Επί της Στουρνάρη, λίγο πιο πάνω από το Πολυτεχνείο, μια βιτρίνα γεμάτη με διαφορετικές συνταγές noodles δημιουργεί καθημερινά ουρές πεινασμένων από νωρίς το μεσημέρι. Στο Microu Lee, το νέο take away -όνομα και πράγμα- κινέζικο εστιατόριο της πόλης, φοιτητές αρχιτεκτονικής κι επίδοξοι πολιτικοί μηχανικοί, εργαζόμενοι της περιοχής και καλά πληροφορημένοι περιηγητές του κέντρου βρίσκουν αυτό που τόσα χρόνια έλειπε από την πόλη: εξωτικές γεύσεις και χορταστικές μερίδες που δεν αδειάζουν τις τσέπες τους.
Ο κάτοικος Εξαρχείων και λάτρης της ασιατικής κουλτούρας και παράδοσης, Βασίλης Καλαμάκης, αναρωτήθηκε γιατί τα εστιατόρια με την αγαπημένη του κουζίνα είναι τόσο ακριβά. «Από τη στιγμή που ο ίδιος σαν καταναλωτής είχα τη δυνατότητα να επισκεφθώ μια φορά το δίμηνο ένα ανάλογο εστιατόριο, άρχισα να αναζητώ συνταγές βγάζοντας το κοστολόγιο τους. Διαπίστωσα λοιπόν πως δε χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για να τις παρασκευάσεις από όσα θα έδινες για πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αισθάνομαι ικανοποιημένος όταν αρκετοί πελάτες μου εξηγούν πως ήρθαν μέχρι εδώ για να δοκιμάσουν μια διαφορετική κουζίνα την οποία μέχρι σήμερα δε γνώριζαν από τη στιγμή που οι τιμές τους φαίνονταν αποτρεπτικές» μου εξηγεί ο ιδιοκτήτης, ενώ ακριβώς πίσω από την τζαμαρία ένα σκεύος wok φλέγεται θεαματικά κατά την προετοιμασία του αγαπημένου μου τηγανητού ρυζιού με κοτόπουλο (2.90 ευρώ).
Spring rolls με λαχανικά (3,40 ευρώ), noodles με γλυκόξινο χοιρινό πιπεριές και φρέσκα μανιτάρια (4,20), σούπα λαχανικών με αρακά, νεροκάστανα και φρέσκο κρεμμύδι (2,90), παραδοσιακό κινέζικο burger (3,20), ομελέτα με πιπεριές και cranberries (3,90), καντονέζικο ρύζι με καπνιστή πανσέτα (3,60) είναι μερικές από τις επιλογές που προσφέρει ο κατάλογος. Μια πικάντικη μπύρα Tsingtao για τη δροσιά (1,70) και μια καραμελωμένη τηγανιτή μπανάνα με μέλι και σουσάμι (2,80) για επιδόρπιο συμπληρώνουν ένα πλήρες γεύμα που θα σου δώσει και ρέστα πίσω αν πληρώσεις με δεκάευρο. Μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για το πιάτο του μήνα που μπορεί -για παράδειγμα- να περιλαμβάνει μια χορταστική μερίδα κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα και πουρέ γλυκοπατάτας (6.50) όπως αυτό του Νοέμβρη που διανύουμε.
Αν τελικά επιλέξεις ρύζι ή noodles ενώ παράλληλα αρέσκεσαι στην περιπέτεια, ρίξε μια ματιά στη σελίδα του καταλόγου με τις οδηγίες χρήσης των chopsticks για αρχάριους. Σε περίπτωση βέβαια που προσπαθείς να απολαύσεις το γεύμα σου στους ξύλινους πάγκους του πεζοδρομίου αλλά δεν καταφέρεις να σταυρώσεις μπουκιά μπορείς ανά πάσα στιγμή να επιστρέψεις στο μαγαζί και να προμηθευτείς ένα πιρούνι. Εκείνοι που σίγουρα δε θα δυσκολευτούν να χειριστούν τα δύο ξυλάκια είναι οι Κινέζοι τουρίστες που διαμένουν στα κοντινά ξενοδοχεία και επισκέπτονται συχνά το μικροσκοπικό μαγαζί κάνοντας τα καλύτερα σχόλια για τα noodles mendake με μοσχάρι γάλακτος, μανιτάρια σιτάκε και τρυφερά φασολάκια.
Από το Micru Lee δεν χρειάζεται να έχεις χαμηλές απαιτήσεις στη λογική «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» αφού αν επισκεφθείς την κουζίνα του θα σε διαψεύσει με πιάτα ημέρας που παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά (εκτός και αν επιλέξεις το μόνο κατεψυγμένο προϊόν που είναι οι γαρίδες), τα οποία απλά δεν είναι υπερκοστολογημένα όπως συμβαίνει συχνά με το έθνικ φαγητό. Αν προσέχεις τη διατροφή σου, καλό είναι να ξέρεις πως όλες οι συνταγές μαγειρεύονται σε υψηλής διατροφικής αξίας σησαμέλαιο. Αν πάλι βρίσκεσαι σε κάποια δίαιτα που βάζει απαγορευτικά έχε κατά νου πως δε λείπουν από το μαγαζί τα noodles φτιαγμένα από αλεύρι ρυζιού χωρίς γλουτένη. Τέλος, σε περίπτωση που το κέντρο της Αθήνας σου πέφτει λίγο μακριά, η Popaganda σε ενημερώνει πως πολύ σύντομα το Microu Lee θα αποκτήσει το πρώτο του αδερφάκι που θα βρίσκεται στον Πειραιά.