Categories: ΓΕΥΣΗ

Blue Oyster: Το μαγαζί όπου τα όστρακα είναι πρωταγωνιστές

«Μετά τον κορωνοϊό αυτό που μας έλειψε ήταν το κοντά και το μαζί και το Blue Oyster θέλουμε να είναι η ενσάρκωση αυτών των δύο εννοιών», κάπως έτσι περιγράφει η Φανή Σπυριδάκη την γέννηση του νέου oyster bar της Κολοκοτρώνη. Η ιδέα για το λιλιπούτειο σε τετραγωνικά μέτρα, αλλά τεράστιο σε ταμπεραμέντο μαγαζί, προέκυψε μετά από ένα γλέντι στο σπίτι της Φανής Σπυριδάκη που ξεκίνησε γύρω στις 11 η ώρα μιας Κυριακής και κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρα με αποτέλεσμα κανείς τους να μην πάει για δουλειά.

Σε εκείνο το γλέντι στο σπίτι της ιδιοκτήτριας του Noel, του μπαρ που αγκαλιάζει τον μαξιμαλισμό όσο κανένα άλλο, βρέθηκαν ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης το δίδυμο που κρύβεται πίσω από το ΦΙΤΑ, το εστιατόριο που έβαλε τον Νέο Κόσμο στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης. Στην παρέα προστέθηκε και ο Άρης Δούκας της Βόλβης και του Mr Fox, ο οποίος μπορεί να έχασε το κυριακάτικο γλέντι, αλλά ήταν το τελευταίο κομμάτι που έλειπε από το παζλ του Blue Oyster.

Η διακόσμηση του χώρου έχει έντονο το μπλε στοιχείο.

«Μετά τον κορωνοϊό αυτό που μας έλειψε ήταν το κοντά και το μαζί και το Blue Oyster θέλουμε να είναι η ενσάρκωση αυτών των δύο εννοιών».

Στην Ελλάδα παρόλο που αγαπάμε το ψάρι και τα θαλασσινά, δύσκολα θα βρεις μαγαζί που να έχει ως κεντρικό άξονα της ύπαρξής του τα όστρακα, πόσο μάλλον στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Αυτό έρχεται πια να αλλάξει η τετράδα του Blue Oyster, που φιλοδοξεί να κάνει το γιορτινό κλίμα εκείνης της Κυριακής καθημερινότητα στο μπλε μπαρ τους. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει μια πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική υπογραφή, που να είναι αυτός ο βυθός της θάλασσας, τα στρείδια, τα όστρακα, τα θαλασσινά, η ωμοφαγία σε συνδυασμό με πολύ ωραίες και σοφιστικές σαμπάνιες, σε προσιτές τιμές και να δημιουργήσουμε μια πρόταση πάνω σε ένα προϊόν, το οποίο ενώ παντού έχει δεύτερο ρόλο, εδώ θα πρωταγωνιστεί», λέει χαρακτηριστικά η Φανή. «Είναι ένα καθαρό oyster bar. Κάποιος που δεν τρώει όστρακα, δεν θα φάει εδώ». 

Γαλλικό στρείδι ακουμπισμένο πάνω σε ένα σφηνοπότηρο με τζιν και χυμούς από αγγούρι, ξινόμηλο, μέντα, δυόσμο και τσίλι.

Tαρτάρ καραβίδας σερβιρισμένο με σταμναγκάθι και αυγοτάραχο.

Στο μπαρ-βιτρίνα του Blue Oyster θα δείτε και πολλά από αυτά που θα φτάσουν φρέσκα στο πιάτο σας. Αστακοί, στρείδια, καβούρια, γαρίδες Κοιλάδος, καραβίδες, χτένια, περιμένουν να τα απολαύσετε συνοδεία σαμπάνιας ή κρασιού. Οι ετικέτες έχουν επιλεχθεί προσεκτικά για να ταιριάζουν με τις θαλασσινές γεύσεις, αλλά να είναι και οικονομικά προσιτές, χωρίς όμως να γίνεται έκπτωση στην ποιότητά τους. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την επιλογή που έχουμε κάνει σε κρασιά και σαμπάνιες. Θέλαμε όλο αυτό το εγχείρημα να έχει μια μποέμ αίσθηση, όχι νεοπολουτίστικη και ακριβή για τον κόσμο. Εδώ η σαμπάνια δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά είδος εορτασμού». Οι επιλογές στις σαμπάνιες ξεκινούν στα 70 ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις και σε ατομικό μπουκάλι. Οι ετικέτες των κρασιών προέρχονται από την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, την Αλσατία και την Ισπανία. 

Σαλάτα με κολοκύθι και πράσινο μήλο.

Ceviche με τσιπούρα και γαρίδα.

Όσο για το μενού, την εκτέλεσή του οποίου έχουν επιμεληθεί οι Γιάννης Αμπελιώτης και Αντώνης Λίτινας, φιλοδοξεί να παντρέψει τις ιαπωνικές γεύσεις με αυτές της Μεσογείου. Εδώ θα μπορέσετε να απολαύσετε nigiri με ψάρι ημέρας, carpaccio μυλοκόπι, tartare καραβίδας σερβιρισμένο με σταμναγκάθι και αυγοτάραχο, ημίπαστο σκουμπρί με πίκλες παντζαριού και gunkan τόνου, αλλά και φασολάκια edamame με σάλτσα από μίσο και ταραμά, ενώ μπορείτε να βρείτε και πλατό οστράκων, ωμών ψαριών και θαλασσινών σε δύο μεγέθη. Σκοπός των ανθρώπων του Blue Oyster είναι το μενού να προσαρμόζεται και να αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών. 

Στον αριθμό 62 της Κολοκοτρώνη ξεχωρίζει μια μεγάλη μπλε πόρτα που σε προϊδεάζει ότι θα μπεις σε έναν χώρο που μόνο λιτός και μίνιμαλ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως και με το Noel, έτσι και εδώ η Φανή Σπυριδάκη έχει επιμεληθεί η ίδια την διακόσμηση με το μπλε στοιχείο φυσικά να κυριαρχεί. Με έμπνευση από στοιχεία που με μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να μοιάζουν ετερόκλητα μεταξύ τους, η Φανή κατάφερε να συνδυάσει την γερμανική αναγέννηση και τις στολές της ελβετικής παπικής φρουράς με απλίκες καμπίνας και να δημιουργήσει έναν χώρο που θυμίζει τα ταξίδια των μεγάλων εξερευνητών. Στους τοίχους ξεχωρίζουν τα μπλε πλακάκια, ζωγραφισμένα στο χέρι από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία θυμίζουν τα τατουάζ των ναυτικών. 

Το πατάρι είναι ιδανικό για πρώτο ραντεβού.

Η Φανή Σπυριδάκη, στο σπίτι της οποίας γεννήθηκε η ιδέα για το Blue Oyster.

Το Blue Oyster γεννήθηκε μια μέρα με πολύ κέφι και χορό, έτσι και τώρα που άνοιξε επίσημα τις πόρτες του, οι άνθρωποι του συνεχίζουν να πρεσβεύουν πως οι μέρες μας πρέπει να θυμίζουν πάρτι. Έτσι η μουσική δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας playlist, αλλά κάθε φορά αλλάζει ανάλογα με τα μουσικά και όχι μόνο γούστα αυτού που κάθεται πίσω από την κονσόλα. «Μετά τα όστρακα, η μουσική έχει αποδειχθεί ο μεγάλος πρωταγωνιστής του μαγαζιού, γιατί έχει έναν ερασιτεχνισμό που σου δημιουργεί μια τεράστια οικειότητα. Εμάς μας ενδιαφέρει ο κόσμος να φεύγει από εδώ χαρούμενος». 

Η μεγάλη μπλε πόρτα που σε καλωσορίζει στο Blue Oyster.

Blue Oyster, Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι