Κούβα, ρούμι, Havana Club. Κάπως έτσι πάνε οι συνειρμοί και σε αυτή τη σειρά ανά δύο χρόνια προστίθεται και ένα ακόμη συστατικό: το Havana Club Grand Prix. Τι είναι όμως αυτό; Δεν πρόκειται για έναν απλό διαγωνισμό, αλλά για μία συνάντηση των καλύτερων bartenders- mixologists του κόσμου στην κουβανέζικη πρωτεύουσα και με βάση το Havana Club εντυπωσιάζουν με τα κοκτέιλ τους. Στο τέλος βέβαια προκύπτει ο καλύτερος Cantinero του Havana Club και τα κοκτέιλ που έρχονται για να μείνουν. Γιατί το ρούμι μπορεί να είναι η ιδανική βάση πολλών κοκτέιλ, με διασημότερο και απλούστερο ίσως το Cuba Libre, αλλά πάντα υπάρχει όρεξη για περαιτέρω δημιουργία.
Από τον διαγωνισμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια, δεν απουσιάζουν και οι Έλληνες bartenders. Η ελληνική συμμετοχή δεν είναι ποτέ τυχαία. Φέτος, ο δημοσιογράφος και κριτικός γεύσης Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο πλέον καταξιωμένος mixologist Ben Reed και η Global Brand Ambassador του Havana Club Meimi Sanchez είχαν να επιλέξουν μεταξύ δέκα φιναλίστ για την καλύτερη «ελληνική κοκτέιλ- πρόταση».
Κάπως έτσι, μετά από δέκα live προετοιμασίες κοκτέιλ, το Miramar Agria με Havana Club Selección de Maestros, δύο είδη λικέρ – γιαουρτιού με γεύση καρύδα και σπιτικού falernum-, φρέσκο χυμό από λεμόνι και lime, σταγόνες bitters περγαμόντο και ασπράδι ενός βιολογικού αβγού, θα ταξιδέψει ως την Αβάνα μαζί με τον δημιουργό του, Αλέξανδρο Σουρμπάτη.