Σε λίγες μέρες, το Σαββατοκύριακο 7&8 Μαρτίου, θα γίνει στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας το πρώτο «Food Call Μarket». Μιλήσαμε με τη Μανώλια Κίτσου και την Αγγελική Καραχάλιου, εμπνεύστριες της νέας αυτής γευστικής κοινότητας της Αθήνας, για να μας εξηγήσουν τους στόχους και τις προθέσεις του εγχειρήματός τους.
Food Call Market: Μια αγορά ειδών διατροφής. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτή την πρωτοβουλία; Είμαστε φίλες πολλά χρόνια, βγαίνουμε μαζί, μας αρέσει το φαγητό, ψάχνουμε συνέχεια καινούρια μέρη. Μόλις πέσει στην αντίληψή μας ένα καινούριο μαγαζί, ένα μπαρ με πρωτότυπα κοκτέιλ, ένα εστιατόριο, μία ταβέρνα με παραδοσιακές ή λίγο «πειραγμένες» γεύσεις, ένα ζαχαροπλαστείο με μια σπεσιαλιτέ σε μπισκότα ας πούμε, τρέχουμε να δοκιμάσουμε. Αυτή μας η αγάπη και περιέργεια, μας έκανε να σκεφτούμε πιο δημιουργικά. Σκεφτήκαμε τι καλά θα ήταν να υπήρχε ένας χώρος που θα τα συνδυάζει όλα αυτά χωρίς να χάνεται η αίσθηση της διασκέδασης για τον επισκέπτη. Να μην είναι ένα μέρος που ο άλλος πάει απλά να αγοράσει ένα προϊόν, αλλά να γνωρίσει τον παραγωγό του προϊόντος, να συναναστραφεί μαζί του, να μάθει καινούρια πράγματα και ποιό είναι το ιδιαίτερο που πρεσβεύει, να δοκιμάσει. Έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτή την ιδέα και φτιάξαμε ένα market που θα αφορά σχεδόν ότι τρώγεται και πίνεται.
Και ποιους καλείτε να συμμετάσχουν στην παρέα σας; Καλούμε παραγωγούς από την Αθήνα και από ολόκληρη την Ελλάδα, μικρές επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, οργανισμούς που ασχολούνται με το εναλλακτικό εμπόριο, μάγειρες, ζαχαροπλάστες, food bloggers αλλά και νοικοκυρές, ερασιτέχνες και οποιονδήποτε έχει ταλέντο στη μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική και θέλει να διαθέσει τα προϊόντα του στον κόσμο.
Κάθε πότε θα γίνεται το Food Call Market; Πως μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή; Το Food Call Market θα γίνεται μια φόρα τον μήνα στο κέντρο της Αθήνας. Για το πού και πότε ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται από το site μας και την σελίδα μας στο Facebook. Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή ή να μάθει περισσότερα για μας το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει μέσω email ή τηλεφώνου, να μας μιλήσει για τη δουλειά του και τα προϊόντα του και εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει να συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής.
Πώς επιλέξατε το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για το πρώτο σας event; Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας είναι ένας εξαιρετικός χώρος με όλες τις υποδομές που χρειαζόμαστε για να στηθεί η πρώτη αγορά του Food Call. Συγχρόνως, το ότι σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο του εγχειρήματος μας που δεν είναι άλλο από τις ελληνικές γεύσεις και τάσεις, μας ώθησε στο να το κάνουμε αυτή την επιλογή. Συνεργαζόμαστε άψογα με τον Κωνσταντίνο που είναι ο επικεφαλής του χώρου και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και εμάς ως αγορά και το Μουσείο Γαστρονομίας που είναι επίσης καινούρια προσπάθεια στην Αθήνα.
Παράλληλα με την αγορά θα συμβαίνουν και άλλες δράσεις, από τι βλέπουμε. Ποιες θα είναι αυτές; Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου θα συμβαίνει οτιδήποτε ο καθένας μας σκέφτεται πως έχει σχέση με το φαγητό, το γλυκό και το ποτό. Έτσι μερικές από τις δράσεις που ετοιμάζουμε έχουν να κάνουν με food bloggers που θα παρουσιάζουν live συνταγές βασισμένες στα προϊόντα των παραγωγών που θα συμμετέχουν στην αγορά, διαλέξεις διατροφολόγων για ζητήματα που αφορούν όλους μας, dj sets κ.λπ. Για παράδειγμα στο πρώτο Food Call Market, οι foodbloggers Εύα Μονοχάρη (Funky Cook) και Αθηνά Πάνου (Sugar Buzz) θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες συνταγές τους εμπνευσμένες απο τα προϊόντα των συμμετεχόντων, ενώ σχεδιάζουμε να κάνουμε και ένα πάρτυ καθώς η μουσική και η διασκέδαση είναι μέρος της ζωής μας. Ακόμα, ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τη Wise Greece, όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων της οποίας, σε συνεργασία με το «Food Call Μarket», θα διατεθούν υπό τη μορφή τροφίμων σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα, προς ενίσχυση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
Τι καινούργιο θεωρείτε ότι έχετε/ θέλετε να προσφέρετε στο χώρο της γαστρονομίας στην Αθήνα; Πιστεύουμε ότι όλα αυτά που συνδυάζει το Food Call Market είναι κάτι νέο για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα μέρος από αυτό που έχουμε ως ιδέα είναι κάτι που υπάρχει στο εξωτερικό, το έχουμε δει, το ζηλεύαμε και θα το μεταφέρουμε και στο δικό μας market. Αυτό που οραματιζόμαστε και θέλουμε σταδιακά να πετύχουμε είναι ένα φεστιβάλ γεύσης όπου ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα ο καθένας μαζί με την παρέα του θα μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τον παραγωγό, να δει τα προϊόντα του, να τα δοκιμάσει και αν του αρέσει κάτι να το αγοράσει πέρα από τo κλειστό πλαίσιο μιας επαγγελματικής έκθεσης. Παράλληλα θα μπορεί να βλέπει από κοντά αγαπημένους σεφ και food bloggers να μαγειρεύουν, να ενημερώνεται από διαλέξεις διατροφολόγων και να διασκεδάζει με φίλους ακούγοντας ωραίες μουσικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νόστιμη μηνιαία συνήθεια στο ελληνικό κοινό που ούτως ή άλλως βλέπει το φαγητό ως διασκέδαση.
FoodCall Μarket #1
7 & 8 Μαρτίου 2015, Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Αγ.Δημητρίου 13, τ.κ. 105 61, Ψυρρή, Αθήνα