Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Ένα Κυριακάτικο μαμαδίστικο τραπέζι στο Ρομάντσο για καλό σκοπό

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που το γρήγορο φαγητό έχει αναχθεί σε επιστήμη για να εξυπηρετεί τους ρυθμούς των κατοίκων της, καθημερινά δοκιμάζουμε πιάτα που σίγουρα η μαμά μας δεν θα είχε στο μενού της. Και είναι ωραίο τη Δευτέρα να τρως ταντούρι και την Τετάρτη πέστο, και να υποκύπτεις σε ένα καυτό σουφλέ σοκολάτας το Σάββατο. Αλλά την Κυριακή; Την Κυριακή δεν θες να πάρεις το χρόνο σου και να την αφιερώσεις σε κάτι που θα σε μεταφέρει, όχι στην Κίνα ή στην Ταιλάνδη, αλλά σπίτι; Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν έξι food bloggers και την περασμένη Κυριακή, μαζί με τη Maggi, έστησαν στο Ρομάντσο ένα Κυριακάτικο τραπέζι που μύριζε μαμά, για καλό σκοπό. 

Φτάνοντας λίγο νωρίτερα, με υποδέχθηκαν μυρωδιές νοσταλγικές και ένα χαρούμενο βουητό. Μια μεγάλη ομάδα από food bloggers έτρεχε στο χώρο, φέρνοντας τάπερ, στήνοντας κατσαρόλες και στοιβάζοντας τα κυπελλάκια ρυζόγαλο που τόσο ανυπομονούσα να δοκιμάσω. Κάνοντας ένα γύρο, διαπίστωσα ότι τα φαγητά που ετοίμασε το Food for Good για σήμερα ήταν όσο πιο κυριακάτικα γίνεται. Παστίτσιο, σουτζουκάκια, χορτόπιτα, και ρολό κιμά, φαγητό μιας άλλης γενιάς όπως μου είπαν με χιούμορ τα κορίτσια. Με πέντε ευρώ λοιπόν για καλό σκοπό γεμίζεις το πιάτο σου με γεύσεις και αναμνήσεις. Τι καλύτερο; Τις λεπτομέρειες για τη δράση τις έμαθα μετά το φαγητό, από τις food bloggers Έλενα και Έυα, των elenaiscooking και funkycook. 

Πως ξεκίνησε το Food for Good; Έλενα: Βασικά ήτανε ιδέα της Εύας, το συζητήσαμε, είδαμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε όλο αυτό το πράγμα όσον αφορά τους χώρους, το κονσεπτ και τα λοιπά, και ξεκινήσαμε πέρσι το Δεκέμβρη, πάλι στο Ρομάντσο, το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά και αυτή είναι η έβδομη δράση. 

Γίνεται για διαφορετικό σκοπό κάθε φορά; Εύα: Ναι είναι για διαφορετικό σκοπό, ψάχνουμε και βρίσκουμε ενώσεις, οργανισμούς, συνδέσμους όπως είναι ο ΣΚΕΠ, οι οποίοι είναι μη κυβερνητικοί, και παρουσιάζουν έργο, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό. 

Το σημερινό κόνσεπτ πιο είναι; Εύα: Επειδή κάθε φορά συνεργαζόμαστε με κάποια εταιρία, γιατί όπως καταλαβαίνεις, για να μπορέσει να σταθεί όλο αυτό το πράγμα με  όλα αυτά τα υλικά, πρέπει να υπάρχει κάποιος χορηγός, και κάποια σύνδεση με τη δράση. Σήμερα είναι η Maggi χορηγός, και κάνουμε το Κυριακάτικο τραπέζι, και είναι μάλιστα η πρώτη φορά που κάνουμε Κυριακή Food for Good, κανονικά είναι μόνο Σάββατο. Τα φαγητά είναι κλασσικά κυριακάτικα, που κάνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, που όλοι τα τρώμε και τα αγαπάμε, γιουβέτσι, σουτζουκάκια, πίτες, παστίτσιο, τα παραδοσιακά κυριακάτικα της ελληνικής οικογένειας. 

Οι food bloggers Μάριον, Μαρία και Ξανθή.

Ποια είναι η διαδικασία;  Εύα: Η επιλογή των φαγητών γίνεται μέσα από την ομάδα, δεν είναι δύσκολο άλλωστε αυτό εφόσον είμαστε όλες food bloggers. Και επειδή δεν γίνεται να ετοιμάσει ένας μόνο άνθρωπος 500 μερίδες φαγητού, χωριζόμαστε σε ομάδες και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να μαγειρέψει ένα φαγητό ή γλυκό, ανάλογα το κονσεπτ. Την προηγούμενη φορά για παράδειγμα που είχαμε κέικ, φτιάξαμε 21 διαφορετικά κέικ. Μέχρι να φτάσουμε ως εδώ βέβαια υπάρχει πολύ άγχος, γιατί όπως και να έχει, σερβίρεις φαγητό, σε κόσμο που έρχεται να δώσει πέντε ευρώ, και δεν είμαστε σεφ. Και μπορεί να μην είναι μεγάλο το ποσό αλλά ο άλλος έχει και τις απαιτήσεις του. Οπότε, συννενοούμαστε από πριν, για να αποφασίσουμε τις συνταγές, και ξεκινάμε να μαγειρεύουμε. Πολλές φορές μαγειρεύουμε και όλες μαζί, αλλά συνήθως μαγειρεύει η καθεμία στο σπίτι της, και είμαστε διαρκώς σε επικοινωνία. 

Για αυτό το τραπέζι πόσα άτομα μαγειρέψανε; Έλενα: Εικοσιδύο, γιατί είχαμε έξτρα πίτες και σαλάτα. 

 Φαίνεται πως αγαπάτε πολύ αυτό που γίνεται, και το αγαπάει και ο κόσμος. Έυα: Είναι κάτι που θέλουμε πραγματικά να το συνεχίσουμε, και οι εταιρίες δείχνουν ενδιαφέρον, γιατί στην ουσία όλες οι εταιρίες έχουν στα πλαίσια κοινωνικής ευθύνης κάποια παρουσία, κι εμείς με αυτό που κάνουμε εδώ τους βγάζουμε κατά κάποιον τρόπο από τον κόπο. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς οι ίδιες έχουμε βάλει και υλικά και χρήματα από την τσέπη μας. Έλενα: Το θέμα είναι να το επικοινωνήσουμε και στον κόσμο το Food for Good, για να έρχονται όλοι, γιατί πραγματικά βοηθούν. Όλες οι οργανώσεις που επιλέγουμε να βοηθήσουμε είναι κατά βάση μικρές, που δεν έχουν μεγάλη διαφήμιση , που δεν τις γνωρίζει πολύς κόσμος, και είναι ουσιαστικά αυτές που χρειάζονται κάποια στήριξη από τον κόσμο. Εύα: Επίσης είναι το θέμα της ευαισθητοποίησης. Όσο καιρό προετοιμάζουμε το Food for Good, μια εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά, και μέσω των blogs και μέσω των social media, αναφερόμαστε στην εκδήλωση. Οπότε ακόμα και αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να φανταστεί οτι μπορεί να απευθυνθεί σε μια οργάνωση, μπορεί ίσως να βρει μια βοήθεια. Και για μας αυτό είναι το πιο σημαντικό. 

Η πρωτοβουλία σας όμως δίνει και μια άλλη διάσταση στο blogging. Εύα: Αυτή είναι η ουσία, και έτσι ξεκίνησε η όλη ιδέα του Food for Good. Όποιος παρακολουθεί blogs και ειδικά food, σιχαίνεται σε κάποια φάση την παρουσία τους, γιατί όλη την ώρα φάινεται να ασχολούμαστε μόνο με το φαγητό. Είχα ανεβάσει κάποια στιγμή μια φωτογραφία όταν ξεκίνησε η κρίση και κάποιος μου είχε στείλει ένα μήνυμα λέγοντας “πάψε πια να ανεβάζεις συνέχεια φαγητά, γιατί είναι και κάποιοι που δεν έχουν να φάνε.” Έτσι κάποια στιγμή σκέφτηκα, επειδή είχα ήδη συνεργασία με κάποιες εταιρίες, πως θα μπορούσα να το παντρέψω όλο αυτό, και γεννήθηκε το Food for Good. Από τότε, έχουμε μαγειρέψει για 3000 άτομα και έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε σχεδόν 10.000 ευρώ για διάφορους οργανισμούς. Το καλό είναι ότι επειδή εμείς έχουμε να κάνουμε με το φαγητό, και όλος ο κόσμος αγαπάει το φαγητό, έχουμε κόσμο που μας ακολουθεί, και μας στηρίζουν και πολύ τα Μέσα. 

Επόμενο τραπέζι; Εύα: Πάντα υπάρχουν ιδέες, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα. Αλλά δεν κάνουμε πάντα τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως η σημερινή. Κάνουμε και άλλες δράσεις, όπως η δράση του ΙΔΕΑ, που στηρίζει τους άστεγους και έχουμε μαγειρέψει γι αυτούς. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω είναι ότι δε μαγειρεύουμε μόνο σε μπουφέ, αλλά έχουμε και δράση που μπορεί να μην μαθαίνει ο κόσμος, και γενικώς είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Τώρα σκεφτόμαστε κάτι πολύ ανοιχτό, και να το συνδυάσουμε με ένα πάρτι, και ίσως πάμε και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος από διάφορα μέρη, και όχι μόνο bloggers, που θέλει να βοηθήσει. Σήμερα μάλιστα ανοίξαμε και instagram, όπου έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να ανεβάζει φωτογραφίες και τυχαία θα διαλέξουμε κάποιον να μαγειρέψει μαζί μας στην επόμενη δράση. 

Η ομάδα του Foof For Good.

 

Σοφία Κροκιδά

Share
Published by
Σοφία Κροκιδά