Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Φτιάχνοντας μπριάμ μέρα μεσημέρι στο πεζοδρόμιο της Αθηνάς

Οι δίδυμοι αδερφοί Λιάκου του Base Grill, επί το έργον.

Πόσα -κομματάκι βαρετά- συνέδρια και ομιλίες έχουν γίνει κατά καιρούς για την υγιεινή διατροφή, τη μεσογειακή διατροφή, διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε βιολογικά προϊόντα και γενικά διατροφή σε όλες της τις εκφάνσεις, αλλά για φαγητό λέγαμε και φαγητό δεν είδαμε; Πόσες φορές όμως έχει τύχει να περπατάμε σε έναν κεντρικό δρόμο και να πέφτουμε πάνω σε μια διαδραστική ενημέρωση που σου προσφέρει επιτόπου τη βιώσιμη τροφή στην πόλη, στην οποία στοχεύει, στο πιάτο; Τσουκάλια, τηγάνια και σχάρες άναψαν χτες το πρωί απέναντι από την Βαρβάκειο αγορά και οι περαστικοί της οδού Αθηνάς, αψήφησαν τον ήλιο που βαρούσε ντάλα και περίμεναν την σειρά τους για να δοκιμάσουν γνώριμα μεσογειακά πιάτα όπως ένα πλούσιο μπριάμ με μπόλικα ζαρζαβατικά αλλά και άγνωστες παραδοσιακές γεύσεις από το Αφγανιστάν που μπλέκουν με ένα δικό τους γευστικό τρόπο το ρύζι, τον κιμά, τις σταφίδες, το φιστίκι και το κρεμμύδι. Σε έναν από τους πιο πολυσυλλεκτικούς δρόμους της Αθήνας, το φαγητό ξέφυγε από γκουρμέ και μη κριτήρια βοηθώντας ανθρώπους να πειραματιστούν με τον ουρανίσκο τους και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για το πως μπορούν να έχουν στην κουζίνα τους καλής ποιότητας προϊόντα που εξασφαλίζουν παροντικά ένα λουκούλειο γεύμα και μελλοντικά υγεία και μακροζωία.

Το URBACT II υλοποιείται από το Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του, που σε συνεργασία με το Δήμο Κορυδαλλού και την Περιφέρεια Αττικής αποφάσισαν να κάνουν την πρωτεύουσα μια μητρόπολη των γεύσεων βάζοντας ποδιές στους Κλεομένη Ζουρνατζή, Νίκο Καραθάνο, Περικλή Κοσκινά, Βαγγέλη και Σπύρο Λιάκο καθώς και στην Κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων που προσέφεραν με περίσσιο καμάρι τα γεμάτα χάρτινα πιάτα τους παρέα με τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών. Στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι να βελτιώσουν τη γνώση των κατοίκων γύρω από τη διατροφική τους παράδοση και να τους ενημερώσουν για το πως μπορούν να έχουν φρέσκα, τοπικά και εποχιακά προϊόντα στο πιάτο τους παρότι μένουν στο άστυ και δεν έχουν πρόσβαση σε ένα δικό τους μποστάνι. Ο Σπύρος Λιάκος του Βase grill εξηγεί γιατί ενίσχυσε την προσπάθεια αυτή που στήθηκε στον χώρο ΣυνΑθηνά, με αφορμή τη διακήρυξη για τη Διεθνή ημέρα των αγορών. «Υποστηρίζω οποιαδήποτε τέτοιου είδους προσπάθεια που θα μάθει στον κόσμο πως να τρώει αληθινά φαγητά και πως να ξέρει πως είναι μια αληθινή ντομάτα. Δεν μου αρέσει η λέξη βιολογικά, αλλά τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα είναι προσεκτικά επιλεγμένα από παραγωγούς του Μαραθώνα και της Ραφήνας και το κρέας δόθηκε από την Βαρβάκειο. Δεν ξέρω αν οι Έλληνες ξέρουν να τρώνε, αλλά έχω την εντύπωση πως θέλουν πολύ να μάθουν».

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Νίκος Καραθάνος.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη