Categories: ΓΕΥΣΗ

Μια κάβα με φιλοσοφία

Απ’ τις Αμπελοφιλοσοφίες περνάω κάθε βδομάδα για να εφοδιαστώ την υπέροχη τσικουδιά που φτιάχνουν τα παιδιά με μια οικογένεια απ’ την Κρήτη. Η Σταυρούλα, ιδιοκτήτρια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ο άνθρωπος κλειδί στη γειτονιά. Αυτό γιατί ακόμα κι αν δε τους ξέρει όλους, σίγουρα την ξέρουν όλοι. Μαζί με τον Νίκο έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή κάβα με διαλεχτά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, διοργανώνουν βραδιές γευσιγνωσίας  και ταξίδια σε οινοποιεία ακόμα και εκτός συνόρων. 

Το όνομα βγήκε το 2002 όπου άνοιξε και το μαγαζί. Μετά από πολύωρες συζητήσεις  ένας φίλος είπε: Tι λέμε τόση ώρα ρε παιδιά; Αμπελοφιλοσοφούμε. Αυτό είναι, είπε η Σταυρούλα και άρχισε να φτιάχνει τον δικό της γευστικό παράδεισο που εμπλουτίζεται διαρκώς. « Τα ταξίδια είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να εξερευνήσεις και να βρεις , δοκιμάζοντας κατευθείαν απ’ τον παραγωγό, υπέροχες γεύσεις. Κάθε φορά που φεύγω απ’ την Αθήνα γυρίζω με κάτι καινούριο.  Λουκουμάκια απ’ τα Γιάννενα, παστέλια απ’ την Φολέγανδρο, τυριά απ’ την Κάσο και τη Νάξο, μέλι απ’ την Αρκαδία, κρασιά από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς όπως της Σαντορίνης, του Τιρνάβου, ούζο απ’ τη Μυτιλήνη και τo Μεσολόγγι, τσικουδιά απ’ την Κρήτη. Προσπαθούμε γευστικά να καλύπτουμε όλα τα γούστα εκτός από αυτούς που θέλουν Amstel και coca cola. Αυτά δεν τα βρίσκεις εδώ.  Στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς και προτιμάμε να προμηθευόμαστε κατευθείαν απ’ τους ίδιους ώστε να έχουμε χαμηλή τιμή στον τελικό καταναλωτή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας». 

Η Σταυρούλα Δασακλή, ιδιοκτήτρια της κάβας.

Η Σταυρούλα προέρχεται από αμπελουργική οικογένεια και στο μαγαζί, μπορεί κανείς να βρει το κρασί που προέρχεται από το κτήμα της οικογένειας με την επωνυμία Δασακλή. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το κρασί, συμπληρώνει ο Νίκος κρατώντας στο χέρι του το μπουκάλι. Ενώ έχω δοκιμάσει λουκουμάκια,  κρασιά  και διάφορα άλλα καλούδια, ο Νίκος φέρνει μια μπύρα που λέγεται Argos star και έχει πρωτότυπη ετικέτα. « Αυτή η μπύρα είναι δική μας. Την φτιάχνουμε με την ζυθοποιεία Ζέος και είναι το δεύτερο καμάρι μας. Η ετικέτα έχει την δική της ιστορία ή μάλλον έχει δυο ιστορίες αλλά θα σου πω αυτή που ξέρουν πολλοί λίγοι. Όταν ο Γιάννης Ρίτσος ήταν εξόριστος στη Λήμνο, υπήρχε ένας σκύλος που ζούσε μαζί τους και τον έλεγαν Ντικ. Φεύγοντας οι εξόριστοι απ’ το νησί πληροφορήθηκαν ότι ο Ντικ δολοφονήθηκε.  Ο Ρίτσος επηρεασμένος από το γεγονός  έγραψε προς τιμήν του το ομώνυμο ποίημα ταυτίζοντας τον σκύλο με τον αγώνα που δίνουν οι απλοί άνθρωποι για μια άλλη, ελεύθερη κοινωνία. Έτσι κι εμείς συμβολικά βάλαμε τον σκύλο να σουλατσάρει στη γειτονιά των Πετραλώνων».

Σκέφτομαι πως αυτό το μαγαζί θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Οι γεύσεις της Ελλάδας σε λίγα τετραγωνικά, αλλά οι ίδιοι επιμένουν στα Κάτω Πετράλωνα να σουλατσάρουν σαν άλλοι Ντικ πιστοί στις ιδέες, τις αρχές, τις αμπελοφιλοσοφίες τους. Και καλά κάνουν.

Αμπελοφιλοσοφίες, Κειριαδών 81, Κάτω Πετράλωνα.

Ασπασία Κουλύρα

Share
Published by
Ασπασία Κουλύρα