Categories: ΓΕΥΣΗ

Η Αθήνα ξέρει από καλό καφέ

Δεν δηλώνω connoisseuse του καφέ,  σίγουρα όμως καταναλώνω πολύ από αυτόν.  Οι καταρτισμένοι στο αντικείμενο, στα αρώματα, τις επιγεύσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε ποικιλίας υπάρχουν και αποτελούν μια διόλου ευκαταφρόνητη κοινότητα της Αθήνας, πλέον βλέπουμε κόσμο να μυρίζει το φλιτζάνι του, να δοκιμάζει διαφορετικές δόσεις εσπρέσο ενώ κάθεται μόνος του σε μια «πρωινή» μπάρα, να συζητάει για οξύτητες, για aeropress, chemex και V60. 

Όσο ακόμα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «καφετέρια», το κριτήριο μας δεν ήταν από ποια εταιρεία προμηθεύεται το εκάστοτε μαγαζί την πρώτη του ύλη, οι χώροι όπου δίναμε ραντεβού ήταν αχανείς και ο καφές δεν υπήρχε στη σφαίρα της γεύσης. Πρόκειται για μία από τις εικόνες της πόλης που άλλαξε άρδην. Τόσο το κέντρο όσο και τα πέριξ καβάλησαν το τρίτο κύμα του καφέ και επένδυσαν σε αυτό, μικρά γουστόζικα μαγαζιά κρύβουν μέσα τους δεξιοτέχνες του είδους . 

Σύμφωνα με μαρτυρία εντός του γραφείου, σε γνωστό καλό καφέ κοντά στη γειτονιά της Popaganda έδωσαν σε ένα από εμάς «μια Βραζιλία» ενώ του είπαν ότι μόλις «εξασκηθεί» θα του δώσουν να δοκιμάσει και «μια Αιθιοπία». Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν θα γινόταν πριν από μερικά χρόνια.  

Ακόμα λοιπόν κι αν δεν γνωρίζετε τα πάντα γύρω από τον καφέ, το σίγουρο είναι πως στην Αθήνα είναι πλέον δύσκολο να την πατήσετε και να πιείτε κάτι πολύ κακό. Είναι τόσες οι ποιοτικές διευθύνσεις αν κινείστε στο κέντρο (κι όχι μόνο) που θα διαπιστώσετε ότι ο καφές έχει αναχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν τρόπο  για να ξυπνήσουμε. 

Κι επειδή ως γνωστόν οι τάσεις ξεκινούν από τις διακλαδώσεις του Συντάγματος και απλώνονται στα πέριξ, ας δούμε μερικά από τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε downtown, καφέ με γνώση, αισθητική, νόστιμες μπουκιές  και γουστόζικα παραφερνάλια, διευθύνσεις που ξέρουν να επιλέγουν ποικιλίες και που δουλεύουν τους κόκκους τους με έναν τρόπο που θα σας φτιάξει τη μέρα. 

Και να θυμάστε: τα νέα καφέ της Αθήνας είναι πραγματικά cool και καθόλου σνομπ. Δεν θα σας κάνουν εκτεταμένη ανάλυση για single origins, φάρμες και υψόμετρα, δεν θα σας κοιτάξουν περίεργα αν ζητήσετε τον καφέ σας με γάλα, άλλωστε, πλέον τα ίδια τα μαγαζιά φροντίζουν να έχουν ποικιλία σε αυτό, προσφέρουν και φυτικά γάλατα για να καλύψουν όλες τις σημερινές διατροφικές ανάγκες. Αν δεν δείξετε από μόνοι σας πραγματικό ενδιαφέρον για τον κόσμο του καφέ, θα αφήσουν την κούπα σας να μιλήσει. Κι αν τελικά μαγευτείτε από την υπεροχή του ποιοτικού καφέ, τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν και ως retailers προκειμένου να τον βάλετε και στο σπίτι σας. 

Γύρω από το Σύνταγμα

Το Third Place (Απόλλωνος 23Β, τηλ:2111824014) θέλει να είναι το «σπίτι έξω από το σπίτι μας», αφού σύμφωνα με τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Ρέι Όλντενμπεργκ, μοιράζουμε τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων -του σπιτιού, του εργασιακού περιβάλλοντος και του μέρους που η απόλαυση μιας εποικοδομητικής συζήτησης με φίλους συνοδεία καφέ και καλής μουσικής ορίζουν τον τρίτο μας χώρο. Η έννοια του «τρίτου χώρου» λοιπόν είναι ταυτισμένη με τα coffee shops και το συγκεκριμένο δουλεύει με specialty και single origin καφέδες από τους Έλληνες roasters Ofellia Coffees, με φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα.  Σε έναν χώρο με αναφορές από το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Σεούλ, το Τόκιο και με μια τσιμεντένια κερκίδα που εκτείνεται σε τρία επίπεδα φέρνοντας το έξω-μέσα,  θα απολαύσετε flat white, drip coffee ζεστής εκχύλισης και coffee tonic, σωστό caffè latte. 

Σε ένα κτίριο που έχει πάνω από 180 χρόνια ζωή,  στo Dope Roasting Co. (Βύσσης 25, τηλ: 2103215209)ο καφές  ψήνεται εκεί από τον Αντώνη Τζαρουκιάν που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του όντας καφεκόπτης πέμπτης γενιάς – ο αρμένικης καταγωγής παππούς του ασχολήθηκε με τον καφέ το 1908. Προσφέρει ποικιλίες από την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Ινδία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα.  Διαθέτει το δικό του μικρό αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών, συνταγές που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τον κορυφαίο αρτοποιό Kamel Saci. 

Third Place

Dope Roasting Co.

Το ANÄNA Coffee & Food (Πραξιτέλους 33, τηλ:2111151788) είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο hip καφέ της πόλης, αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης για τους φλανέρ και τους λάτρεις του ψαγμένου καφέ. Βγάζει τα τραπέζια του στο αίθριο μιας πολυκατοικία- εξαιρετικό δείγμα της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής και του ριζοσπαστικού μοντερνιστικού κινήματος, έχει μια άποψη για το μίνιμαλ design που ξεχωρίζει, είναι ένας χώρος αφιερωμένος στον true specialty καφέ κι επιλέγει blends με ιδιαίτερο αποτέλεσμα, με στοιχεία όπως το βερίκοκο, το πικραμύγδαλο, το σύκο, η καραμέλα. Κάθε ποικιλία του προορίζεται για συγκεκριμένο είδος καφέ ενώ όλες καβουρδίζονται εκεί. Τα vegan γλυκά του είναι must-eat, όπως το banana bread και τα  brownies που είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν. Λίγο πιο πέρα, στο Peek A Bloom (Λέκκα 14, τηλ: 2103219000) μπορείτε να ξεκινήσετε με κορυφαίο καφέ και να καταλήξετε με ένα άψογο cocktail, αφού η ομάδα του ειδικεύεται και στα δύο. 

Στο Δυο Γουλιές και Δυο Μπουκιές (Δραγατσανίου 8, τηλ. 2103473444) δεν χρησιμοποιούν τις ποικιλίες τους όταν ξεπερνούν την εικοστή μέρα ψησίματος, δε φορούν πάνω τους αρώματα και καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε μέσα στον χώρο του αρωματικά μαντηλάκια. Οι δημιουργοί του ήταν από τους πρώτους που εξήγησαν σε όσους εργαζόμαστε στο κέντρο ότι δεν είναι ιδιότροποι αλλά ο καφές είναι ζωντανός, «είναι σαν το κρασί και οφείλουμε να του φερόμαστε ανάλογα», όπως λένε. Το ποτήρι σας θα είναι εξαιρετικό ενώ θα βρείτε και προσεγμένα χειροποίητα σνακ για να το συνοδεύσετε. 

ANÄNA Coffee & Food

 Μόνο για take-away, το Crop (Φωκίωνος 8) έφτασε πρόσφατα στην Αθήνα με δύναμη από το Ηράκλειο της Κρήτης, δημιουργήθηκε από μια ομάδα που φημίζεται για τη δουλειά που κάνει στον χώρο και το καβούρδισμα του ποιοτικού καφέ. Αναζητά σοδειές ωμού specialty καφέ τις οποίες αλλάζει τρεις με τέσσερις τον χρόνο και στο μικρό στενό του Συντάγματος θα βρείτε καθημερινά  δύο διαφορετικές «ταυτότητες» γεύσης. Αν προτιμάτε καφέ φίλτρου, στο Crop τον φτιάχνουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους (batch, cold και hand brew). 

Σταθερή αξία για καφέ στο χέρι στο κέντρο είναι το Kaya (Βουλής 7,  2130284305) ένα πραγματικό espresso bar που ανανεώνει τον καφέ του κάθε βδομάδα, δουλεύει με ποικιλίες από την Κεντρική Αμερική, την Αφρική, την Ινδονησία, την Ινδία, την Παπούα Νέα Γουινέα ενώ παράλληλα συνεργάζεται με καφεκόπτες απ’ όλη την Ελλάδα. 

Δυο Γουλιές και Δυο Μπουκιές

Kaya

Στην πηγή του ανώτερου καφέ

Στην περιοχή μεταξύ Ομόνοιας-Εξαρχείων και Κολωνακίου, στους δρόμους δηλαδή με τα περισσότερα γραφεία του κέντρου, εκείνοι που προμηθεύουν με specialty καφέ τα νέα ποιοτικά καφέ της πόλης έχουν τα δικά τους coffee shops κι αυτά είναι τα Taf coffee (Εμμανουήλ Μπενάκη 7, 2103800014),  Mr. Bean coffee brewers (Εμμανουήλ Μπενάκη 20, τηλ: 2100381 0899), Samba Coffee Roasters ( Σόλωνος 36, τηλ: 2103637283) και Redd (Καψάλη 8, Coffee. Τηλ: 2169002141).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή την πλευρά του κέντρου θα βρείτε το Foyer espresso bar (Πανεπιστημίου 46, τηλ: 2103800047)που το ψάχνει πολύ και φιλοξενεί κορυφαία ευρωπαϊκά micro-roasteries, το Μόντακιου (Σταδίου 30, τηλ: 2103316500) που εκτός από να προσφέρει πεντανόστιμα σάντουιτς ξέρει κι από καλό καφέ, το νεο-καφεκοπτείο Kaldi (Ιπποκράτους 164, 2155016950) και το ολοκαίνουριο Βayard cafe bar (Πλ. Ζωοδόχου Πηγής 134, τηλ: 2121062743) -που μαζί με τον ωραίο καφέ φέρνει και πιο κοντά στο κέντρο τα όσα ωραία ζυμώνει το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια. 

Λίγο πιο έξω από το κέντρο*

To Naif του Νέου Κόσμου βγάζει τραπέζια σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο, σε μια ακόμα ανεξερεύνητη γειτονιά χωρίς πιάτσες, σκεφτείτε ότι δεξιά και απέναντί του στέκεται το επιβλητικό κτίριο -τοπόσημο πλέον- της Στέγης. Πρόκειται για έναν all day χώρο που φτιάχνει λίγα πράγματα αλλά τα κάνει όλα πολύ καλά, μετρημένα και προσεγμένα.  Διαθέτει πάντα ένα ευκολόπιοτο χαρμάνι κι έναν single origin καφέ για τους πιο απαιτητικούς από το Mr. Bean coffee brewers, θα βρείτε και πολύ ωραίες προτάσεις για φαγητό, ελαφριά bowls και πίτσα που προσεγγίζει το ναπολιτάνικο στυλ. 

Στο Κουκάκι, το Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36) είναι πράγματι ένα «μπαρ για πρωινούς τύπους» με άποψη, ποιοτικό καφέ και φρεσκοφουρνισμένες προτάσεις που αλλάζουν καθημερινά. Στο υπόγειο του θα βρείτε το showroom του fashion brand ΜΕ ΤΗΕΝ που από το 2014 παρουσιάζει συλλογές για εναλλακτικό streetwear, ενώ όσο περιμένετε τον καφέ σας μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους διεθνείς τίτλους και τις εκδόσεις που θα βρείτε στις ξύλινες μπάρες του. 

Naif

Morning Bar

Αν ψάχνετε για καφέ στο χέρι στην περιοχή του Παγκρατίου, κατευθυνθείτε στο o.κokkos (Σπύρου Μερκούρη 25, τηλ: 2107236758. Μετά την επιτυχημένη της πορεία στο Θησείο, η ομάδα του Underdog έστησε κι ένα δεύτερο σπίτι στο Παγκράτι. Το The Rabbit Punch (Ευφράνορος 40, τηλ: 2107567840) δουλεύει τους πιο εύγευστους καφέδες από φάρμες που η πολυβραβευμένη ομάδα του έχει επισκεφθεί, ποικιλίες που ψήνονται μόνο από το The Underdog Roasters. Κι επειδή ξέρει από ποτά, παραγγείλτε ένα cocktail με εκλεκτό καφέ, όπως ένα coffee negroni ή μια sundried margarita. 

The Rabbit Punch

Στην Κυψέλη, το πρόσφατα αφιχθέν Kick (Σποράδων 26) είναι ένα ένα shop in a shop, ένα hub που θέλει να συνεργαστεί με τις γκαλερί της περιοχής, να φιλοξενήσει όσους δημιουργικούς αναζητούν χώρο για τις ιδέες τους, να γίνει το νέο μας «γραφείο», να συγκεντρώσει όσα ωραία γίνονται στην Αθήνα. Και μέσα σε όλα αυτά προσφέρει american cookies του Δημήτρη Βάτη ή Cookie Dude, vegan γλυκά από την Eri Bakes Vegan και φυσικά, καλό καφέ. 

Στα Ιλίσια, πάνω στην Πλατεία Βραζιλίας, το LOT51  (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή-εναλλακτικά στέκια για brunch, είναι στολισμένο με neon γεωμετρικά σχήματα που κρέμονται από το ταβάνι, ενώ η κουλτούρα του σερφ μπλέκεται με αυτή του καφέ. Όπως λένε οι δημιουργοί του «δεν χρειάζεται να έχεις τις γνώσεις γύρω από τον καφέ, ένα καλό ρόφημα μπορείς να το καταλάβεις και να το απολαύσεις». Κι έχουν δίκιο.

Kick

LOT51

*Εκτός από το Naif και το The Rabbit Punch, τα παραπάνω μαγαζιά προμηθεύονται τον καφέ τους από την Area 51 Coffee Roasters. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.