Categories: ΓΕΥΣΗ

Πώς Ψήθηκα να Ψήνω κι Έγινα η Ψυχή του BBQ…

Στην παρέα μου, στον στενό κύκλο που λεμε κι όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο πολύ η οικογένειά μας, υπάρχουν αρκετά ταλαντούχοι άνθρωποι. Αυτό που λέμε καλοί (ή ακόμα κι επιτυχημένοι) σε αυτό που κάνουν. Είναι εξαιρετικοί στο να ξενυχτάνε, θεωρούν τις μπάρες ως τον φυσικό τους χώρο, έχουν απολαυστικές αναλαμπές χιούμορ, αλλά εκεί πραγματικά που δεν παίζονται είναι στη συζήτηση. Μπορούν να μιλήσουν για τα πάντα, να αναπτύξουν θεωρίες ακόμα και για θέματα που δε γνωρίζουν, και είναι κάθε στιγμή έτοιμοι να στήσουν έναν καλό καβγά -στα λόγια πάντα- χωρίς να υποχωρήσουν ούτε εκατοστό από τις θέσεις τους. 

Φυσικά, τους αρέσει να τρώνε κιόλας. Καλά και πολύ. Κι όπως συνήθως συμβαίνει στις παρέες με τη ροπή στη θεωρία, δεν υπάρχει πλεόνασμα χειρωνακτικής προσφοράς. Κοινώς, λατρεύουν το bbq, έχουν πολλές απόψεις για το πώς πρέπει να γίνεται, μπορούν να επιχειρηματολογούν με τις ώρες για το ποια Hellmann’s sauce πάει με κάθε τύπο κρέατος (ή λαχανικού), είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βάλουν το πρώτο λαχταριστό κομμάτι στην ψησταριά. Όμως, σιγά σιγά η προσοχή τους διασπάται (συνήθως με την έλευση των ορεκτικών) και το ενδιαφέρον τους για το λειτούργημα του ψησίματος ατονεί.

Εκεί είδα το κενό. Σε μια κατ’ εξοχήν εφαρμογή του ερωτήματος «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;» κάλυψα (ή εκμεταλλεύτηκα) την ανάγκη κι έγινα κάτι που μάλλον ποτέ δε φανταζόμουν: ο ψήστης της παρέας. Όχι, γιατί αν με πετάξεις στη ζούγκλα θα ανάψω φωτιά με ένα κλαδάκι και δύο βότσαλα (που σιγά μην υπάρχουν στη ζούγκλα). Ούτε γιατί έχω ενσωματωμένο το ένζυμο που ενεργοποιείται όταν η θράκα είναι στη σωστή θερμοκρασία. Ανέπτυξα αυτό που λέμε αντοχή, κι όταν οι άλλοι έχουν κάτσει στο τραπέζι, εγώ ιδρωμένος (και με την σκέψη στο κατοπινό χειροκρότημα) λέω να μου φέρουν την επόμενη πιατέλα για να ακουμπήσω στα κάρβουνα…

 

Μερικοί στοιχειώδεις κανόνες σε αυτόν τον μοναχικό δρόμο…

– Μικρές ποσότητες και ψήσιμο σε δόσεις. Όχι όλα τα λουκάνικα ή όλα τα παϊδάκια κοτόπουλο από την αρχή. Θα έχει φτάσει η ώρα για τις αργεντίνικες τις μοσχαρίσιες και θα συζητάνε όλοι χορτάτοι για το γλυκό.

– Όχι πολλές μαρινάδες. Η Hellmann’s BBQ sauce θα δώσει την έξτρα σπιρτάδα μετά το ψήσιμο, η μουστάρδα ή η μαγιονέζα Hellmann’s επίσης. Μην σπαταλάτε rib eye φιλέτα ή ζουμερές χορινές λαιμού με βουτιές σε αμφιλεγόμενα μείγματα. Μαρινάρετε το κοτόπουλο, άντε και τις παντσέτες… (εκτός αν θέλετε να παίξετε τεξανή μπάλα με pοrk ribs ή brisket – αλλά αν είστε τέτοιοι παίκτες, τι να σας πουν τα ταπεινά τούτα tips;)

– Δεν βρίσκω κανένα λόγο να αλοίφετε με λάδι αυτά που θα βάλετε πάνω στην ψησταριά.

– Μπορείτε να πείσετε τον vegan της παρέας ότι η ψησταριά είναι σαν το Airbnb. Πριν κάνουν check in τα μανιτάρια πλευρώτους, την είχε νοικιάσει μια υπέροχη μπριζολίτσα. Γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα (…τα μανιτάρια).

– Τι να κάνουμε τώρα; Ακόμα και οι δύσπιστοι πρέπει να πειστούν ότι το μοσχάρι θα είναι στη χειρότερη μέτρια ψημένο και όχι «well done κάρβουνο». Αν δε βοηθήσουν ατάκες όπως «δεν είναι αίμα, είναι χυμός», πείτε τους ότι το να το τρώνε «καλοψημένο» είναι σαν να πηγαίνουν σήμερα στο κομμωτήριο και να ζητανε περμανάντ.

– Εσείς κάνετε τη δουλειά σας, αλλά και κάποιος άλλος πρέπει να κάνει τη δική του. Πατάτες τηγανητές. Πολλές. Με κέτσαπ Hellmann’s.

– Αν υπάρχουν αρνίσια παϊδάκια, ας είναι ψιλοκομμένα. Κι ας μπουν στο τέλος.

– Επιτρέπεται στους άλλους να τρώνε κατευθείαν από την ψησταριά. Αφού έχουν πάρει την άδεια του ψήστη. 

– Για εκείνον που φροντίζει να σας γεμίζει το ποτήρι, κρατάτε το καλύτερο κομμάτι. Μαζί με την αγάπη σας. 

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω, δε θα σας καλέσουν ποτέ στο Chef’s Table ή δε θα δώσετε ποτέ κάποια διάλεξη με αυτό το αντικείμενο. Θα έχετε γίνει όμως η ψυχή του πάρτι, στην περίπτωσή μας του BBQ.

Τσικνοπέμπτη έρχεται, λοιπόν, μην το φοβηθείτε. Καλέστε τους φίλους σας για #fearlessgrilling και κερδίστε όλα τα  απαραίτητα για το τραπέζι σας από τη Hellmann’s ανεβάζοντας φωτογραφία στο Instagram όπου θα τους έχετε κάνει mention. Κι όταν λέμε όλα τα απαραίτητα, εννοούμε προϊόντα BBQ sauces Hellmann’s, γάντια ψησίματος, ποδιά, λαβίδα, κάρβουνα και μια ψηστιέρα

Τελευταίο, αλλά πολύ βασικό. Όσοι κερδίσετε, θα φάτε, θα πιείτε, θα χορτάσετε και θα το ευχαριστηθείτε. Διπλά. Γιατί δε θα χρειαστεί να καθαρίσετε, θα το αναλάβει η Hellmann’s…

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος