Και φέτος το Πάσχα oι τοίχοι των σπιτιών ορθώθηκαν και έκλεισαν μέσα τους τη συσσωρευμένη ανάγκη μας για κυνηγητό στους ανοιξιάτικους αγρούς και εορτασμούς στο χωριό. Φέτος δεν θα μας έχει έτοιμη τη μαγειρίτσα η γιαγιά, οι μπαμπάδες δεν θα μαλώνουν με τους θείους για το αν δέθηκε καλά το αρνί και αν θα πρέπει να γυρνάει πιο γρήγορα ή πιο αργά.
Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι να ετοιμάζουν τις πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές, υπάρχουν εστιατόρια με εμπειρία με εμπειρία χρόνων που φέρνουν οικογενειακές γευστικές μνήμες στο σπίτι μας.
Για περισσότερο από έναν αιώνα, το Οινομαγειρείο «Η Ήπειρος» στη Βαρβάκειο Αγορά είναι το στέκι των παραδοσιακών καλοφαγάδων. Εδώ η μαγειρίτσα μαγειρεύεται καθημερινά, αλλά το Μεγάλο Σάββατο, έχει την τιμητική της! Επί 25 χρόνια, νοικοκυρές και νοικοκύρηδες φέρνουν την κατσαρόλα τους για να τη γεμίζουν με την παραδοσιακή σούπα της Ανάστασης. Από τις 9:30 το πρωί μέχρι και τις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου μπορείτε να προμηθευτείτε take away μαγειρίτσα, χειροποίητα κοκορέτσια και αρνίσιο μπούτι γάλακτος σούβλας που συνοδεύονται με ξεροψημένες πατατούλες φούρνου. Υπάρχει και δυνατότητα delivery.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να έχει παρακολουθήσει τα γαστριμαργικά ταξίδια του Ηλία Μαμαλάκη και να μην έχει ευχηθεί να μπορέσει κάποια μέρα να φάει από τα χεράκια του. Αυτή η ευχή, μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε να απολαύσετε δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη μαγειρίτσα κλασική, αυγοκομμένη ή χορτοφαγική, γαρδουμπάκια ψητά ή αυγολέμονο, αρνάκι φρικασέ και κοκορέτσι. Για το τραπέζι της Πασχαλιάς, θα πρέπει να κάνετε την παραγγελία δυο μέρες πριν, αφού επιλέξετε ανάμεσα σε αρνί ελληνικό, κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Φυσικά θα βρείτε και ορεκτικά για να συμπληρώσετε το τραπέζι σας.
Ο Μαγεμένος Αυλός είναι ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της πόλης. Στη σάλα και στον κήπο του έχουν δειπνήσει βασιλείς, πρωθυπουργοί, πρόεδροι Δημοκρατίας και σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση. Φέτος το Πάσχα μπορείτε να απολαύσετε τα πεντανόστιμα πιάτα του στο σπίτι σας.
Για το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε, εκτός από παραδοσιακή μαγειρίτσα, να επιλέξετε τη vegan εκδοχή με μανιτάρια, ή μια παραλλαγή με κοτόπουλο. Την Κυριακή του Πάσχα το μενού έχει: κοκορέτσι λαδορίγανη στον φούρνο, κοντοσούβλι χοιρινό, αρνάκι γάλακτος στις κληματόβεργες με δενδρολίβανο και κατσικάκι γάλακτος φουρνιστό.
Η ομάδα του marathos.gr προσφέρει για το αναστάσιμο τραπέζι δύο επιλογές: φρεσκομαγειρεμένη μαγειρίτσα και κατσικάκι, αρνάκι και γουρουνόπουλο σε ταψί, έτοιμο να μπει στον φούρνο, ώστε να το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι του σπιτιού σας. Μπορείτε να συμπληρώσετε το γιορτινό μενού με δροσερές σαλάτες και λαχταριστό προφιτερόλ. Ενημερώστε τους μέχρι τις 30/4 έως τις 12:00 κι εκείνοι θα σας τα φέρουν σπίτι σας το Μ.Σάββατο μεταξύ 12:00-18:00. Έκπτωση 10% για όσους πάρουν take away.
Για τους λάτρεις του αρνιού, η σουβλιστή εκδοχή του είναι η καλύτερη. Στον Καλαματιανό οι σούβλες γυρνάνε από το πρωί και το αποτέλεσμα το παραδέχονται και οι πιο απαιτητικοί. Για όσους δεν αγαπούν τον αμνό, ψήνονται κατσίκια, κοντοσούβλια, κοκορέτσια και φυσικά η διάσημη γουρουνοπούλα του.