Έπειτα από πολλά χρόνια στο τιμόνι επιτυχημένων περιοδικών γεύσης, με μεγάλη εμπειρία σε γαστρονομικές εκδόσεις, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας, ξεκινάει έναν κύκλο σεμιναρίων για το food writing – food blogging, τους τρόπους που οι γεύσεις γίνονται λέξεις και οι λέξεις ιστορίες γεμάτες αρώματα, χαρακτήρα, αλλά και σωστές πληροφορίες.
Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, όποιος αποφασίσει να εκτεθεί στο πλατύ κοινό είναι, αφού αρχικά κερδίσει το ενδιαφέρον του, στη συνέχεια να το κρατήσει ζωντανό και, το κυριότερο, να δημιουργήσει συμμετόχους και συνεργούς, που θα επιστρέφουν ξανά και ξανά, αναζητώντας νέα τροφή, καινούργια «πιάτα» για να χορτάσουν την όρεξή τους.
Η γραφή της γεύσης, άρα το κείμενο για το φαγητό και τη γαστρονομία, είναι μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη και γι’ αυτό πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Για να είναι απολαυστική οφείλει να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, μια και σε όλες απευθύνεται, και για να το πετύχει χρειάζεται τις δικές της λέξεις, τη δική της γραμματική και ένα αλλιώτικο ίσως συντακτικό, που τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει και εικόνα.
Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων, έξι ερωτήματα ζητούν απαντήσεις:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ξεχωριστούς και με ποιον τρόπο προσδιορίζουμε τη διαφορετικότητά μας από τα υπόλοιπα blogs;
Μια ιστορία έχει τόσα πρόσωπα όσα και οι θεατές/αφηγητές της. Πώς η δική μας οπτική θα γίνει η πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλες;
Πώς ένα θελκτικό εισαγωγικό κείμενο προδιαθέτει για την ανάγνωση ολόκληρου του post και δημιουργεί την προσδοκία της ανακάλυψης;
Ποια είναι η σωστή δοσολογία συναισθήματος για να γίνει ο αναγνώστης συμμέτοχός μας;
Με ποιους τρόπους υποστηρίζουμε τη συνταγή μας μέσα από ιστορίες σχτικές με το πιάτο που προτείνουμε;
Με ποιους τρόπους δημιουργούμε ολοκληρωμένες ιστορίες αφήγησης-περιγραφής μια συνταγής;
Θα τις ανακαλύψουμε σε 6 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 3 ωρών η καθεμία. Το μέσον είναι η ανάλυση και στόχος η κατάκτηση κάθε θέματος μέσα από γραπτές ασκήσεις, αναγνώσεις, συζητήσεις και πρακτική εξάσκηση. Το ζητούμενο αποτέλεσμα; Η δημιουργία προσωπικής, αναγνωρίσιμης και ενδιαφέρουσας γραφής, ένα σταθερο πλαίσιο και ο καμβάς πάνω στον οποίο θα «κεντάμε» τις ιστορίες μας.
Στη συνέχεια, σε έναν δεύτερο κύκλο, θα αναλυθούν και θα αναπτυχθούν διεξοδικά επιμέρους θέματα που συγκροτούν την ύλη ενός blog, όπως πρώτες ύλες, πιάτα, εστιατόρια και συνταγές, ενώ θα ακολουθήσει και άλλος, με θέμα τη φωτογράφιση και το food styling, με τρόπο διαφορετικό, με την οπτική ενός δημοσιογράφου.
Η Νανά Δαρειώτη γεννήθηκε πριν 52 χρόνια στην Αθήνα, σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό, δεν έγινε δικηγόρος, αλλά έκανε επάγγελμα αυτό που αγαπούσε εξαρχής: να μελετάει και να γράφει για θέματα που την απασχολούν. Είναι δημοσιογράφος γενικώς, γεύσης ειδικώς τα τελευταία πολλά χρόνια. Πέρασε από τη γέννηση και την αρχισυνταξία του Γαστρονόμου στη διεύθυνση του Βήμα Gourmet και έπειτα στο πιο πρόσφατο δημιούργημά της, το περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι. Κατά τα άλλα, εκδόσεις, κάποια προσωπικά βιβλία, εφημερίδες, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, ταξίδια οινογαστρονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στον κόσμο. Έχει πάθος με τα τοπικά προϊόντα, τους παραγωγούς, τη ζωντανή ιστορία του πολιτισμού της κατσαρόλας, τις ιστορίες ανθρώπων και τόπων. Τελευταία δουλειά της, η συγγραφή, μαζί με τους Θάλεια Τσιχλάκη και Ανδρέα Ν. Ανδρουλιδάκη, του βιβλίου Του Άνεμου και της Αρμύρας – Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων, που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και ήδη οδεύει στη δεύτερη έκδοσή του.
Το πρόγραμμα μαθημάτων διεξάγεται στα Μαθήματα Μαγειρικής Culinary Center & Cookery Club (www.mathimatamageirikis.gr). Τα Μαθήματα Μαγειρικής είναι αδειοδοτημένο ΚΔΒΜ1 από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας με ΦΕΚ 2677-Β/9-11-2011 και Αρ. Αδείας 2100469.
Για τηλεφωνικές κρατήσεις : 2109882378
Για ηλεκτρονικές κρατήσεις: http://www.mathimatamageirikis.gr/el/?option=com_civicrm&task=civicrm/event/info&Itemid=103&reset=1&id=2395