«Αν υπάρχει κάτι το οποίο με κάνει να χαμογελάω το διάστημα της καραντίνας, είναι το γεγονός ότι μιλάω με πολύ κόσμο που βγάζει κάθε βράδυ τον μπάρμαν από μέσα του, φτιάχνοντας συνταγές που του έχουν λείψει από τα cocktail bars που επισκεπτόταν. Πιστεύω πως αυτό θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά όταν θα ξανανοίξουν τα μπαρ»/«Θα μου λείψει πολύ η καθιερωμένη βόλτα που κάνω την τελευταία μέρα του χρόνου, νωρίς το απόγευμα στα μπαρ του κέντρου της Αθήνας, είναι μια παράδοση».
«Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν πριν ένα χρόνο μου έλεγαν πως τέσσερις από τους δώδεκα μήνες του χρόνου θα τους περάσω κλεισμένος στο σπίτι, μιας θα είχα χρόνο να βάλω σε τάξη πράγματα με τα οποία δεν μου επιτρέπει η έντονη καθημερινότητα και οι απαιτήσεις του μπαρ να ασχοληθώ. Τώρα δεν βλέπω την ώρα να σερβίρω αγαπημένους πελάτες-φίλους με το χαμόγελο να φτάνει μέχρι πάνω από τα αυτιά»/«Εύχομαι να γυρίσουμε όλοι με υγεια στις αγαπημένες μας συνήθειες , να χορέψουμε, να αγγιζόμαστε και να γελάμε χωρίς φόβο. Αυτή η περίοδος θα μας κάνει να επανεκτιμήσουμε την πολύτιμη ανθρώπινη επαφή».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναβρούμε τη δύναμη και την αγάπη να ξαναστήσουμε ότι χάλασε αυτός ο καταστροφικός τυφώνας στο πέρασμα του, έστω και αν χρειαστεί να αλλάξουμε τρόπους και συνήθειες. Άλλωστε, κατά καιρούς, έχουμε αποδείξει σαν κλάδος ποσό γρήγορα προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα και βρίσκουμε πάντα διεξόδους ώστε να κάνουμε αυτό που τόσο πολύ αγαπάμε».
«Για πρώτη φορά, τα παιδιά της εστίασης δεν θα γιορτάζουμε δουλεύοντας. Και περιμένουμε δίχως άλλο πλέον την επιστροφή μας. Πιστεύω ότι τα καλύτερα πάρτι δεν έχουν γίνει ακόμα. Μπορεί να μας απαγορεύονται πολλά και να μας λείπουν ακόμα περισσότερα, όμως το μόνο που δεν μας απαγορεύεται είναι να πιούμε στην υγεία μας και στο νέο έτος, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι»/«Τέτοιες μέρες τα μπαρ θα ήταν γεμάτα κόσμο, χαμόγελα, φωνές και διασκέδαση και εμείς θα γκρινιάζαμε επειδή θα είχαμε άπειρη δουλειά. Καλές γιορτές, μας λείπετε».
Μέρες που είναι δεν θα μπορούσα να ζητήσω μόνο εύκολες συνταγές για cocktails στο σπίτι από τους ειδικούς του ποτού κι από εκείνους που μας έχουν φιλοξενήσει στις μπάρες τους τις καθημερινές αλλά και τις αργίες, μετά τη δουλειά αλλά στις πιο ξεχωριστές στιγμές μας. Γιατί είναι οι άνθρωποι που αυτόν τον μήνα θα εργάζονταν πυρετωδώς για να περάσουμε εμείς καλά, που θα έκαναν βιαστικά την αλλαγή για να καταφέρουν να βρίσκονται τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου στο πόστο τους.
Τα παραπάνω λόγια λοιπόν που προλογίζουν το θέμα ανήκουν σε εκείνους. Γιατί τα μπαρ δεν τα κάνει η διακόσμηση, τα κάνουν οι άνθρωποι. Μην ξεχνάμε κι αυτούς που μας βοήθησαν να πειραματιστούμε και να περάσουμε καλά στην πρώτη καραντίνα.
Τώρα στη δεύτερη πιάνουμε νοητά μια θέση σε μπαρ της Αθήνας και του Πειραιά, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Σύρου, σε δύο resto bar, σε μικρές και μεγαλύτερες μπάρες -όλες τους σημαντικές- για να απολαύσουμε τα χειμωνιάτικα και εορταστικά cocktails που μας προτείνουν.
Πίνουμε στην υγειά των μπαρ και των ανθρώπων τους που μας λείπουν όσο ποτέ.
50ml The Macallan Double Cask 15 ετών
70ml Τσάι εσπεριδοειδών & μπαχαρικών (π.χ. earl grey)
15ml Σιρόπι Σφενδάμου/Μέλι
Φτιάχνουμε το τσάι και απομακρύνουμε το φακελάκι. Σε ένα ποτήρι ή κούπα, προσθέτουμε το σιρόπι Σφενδάμου ή το μέλι και ύστερα το ζεστό μας τσάι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το The Macallan Double Cask 15 ετών. Για γαρνιτούρα ψεκάζουμε με τα έλαια ενός πορτοκαλιού το οποίο αν θέλουμε βουτάμε στο ποτήρι.
Για περισσότερη σπιρτάδα στην τελική γεύση, καίμε ελαφρά ένα στικ κανέλας και το προσθέτουμε μέσα στο ποτό.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς των cocktails, το Boulevardier εμφανίστηκε στο μενού του Harry’s bar το 1927. Ήταν το χαρακτηριστικό ποτό του αποδήμου συγγραφέα Erskine Gwynne. Είναι εύκολο να καταλάβουμε από τη συνταγή ότι πρόκειται για Negroni με μπέρμπον αντί για τζιν. Το διασκεδαστικό είναι ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ακούσει ποτέ για το Campari το 1927. Ακόμα και έτσι όμως είναι ένα καταπληκτικό γλυκόπικρο κοκτέιλ με μπέρμπον. Η χρήση διαφορετικών πικρών bitter λικέρ μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό, πιο σύνθετο αποτέλεσμα.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζουμε πάγο και ανακατεύουμε με τα εξής υλικά:
30 ml Buffalo trace bourbon
30 ml Campari
30 ml Martini rubino
In my twist …
3 σταγόνες bitters γλοκόριζας
Έπειτα σουρώνουμε σε ποτήρι χαμηλό με ice ball από τσάι ιβίσκου (βράσαμε τσάι ιβίσκου και το αφήσαμε να παγώσει σε μεγάλη παγοθήκη). Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.
Είναι επίσης γνωστό ως ζεστό κρασί, vino caliente, glögg, vin brulé, bisschopswijn, vin chaud, candola, vinho quente. Θα το ακούσετε με εκατοντάδες ονόματα, ενώ έχει και πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα παρόμοιο. Είναι ζεστό, γλυκό, spicy και χειμωνιάτικο.
Υλικά:
1 φιάλη κόκκινο κρασί (προτείνω το μπλε τρακτέρ)
Φλούδες από 1 πορτοκάλι
2 στικ κανέλα
1 κγ κάρδαμο
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κσ μαραθόσπορος
150 γρ. ζάχαρη muscovado
50 ml Metaxa 5 stars
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά (εκτός της ζάχαρης) στο κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν για ένα λεπτό. Προσθέτουμε λίγο κρασί και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε μικρά ποτηράκια, γαρνίροντας με φέτα πορτοκαλιού. Τα συνοδεύουμε με κομμάτια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και αφυδατωμένα φρούτα.
Υλικά που θα χρειαστούμε
120 ml αρωματισμένο τοματοχυμό
Πελτέ ντομάτας
Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι
1 Κύβο ζωμού λαχανικών
50 ml Vodka
20 ml φρέσκος χυμός Λεμόνι
1 κγ Ηοrseradish Paste (πρόκειται για μια πικάντικη πάστα από αγριοράπανο)
1 κγ Worchestire Sauce
2 Σταγόνες tabasco
Σε ένα πιατάκι για το χείλος του ποτηριού θα χρειαστούμε celery salt και πιπέρι
1 φέτα τηγανισμένου μπέικον
Εκτέλεση
Για τον Χυμό Ντομάτας:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από τον πελτέ ντομάτας και μία ολόκληρη συσκευασία από τον χυμό ντομάτας (500 γρ). Ρίχνουμε το ένα τρίτο της κούπας νερό και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το φρέσκο θυμάρι και τον κύβο ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα για να μην μείνουν μέσα τα κομματάκια από το φρέσκο θυμάρι. Μεταγγίζουμε το μείγμα σε ένα μπουκάλι και είναι έτοιμο για χρήση.
Για το Σερβίρισμα:
Χρησιμοποιούμε ένα ψηλό ποτήρι, βρέχουμε το χείλος του με μία φέτα λεμόνι και το βυθίζουμε προσεκτικά στο πιατάκι που έχουμε φτιάξει με αλάτι από σέλερι και πιπέρι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί με τον αρωματισμένο ντοματοχυμό και προσθέτουμε πάγο.
Αναδεύουμε προσεκτικά έτσι ώστε να μείνει το μείγμα αλατιού και πιπεριού στο χείλος του ποτηριού. Για την γαρνιτούρα κρατάμε μια κορυφή από το φρέσκο θυμάρι και προσθέτουμε στο χείλος του ποτηριού και το τηγανισμένο μπέικον.
Το επέλεξα γιατί είναι κλασικό, εύκολο, με πολλές παραλλαγές ενώ με το ginger έχει μια christmassy γεύση. Αυτές τις μέρες -αν έχουμε φάει και μια γαλοπούλα μόνοι μας- ίσως χωνέψουμε λίγο με ένα Moscow Mule.
Υλικά:
50ml βότκα
Χυμός από μισό lime (ή λεμόνι αν δεν έχετε)
100ml ginger beer (αν δεν βρείτε μην σκάτε, βάλτε ginger ale)
Βάζουμε τα υλικά σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο. Ανακατεύουμε ελαφρά και με χάρη. Γαρνίρουμε με μια φέτα lime ή αγγούρι για την τσαχπινιά. Αν δεν έχετε βότκα μπορείτε να την αντικαταστήσουμε με ρούμι, τζιν ή τεκίλα.
Το κοκτέιλ που θα σας προτείνω είναι πολύ απλό στην παρασκευή του και δεν χρειάζεται ούτε μαγείρεμα ούτε κάποιο εξοπλισμό.Mπορεί να έχετε ήδη σχεδόν όλα τα υλικά του κι αν όχι, θα τα βρείτε πολύ εύκολα είτε σε κάβες είτε σε σούπερ μάρκετ. Το Americano Royale είναι μια παραλλαγή του αγαπημένου Americano, μια παραλλαγή που θεωρώ άκρως εορταστική αλλά και χωνευτική.
Για τη συνταγή θα χρειαστούμε, ανά μερίδα ποτού:
30 ml Κόκκινο Μπίτερ (π.χ. Campari)
30 ml Γλυκό Κόκκινο Βερμούτ
Απογεμίζουμε με ξηρό αφρώδη οίνο είτε Σαμπάνια είτε Prosecco.
Ιδανικά σερβίρουμε σε ποτήρι σαμπάνιας (γιορτές έχουμε εξάλλου) χωρίς πάγο. Αφού πρώτα έχουμε παγώσει όλα τα υλικά στο ψυγείο μας, αναδεύουμε σε ένα ποτήρι ή μπρίκι γεμάτο με πάγο το μπίτερ με το βερμούτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι σαμπάνιας και γεμίζουμε με τον αφρώδη οίνο. Για γαρνιτούρα θα χρησιμοποιήσουμε μια φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα την πιέσουμε πάνω από το ποτήρι για να ελευθερωθούν τα έλαια του φρούτου.
Πρόκειται για ένα κοκτέιλ που θα είχε το μαγαζί μας στο εορταστικό μενού, μια πρόταση ελαφρώς παραλλαγμένη για να μπορεί να τη φτιάξει ο καθένας σπίτι του και να τη μοιραστεί με τους δικούς του ανθρώπους. Είναι ένα κοκτέιλ που μόνο με την μυρωδιά μας φέρνει Χριστούγεννα στο μυαλό.
Το κοκτέιλ μας ονομάζεται Manda Fizz κι είναι ένα εορταστικό whiskey sour. Θα χρειαστούμε:
1,5 σφηνάκι ουίσκι Roe & Co (ή όποιο άλλο της αρεσκείας μας)
Μισό σφηνάκι Mandarine Napoleon λικέρ μανταρίνι από κονιάκ (ή οποιοδήποτε άλλο λικέρ από κονιάκ μας αρέσει)
1 σφηνάκι χυμό μανταρίνι
Mισό σφηνάκι στημένο λάιμ ή λεμόνι
Μισό σφηνάκι σιρόπι μπαχαρικών (αυτό που φτιάχνουμε αυτές τις μέρες για τα γλυκά μας)
Προαιρετικά, λίγο ασπράδι αυγού για κρεμώδη υφή
Βάζουμε σε μια φραπιέρα δυο παγάκια και χτυπάμε τα υλικά. Μετά σουρώνουμε σε ένα οποιοδήποτε ποτήρι της αρεσκείας μας με πάγο. Γαρνίρουμε με μια φλούδα από μανταρίνι.
Μέσα σε ένα shaker βάζουμε 4 κομματάκια λωτό με μια μεγάλη κουταλιά μέλι και μια κουταλιά ζεστό νερό. Τα πατάμε καλά με γουδοχέρι ή κουτάλι και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και μισό μανταρίνι.
Προσθέτουμε μια μεγάλη μεζούρα παλαιωμένο ρούμι (ιδανικά Appleton signature blend), ανακατεύουμε δυνατά και σουρώνουμε σε χαμηλό ποτηρι με ολόκληρο πάγο.
Τρίβουμε από πάνω ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Για cocktail 700ml, έτοιμο για σερβίρισμα
Υλικά:
150 ml gin (προτείνω La Madame gin ή Old Tom gin)
300ml Del Professor red vermouth ή κόκκινο βερμούτ
100ml Maraschino Liquor ή λικέρ εσπεριδοειδών
25 σταγόνες Angostura Bitters
125ml εμφιαλωμένο νερό
Σε μια ογκομετρική κανάτα προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ομογενοποιούμε. Αδειάζουμε το κοκτέιλ σε μια φιάλη των 700 ml και διατηρούμε το cocktail μας στο ψυγείο.
Ποτήρι: liquor ή Martini glass
Γαρνιτούρα : φλούδα πορτοκαλιού
Υλικά για ένα Mont-Blanc spritz:
30 ml Calvados
Campari 30 ml
15 ml σιρόπι μελιού αρωματισμένο με μπαχαρικά
1 tonic
Ζεσταίνουμε ίση ποσότητα νερού και μελιού μαζί με γλυκά μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο,τόνκα) μέχρι να πάρει μια βράση. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε σε ένα μπουκάλι και το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Όσο για την αναλογία των μπαχαρικών εγώ χρησιμοποίησα 1 ξύλο κανέλας 2 καρφάκια γαρύφαλλο, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγη τριμμένη τόνκα. Μπορείτε να επιλέξετε τη δίκη σας αναλογία και να δώσετε τον δικό σας χαρακτήρα στο σιρόπι.
Σε ένα ψηλό ποτήρι με πολύ πάγο βάζουμε το Calvados, το Campari και 15ml από το σιρόπι. Συμπληρώνουμε πάγο εάν χρειαστεί και απογεμίζουμε με τόνικ αναδεύοντας ελαφρά για να μην χαθεί το ανθρακικό. Τέλος γαρνίρουμε με μια μεγάλη φλούδα πορτοκάλι.
