Για δεύτερη χρονιά το Athens Fine Drinking, ο μοναδικός θεσμός εξερεύνησης στον κόσμο των εκλεκτών spirits και πρωτότυπα serves, μεταμόρφωσε τον (κατά γενική ομολογία) αριστουργηματικό χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου σε ένα μεγάλο pop-up μπαρ που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας το τετραήμερο 18-21 Μαΐου.
Κάθε βράδυ από τις επτά το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, οχτώ (κάθε ημέρα διαφορετικά) μπαρ του αθηναϊκού κέντρου μας προσέφεραν τις γευστικές αλχημείες τους σε ένα ταξίδι μύησης στον κόσμο του ποιοτικού ποτού και απέδειξαν ότι η αθηναϊκή σκηνή των μπαρ είναι άκρως ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης, ενώ πολύ ενδιαφέρον (και τυχεροί όσοι κατάφεραν να τα παρακολουθήσουν) είχαν τα mentoring sessions που έγιναν στον (εντυπωσιακό) χώρο του «Μικρού Χρηματιστηρίου» από σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου.
Κορυφαίοι Έλληνες bartenders – νικητές του World Class των προηγούμενων ετών και brand ambassadors των premium spirits, μεταμορφώθηκαν σε ξεναγούς και μύησαν τους επισκέπτες στο μοναδικό κόσμο του fine drinking μέσα από exclusive mentoring sessions, για όσους ήθελαν να μάθουν τα μυστικά πίσω από την premium τέχνη των “Perfect Serves”. Πρωτότυπες ιδέες για να ένα γευστικό punch με Don Julio Reposado Tequila και Cardhu Single Malt Whisky, απλές συνταγές cocktail με όπλο ένα ψυγείο και τα βασικά εργαλεία της κουζίνας με το Tanqueray No. TEN Gin, καθώς και δροσερές εκδοχές του διαχρονικού κοκτέιλ Mule με την βότκα Ketel One Vodka, ήταν κάποια από τα πολύ ξεχωριστά mentoring sessions.
Για την ιστορία τα 32 μπαρ που συμμετείχαν στο φετινό Athens Fine Drinking ήταν τα Tailor Made, Pairidaeza, A for Athens, Owl, Bar 8 (Hotel Grande Bretagne), Odori Vermuteria, The Zillers, The Bank Job την Πέμπτη. Τα Drunk Sinatra, Six d.o.g.s, Faust, Quartier D’ Athenes, Monk, Noel, Feedέλ, Couleur Locale, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο οι οκτάδες Dizzy Mo, 360°, Ipitou, Rehab, Alexander’s bar (Hotel Grande Bretagne), Bartesera, The Trap, Tall’s Toy, και The 7 Jokers, The Clumsies, Barreldier, Baba Au Rum, Φουαρ, Bar 9, Μ Bar (Electra Metropolis Athens,) και Kuko’s αντίστοιχα.
Τα Highlights της Κυριακής
Την τελευταία μέρα, μπαίνοντας στο γνωστό πλέον pop up στέκι της Ciroc Vodka, όπου είχε κάνει «κατάληψη» το νο.9 καλύτερο μπαρ του κόσμου, το περίφημο The Clumsies, δοκίμασα το Old School Spritz που μου προσέφερε ο φετινός νικητής του διαγωνισμού World Class, Πάνος Κανατσούλης. Μια δροσιστική παραλλαγή του κλασικού spritz με Ciroc Vodka, Otto’s Athens vermouth, raspberry shrub, tonic water, celery & lemon zest. Στη συνέχεια δοκίμασα μια -εκτός καταλόγου – εκδοχή του martini που ετοίμαζε στο ειδικό τρέιλερ ο Νίκος Μπάκουλης με Ciroc Vodka, βερμούτ, rice wine και λάδι αρωματισμένο με λυκίσκο, μια πρόταση με γεμάτο σώμα αλλά ιδανική για όσους προτιμούν αλκοολικά κοκτέιλ.
Δεύτερη στάση της βραδιά ήταν το αγαπημένο Barreldier με τον Mario Basso να έχει φέρει μαζί του τα μαγικά του βαρελάκια, στα οποία παλαιώνει τα κοκτέιλ του. Μου ετοίμασε ένα μεστό Boulevardier με Bulleit Bourbon Whiskey, πικρό λικέρ αγκινάρας, γλυκό βερμούτ και ιταλικό απερετίφ. Ακριβώς δίπλα το exotic chic (και νο.40 στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου) Baba Au Rum έπαιζε και εκείνο στο γήπεδο του με το Zacapa 23 Rum. Το πρώτο ποτό του καταλόγου είχε ήδη τελειώσει και έτσι δοκίμασα εξαιρετικό -σε στιλ long drink – Fragrant Garden με Zacapa 23 Rum, πράσινο τσάι με κάρδαμο σπόρους από ροζ πιπέρι, σόδα και αρώματα περγαμόντο/μανταρίνι.
Στο τελευταίο pop up της δεξιάς πλευράς βρισκόταν το Μ Bar του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens, που με εξέπληξε ευχάριστα και με τις συνταγές και με το pairing που είχε ετοιμάσει ως συνοδευτικό για το ποτό. Με επιλογές το Cardhu Gold Reserve και Talisker Skye Whisky δοκίμασα το Talisker Fine Serve με Talisker Skye Whisky, σιρόπι σφένδαμου, bitters πορτοκάλι, κεράσι και old fashioned. Ένα ισορροπημένα γλυκό κοκτέιλ με γεμάτη επίγευση ελαφριά καπνική που έδεσε αρμονικά με τις μπουκιές χαρουπόψωμο με ταραμά από καπνιστό χέλι και yuzu.
Το Kuko’s Bar της Καλαμιώτου σέρβιρε νάτσος και Don Julio Reposado Tequila με το hit της βραδιάς, το Basil Grande. Don Julio Reposado Tequila, λικέρ πορτοκάλι, φρέσκος χυμός λεμόνι, σιρόπι τίλιου, πάστα βασιλικού αλάτι και πιπέρι. Μία ιδιαίτερη επιλογή με φρέσκα αρώματα, γλυκόξινη γεύση και spicy εντύπωση.
Το φινετσάτο Bar 9 της Κολοκοτρώνης, είναι γνωστό για τα «ψαγμένα» του gin & tonic. Έτσι ήμουν σίγουρη, όταν το είδα μέσα στο pop up bar του Tanquery No. TEN Gin, ότι θα δοκιμάσω κάτι πολύ ενδιαφέρον. Το How much do you love your gin? με Tanqueray No. TEN Gin, τόνικ, άγγιγμα σταφυλιού και Peychaud’s bitters μου επιβεβαίωσε την αγάπη μου για ένα ισορροπημένο και αρωματικό gin & tonic.
Δίπλα το «θρυλικό» after bar του Συντάγματος, το θεατράλε The 7 Jokers, το οποίο με βάση την Ketel One Vodka, παρουσίασε το πολύ νόστιμο Gimlet K1 με Ketel One Vodka αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, cordial μοσχολέμονου και σέλερυ bitters. Γλυκόξινο, ήπιο στο στόμα με φρέσκα αρώματα. Τέλος, συνάντησα το Φουάρ με τα στιλάτα καθίσματα και τους πρόσχαρους bartenders οι οποίοι κατευθείαν με βοήθησαν να επιλέξω ένα Cinnamon Gold με το Johnnie Walker Gold Label Reserve Whisky, σιρόπι κανέλας, χυμό μοσχολέμονο, λικέρ κεράσι και ginger ale. Έντονη σπιρτάδα, χωρίς να σκεπάζει τα αρώματα και το χαρακτήρα του αποστάγματος. Πολύ ωραία αντίθεση η κανέλα με το τζίντζερ.
Μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες δοκιμάσαμε πολλά ενδιαφέροντα κοκτέιλ, γνωρίσαμε καλύτερα τα μπαρ του κέντρου και μυηθήκαμε ακόμα περισσότερο στον κόσμο του ποιοτικού ποτού. Μπορεί όμως το σημείο αναφοράς του Athens Fine Drinking να ήταν το Παλιό Χρηματιστήριο, όμως η εξερεύνηση δεν σταματάει εκεί. Οι επισκέπτες συνεχίζουν το ταξίδι τους στην υψηλή τέχνη του fine drinking στα 32 συμμετέχοντα bars του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν δημιουργήσει και σερβίρουν μέχρι τις 27 Μαΐου exclusive Athens Fine Drinking “Perfect Serve Menus” με έμπνευση τα perfect serves.