Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Το The Egg έκανε το αβγό ή το αβγό το The Egg;

Οι επόμενες μέρες του φετινού δημοψηφίσματος ήταν δύσκολες για όλους. Η χώρα ζούσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της με συνθήκες πρωτόγνωρες κυρίως για τη νεότερη ομάδα του πληθυσμού. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ίδια για όλους. Στο νούμερο 236 της Μεσογείων, δίπλα στην πολύχρωμη σειρά με τα μπαράκια που έχει δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, άνοιξε το πιο ιδιαίτερο μαγαζί στις πιο «αντίξοες συνθήκες». Το ολόφρεσκο The Egg το οποίο έφερε το αβγό στο προσκήνιο -χρησιμοποιώντας το σε όλες τις συνταγές του- έσκασε απ’ το αβγό του στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος.

«Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να το αναβάλουμε, είμασταν αποφασισμένοι και είχαμε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Επίσης θέλαμε να είμαστε έτοιμοι για το Σεπτέμβρη, όταν θα γύριζε ο κόσμος από τις διακοπές», εξηγεί ο Δημήτρης Νικολάου συνιδρυτής του The Egg. Ο χώρος, αν και σχετικά μικρός, είναι θαυματουργός. Στους τοίχους κυριαρχεί το παιχνίδι του «ξεκούραστου» για μάτια μπλε ραφ με το ζεστό πορτοκαλί -ή μάλλον κροκί- ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνουν απόλυτα λειτουργικά λευκά τραπεζάκια και αναπαυτικά ψηλά σκαμπό.

Ο Χρήστος Παύλου πάνω στην ώρα εργασίας.

Η ατμόσφαιρα φιλική και cozy, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για ένα γρήγορο γεύμα πριν ή μετά τη δουλειά ή για ένα χαλαρό σαββατιάτικο brunch. «Ο κόσμος κάθεται γύρω στα 40 λεπτά, τρώει και φεύγει ή το παίρνει μαζί του για το σπίτι. Τις επόμενες μέρες θα προσθέσουμε και delivery για καλύτερη εξυπηρέτηση όσων δεν θέλουν να μετακινηθούν. Το Σαββατοκύριακο γίνεται χαμός από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 περίπου, ο κόσμος το έχει αγαπήσει πολύ. Έρχονται από Κορυδαλλό, Μαρκόπουλο, Γλυφάδα κτλ, για να το δοκιμάσουν».  

Αυγό ορτυκιού.

Όσον αφορά την πρωτότυπη ιδέα του εστιατορίου, ο Δημήτρης λέει ότι προέκυψε πάνω στην κουβέντα με τον έτερο συνιδρυτή και ξάδελφό του, Αργύρη Παναγάκο. «Συζητούσαμε τον περασμένο Φλεβάρη να ανοίξουμε κάτι και σκεφτόμασταν ότι όλα έχουν λίγο-πολύ γίνει. Και τότε σκεφτήκαμε το αβγό. Μπήκαμε στο studio μαγειρικής και δοκιμάζαμε πιάτα επί 4 μήνες. Ουσιαστικά ακόμη δοκιμάζουμε, βλέπουμε τι αρέσει στον κόσμο και προσθέτουμε ή αφαιρούμε αναλόγως», λέει ο Δημήτρης και μας φέρνει να δοκιμάσουμε μια λαχταριστή σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, τραγανιστό μπέικον, παπαρουνόσπορο, σως βινεγκρέτ και τηγανητά αυγά ορτυκιού (6,80€). «Σκεφτόμαστε να προσθέσουμε και αυγά φασιανού ή χήνας στο μενού», προσθέτει ο Δημήτρης εντείνοντας την έκπληξή μας. Σειρά έχει μια φουσκωτή ομελέτα Ρατατούι, με ανάγλυφα κομματάκια από μελιτζάνα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, ντοματίνια (4,60€), βασιλικό και μανούρι και ένα ζουμερό μπέργκερ με αγνό αλατισμένο μπιφτέκι, μαγιονέζα, iceberg, κρεμμύδι, ντομάτα, τσένταρ, μπέικον, κέτσαπ και τηγανητό αυγό (8,50€).

Το μενού περιλαμβάνει ποικιλία από αυγά (ομελέτα, scrumbled, menemen, στραπατσάδα, μάτια κτλ), σαλάτες, σάντουιτς, μπρουσκετάκια και συνταγές με πατάτες. Οι πατάτες είναι φρέσκιες και τις κόβουν οι ίδιοι, όπως και η χειροποίητη ζύμη που χρησιμοποιούν για τα μακαρόνια της καρμπονάρας και τη γλυκιά έκπληξη του μενού, που είναι λουκουμάδες με παγωτό καϊμάκι. Το τελευταίο πιάτο που μας φτιάχνει ο αρχιμάγειρας Χρήστος Παύλου είναι ένα χορταστικό Croque Madame, δηλαδή ένα τοστ με φρυγανισμένα ψωμάκια, ζαμπόν, έμενταλ, γραβιέρα, μπεσαμέλ και αβγό μάτι (5,40€). Το καλό με το φαγητό αυτού του είδους είναι ότι λόγω της φύσης του αβγού ως υλικού, μπορείς να χορτάσεις με ένα πιάτο και να μην ξαναπεινάσεις για αρκετές ώρες, λύση δηλαδή απόλυτα βολική και από οικονομικής άποψης.

Το έξυπνο λογοπαίγνιο της πινακίδας του μαγαζιού –breakfast, lunch, liner (το ενδιάμεσο μεταξύ lunch και diner)- δίνει μια πλήρη και συνοπτική περιγραφή του all day χαρακτήρα του Egg, το οποίο σερβίρει και καφέδες αλλά τα σχέδια των founders έχουν μέλλον. «Θέλουμε να βάλουμε περισσότερα φυτά και παρτέρια σαν διακόσμηση, να βάψουμε τη μια λευκή επιφάνεια σοκολατί και να εμπλουτίσουμε το μενού με σούπες τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας», μας αποκαλύπτει ο Δημήτρης ενώ κλείνει ευχαριστημένος «Ήταν μια πρόκληση όλο αυτό, ένα στοίχημα το οποίο το κερδίσαμε. Από εκεί και πέρα μας οδηγεί ο κόσμος». Φεύγοντας, μας εκμυστηρεύεται ότι σχεδιάζουν να κάνουν ένα σχέδιο με κότα και αβγό στο ένα τζάμι του μαγαζιού. «Το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό;» ρωτάμε. «Ιδού η απορία!» μας απαντάει γελώντας. 

The Egg, Μεσογείων 236, Χολαργός, 210-6520326

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου