Η μικρή Τοσκάνη βρίσκεται στην Κρήτη

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη λέξη αγρόκτημα, αυτομάτως μας έρχονται εικόνες από παλιά μεγάλα πέτρινα σπίτια μέσα σε πράσινους κάμπους.

Όταν είδα για πρώτη φορά την Agreco Farm, σκέφτηκα ότι βρίσκομαι στο αγρόκτημα που πάντα ήθελα να έχω, σαν αυτά που έβλεπα μικρή στα παραμύθια. Σε μια τεράστια έκταση 40 στρεμμάτων στον Αδελιανό Κάμπο του Ρεθύμνου, μέσα σε δέντρα και αμπελώνες που ξεχύνονται στην πλαγιά μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, ξεπροβάλλουν τα πανέμορφα πέτρινα κτίσματα που αλλάζουν αποχρώσεις ανάλογα με το ταξίδι του ήλιου μέσα στη μέρα.

Το ιστορικό τρακτέρ που βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο δίνει το στίγμα της αγροτικής ζωής και η βόλτα ξεκινάει με μια μικρή δόση τρέλας αφού δύσκολα θα αντισταθείτε να μη σκαρφαλώσετε επάνω στη θέση του οδηγού. Περπατώντας μέσα στη φύση θα δείτε μια πλακόστρωτη πλατεία με τα μαγαζάκια της τριγύρω, το καφενείο (ανοιχτό καθημερινά 11:00-20:00), το Παντοπωλείο, το εργαστήρι-γκαλερί ζωγραφικής με έργα του ζωγράφου Αλέξανδρου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα σας υποδεχθεί χαμογελαστός και με πουκάμισο λερωμένο από μπογιές, την ταβέρνα, σαν την πλατεία δηλαδή ενός μικρού χωριού.

Σε ένα από τα σπιτάκια υπάρχουν ακόμα μέσα όλα τα παραδοσιακά τσουκάλια, ο αργαλειός, τα υφαντά, όλα αυτά που μας θυμίζουν την αγνότητα της ζωής. 

Πιο πέρα το ελαιοτριβείο, το πατητήρι των σταφυλιών, μια λιμνούλα, μελίσσια, κατσίκες, τράγοι, ελάφια, κότες και στο τέλος ένα δροσερό κελάρι με κρασιά για να δοκιμάσετε τις ποικιλίες με τη συνοδεία των μοναδικών κρητικών τυριών. 

Στη δική μας βόλτα, η Μαρία που μας ξενάγησε μας διηγήθηκε ιστορίες καθώς μας έδειχνε τα ρακοκάζανα και το παλιό ελαιοτριβείο. Κρατώντας έναν ασκό από δέρμα κατσίκας, μας εξήγησε ότι το λάδι δεν είναι νηστίσιμο επειδή παλιά το μετέφεραν μέσα σε αυτά και κάπως έτσι μάθαμε και την προέλευση της ονομασίας Καθαρά Δευτέρα. Ήταν η μέρα που οι νοικοκυρές έτριβαν σχολαστικά τα τσουκάλια και τα σκεύη τους για να τα καθαρίσουν εντελώς από κάθε ζωικό υπόλειμμα, έτοιμα να υποδεχθούν την περίοδο της νηστείας.

Σε αυτή τη μεγάλη φάρμα, την οποία διατηρεί ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης για την Grecotel, καλλιεργείται η παραδοσιακή βιολογική γεωργία και παράγονται προϊόντα που μπορείτε να βρείτε και στο πέτρινο Παντοπωλείο, σε επιλεγμένα καταστήματα αλλά και σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Μη φύγετε από την Κρήτη χωρίς τα παραδοσιακά Κρητικά γλυκά της φάρμας. Ξεροτήγανα, λυχναράκια, σιροπιαστά, όλα λαχταριστά που υπάρχουν και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (σε περίπτωση που μέχρι να φτάσετε εκεί έχετε ήδη φάει αυτά που αγοράσατε από τη φάρμα και δεν έχετε να φιλέψετε τους φίλους σας στον τόπο σας).  

Στο Παντοπωλείο θα χαζέψετε και δεν θα ξέρετε τι να πρωτοπάρετε. Σαπούνια, αιθέρια έλαια, τυροκομικά, γαλακτοκομικά, βότανα και μυρωδικά, πίκλες, μαρμελάδες, ελιές, παξιμάδια, κουλούρια, τσικουδιές, κρασιά, λικέρ, διάφορες ποικιλίες ελαιόλαδου (όλα με εξαιρετικό design και σήμα έναν υπέροχο γαϊδουράκο), μέλι, σφουγγάρια, αναμνηστικά, ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Στη βεράντα του Παντοπωλείου θα δείτε το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα. Απολαμβάνοντας τη θέα σε ένα από τα παλιά τραπεζάκια καφενείου, θα σας λούσουν τα χρώματα του δειλινού καθώς ο ήλιος θα χάνεται μέσα στη θάλασσα, πίσω από τους αμπελώνες.

Και όταν θα δείτε το πρώτο αστέρι να φωτίζεται, τον Αυγερινό ή Αποσπερίτη όπως ονομάζεται ο πλανήτης Αφροδίτη, μπορείτε να απολαύσετε στην Ταβέρνα ένα δείπνο με όλα τα βιολογικά προϊόντα της φάρμας. Λαχανικά, λάδι, ελιές, ψωμί και παξιμάδια, τυριά, αλοιφές, γεμιστά, ντολμαδάκια, ζυμαρικά, κατσικάκι και ένα σωρό άλλα πεντανόστιμα που θα έρχονται στο τραπέζι καθώς θα δοκιμάζετε τα γλυκόπιοτα κρασιά. 

Όποιος το επιθυμεί μπορεί να γίνει αγρότης για μία μέρα, αρκεί να κλείσει από πριν τη θέση του. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 11:00 έως τις 15:30. Σε αυτή τη βόλτα μπορείτε να μαζέψετε αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια, να ζυμώσετε και να ψήσετε ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, να μαζέψετε τα λαχανικά που θα φάτε μετά, να φτιάξετε γεμιστά, να δείτε το πατητήρι των σταφυλιών αλλά και να απολαύσετε κρασιά από το μεγάλο κελάρι, να μαζέψετε αυγά από τις κότες, να φτιάξετε τυρόπιτες, ακόμα και να αρμέξετε τις κατσίκες. Μάλιστα υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για παιδιά

Μια ακόμα βόλτα, διάρκειας 50 λεπτών, πραγματοποιείται κάθε απόγευμα στις 18:30 και εκεί έχετε την ευκαιρία να δείτε ολόκληρη τη φάρμα μαζί με ξεναγό που θα σας τα εξηγεί όλα. Η επίσκεψη στην Agreco Farm είναι μια εμπειρία από αυτές που θα σε κάνουν να γνωρίσεις πραγματικά τις παραδόσεις ενός τόπου, να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα τουριστικά στέκια ενός νησιού και να την αναπολείς με νοσταλγία, όσα χρόνια και αν περάσουν. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά