εκατομμύρια προβολές. Αν πάλι γράψεις #mochi στην αναζήτησή του instagram, θα σου βγάλει πάνω από 3,7 εκατομμύρια posts.

Παραδοσιακά mochi σε διαφορετικές γεύσεις.

Mochi πλέον, βρίσκεις σχετικά εύκολα και στην Ελλάδα σε μαγαζιά με ασιατική κουζίνα και όχι μόνο. Στο Kitschen του Πειραιά για παράδειγμα, τα σερβίρουν σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις. Αν μένετε στα νότια, το Ikebana της Γλυφάδας προσφέρει αρκετές επιλογές σε mochi παγωτό, ενώ στο Ahico του Αλίμου τα βρίσκεται σε γεύσεις όπως καρύδα και μάνγκο. Αν πάλι, θέλετε να τα πάρετε για το σπίτι, δεν έχετε παρά να κατηφορίσετε μέχρι την οδό Σκούφου στο Σύνταγμα και να επισκεφτείτε το ασιατικό σούπερ μάρκετ Wok Shop, όπου οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε το αγαπημένο σας. 

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι