Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι το 1889 η Ιταλίδα βασίλισσα Μαργαρίτα Τερέζα Τζοβάνι σε ένα από τα πολλά ταξίδια της βρέθηκε στη Νάπολη. Εκεί ο ιδιοκτήτης μια ταβέρνας χρειάστηκε να της ετοιμάσει ένα πιάτο που θα προοριζόταν μόνο για εκείνη. Ο πολυμήχανος όπως αποδείχτηκε ταβερνιάρης, αποφάσισε να στολίσει το ζυμάρι του με ντομάτες, βασιλικό και μοτσαρέλα, τα χρώματα των οποίων θυμίζουν τα εκείνα της ιταλικής σημαίας. Η βασίλισσα ενθουσιάστηκε και κάπως έτσι γεννήθηκε η pizza Margherita. Fast Forward μερικά χρόνια μετά και οι Ιταλοί μετανάστες κάνουν γνωστή την πίτσα σ’ όλες τις γωνιές της Γης. Το στρογγυλό ζυμάρι με τα διάφορα «στολίδια» δεν άργησε να γίνει αγαπημένο μέρος της διατροφής και των Ελλήνων. Πόσοι γνωστοί μας άλλωστε, δεν έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο με πίτσα, άντε και μακαρόνια;
Η αναζήτηση όμως, για την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Λίγα είναι τα μέρη που μπορούν να πετύχουν τη σωστή ζύμη ή να δέσουν με τέτοιον τρόπο τα υλικά ώστε να μπορείς να καταλάβεις το καθένα ξεχωριστά, αλλά να παραμένουν ιδανικά παντρεμένα πάνω στο ζυμάρι. Αν βέβαια, μένετε στην Αθήνα ή σκοπεύετε να την επισκεφθείτε, τότε με μια βόλτα μέχρι την Καλλιθέα θα μπορέσετε να γευτείτε πίτσα Margherita όπως εκείνη που έφαγε η βασίλισσα Μαργαρίτα Τερέζα Τζοβάνι τον 17ο αιώνα.
Η Pizzeria L’ Antica Napoli βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους και κάθε μέρα από τον ξυλόφουρνό της βγαίνουν λαχταριστές πίτσες για όλα τα γούστα. Οι συνταγές είναι πάντα αυθεντικές ιταλικές, ενώ οι μυρωδιές και τα αρώματα που αναδύονται στον χώρο, θα σας ταξιδέψουν αμέσως στην Νάπολη μια άλλης εποχής. Στην L’ Antica Napoli το ζυμάρι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο της «αργής ωρίμανσης», ενώ τα υλικά είναι πάντα φρέσκα και κορυφαίας ποιότητας.
Πίτσα Marinara με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και βασιλικό, πίτσα Bufalina dop με σάλτσα ντομάτας, 125γρ. φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο ή μια σαλάτα Caprese με ντοματίνια, 125γρ. βουβαλίσια μοτσαρέλα και ψωμάκι focaccia είναι ιδανικές επιλογές για όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Αν φυσικά προτιμάτε τις πικάντικες γεύσεις η πίτσα Diavoletta με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και πικάντικο σαλάμι, θα γίνει η νέα αγαπημένη σας. Για όσους πάλι αγαπούν τα τυριά, υπάρχει η πίτσα 4 Formaggi με φρέσκια μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, πρόβολα, φλοίδες παρμεζάνας και βασιλικό.
Στο μενού της L’ Antica Napoli όμως, δεν θα βρείτε μόνο πίτσες, αλλά και calzone όπως το Boscaiola με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, μανιτάρια, φρέσκο ιταλικό λουκάνικο και ρόκα ή το Manco li cani με φρέσκια μοτσαρέλα, ντοματίνια, γκοργκοντζόλα, nduja (καυτερό πατέ χοιρινού) και βασιλικό. Φυσικά από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα γλυκό Calzone. Στην L’ Antica Napoli το φτιάχνουν με Nutella και είναι σίγουρο πως θα θέλετε να το ξαναφάτε σύντομα. Και για τους λάτρεις του Tiramisu, εδώ φτιάχνεται με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή.
Η ζύμη στην πιο ναπολιτάνικη pizzeria της πόλης φτιάχνεται χωρίς λιπαρά, από βιολογικό αλεύρι Ιταλίας, ενώ όλα τα υλικά εισάγονται από την γείτονα χώρα. Τον κατάλογο συμπληρώνουν ξεχωριστές ιταλικές μπίρες και ιταλικό κρασί, για να είναι ολοκληρωμένη η εμπειρία. Αν είστε κι εσείς λάτρης της πίτσας, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλλιθέα. Μπορείτε βέβαια, να κάνετε παραγγελία για να έρθουν κατευθείαν σπίτι σας ή ακόμα και στο γραφείο.