Ένα cocktail από τον συγγραφέα του πρώτου ελληνικού βιβλίου για το ουίσκι «Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα»
Σε ένα ποτήρι old fashioned βάζουμε δύο κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου, τρεις σταγόνες angostura bitters και 60ml ουίσκι (προτείνω το Mortlach 12 years old Wee Beastie ή το Elijah Craig bourbon. Τοποθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι καθαρού πάγου και αναδεύουμε για περίπου μισό λεπτο. Ψεκάζουμε με έλαια πορτοκαλιού και γαρνίρουμε με ενα στικ κανέλας το οποίο χιονίζουμε με άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε το “Xmass beast”
50 ml Bulldog London dry gin
15 ml ελαιοσάκχαρο ροδιού με θυμάρι
1 λεμόνι
120 ml Schweppes zero sugar tonic
Ποτήρι: Highball
Γαρνιτούρα: λεπτή φλούδα λεμόνι
Για το ελαιοσάκχαρο ροδιού χρειαζόμαστε ένα καθαρισμένο ρόδι, κρυσταλλική ζάχαρη, φλούδες από λεμόνι (όσο μπορούμε χωρίς το άσπρο μέρος του εσωτερικού του) και λίγο θυμάρι. Για μια κούπα του καφέ γεμάτη ρόδι χρειαζόμαστε τις φλούδες από ένα λεμόνι και την μισή κούπα ζάχαρη.
Συνθλίβουμε το ρόδι, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το θυμάρι με ένα muddler ώστε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε για μια μέρα στο ψυγείο καλυμμένα με μεμβράνη.
Την επόμενη μέρα διπλοσουρώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
*Extra tip: Πλένουμε τα λεμόνια με ζεστό νερό ώστε να μην παραμείνουν σωματίδια και αλλοιώσουν το αποτέλεσμα γευστικά.
Ο Romain Krot (Meerkat Cocktail Safari) μας μαθαίνει το “Marty’s tinctures”
3 Σταγόνες Angostura Bitter
15ml Σουμάδα
15ml Roots Tentura
30ml Φυσικό χυμό ανανά
10ml Φυσικό χυμό λάιμ
20ml Spiced Rum
30ml Metaxa 12
Βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπρίκι μέχρι να ζεσταθούν. Σερβίρουμε σε ένα ποτήρι για κονιάκ. Διακοσμούμε με μια φλούδα λεμόνι.
Υλικά:
20 ml Diplomatico Planas
100 ml Λευκό κρασί ξηρό
15 ml Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, σουρωμένος
25 ml Σιρόπι ή λικέρ πικραμύγδαλο
Γαρνιτούρα: Φρεσκοτριμμένο πιπέρι / σουσάμι
Ποτήρι: Κρασιού / διάφανη κούπα
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά πλην της γαρνιτούρας σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανάβουμε το μάτι της εστίας σε μέτρια φωτιά και αναδεύουμε τακτικά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε στο ποτήρι. Γαρνίρουμε.
Ποτήρι: Nick and Nora (coupette εναλλακτικά)
Μέθοδος: Shake and double strain
Υλικά:
45 ml Opurist τσίπουρο
5 ml Απόσταγμα Κίτρο Νάξου (33% αλκοόλ Λευκή ετικέτα )
20 ml Σιρόπι τσαγιού και βοτάνων * (Krocus kozanis products – herbal tea with sage, lemon verbena and Greek saffron)
15 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1/2 πρέζα αλάτι
*Για το σιρόπι τσαγιού τοποθετούμε στη φωτιά ένα σκεύος με 200 γρ. νερό και 200 γρ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε 40 γρ. του μείγματος τσαγιού. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και όταν το μείγμα πάρει θερμοκρασία δωματίου το διπλoσουρώνουμε και το κρατάμε στο ψυγείο.
Στην υγειά σας, καλές γιορτές.